Azerbajdzjan 1-0 Turkiet

Efter storförlusten mot Tyskland var det tänkt att det turkiska landslaget skulle avsluta EM-kvalet det här året med tre sköna poäng men så blev det inte utan vi fick istället se ett svagt Turkiet förlora mot Azerbajdzjan.

Guus Hiddink gjorde ett par förändringar jämfört mot senast. Volkan Demirel fortsatte i målet men Gökhan Gönül och Servet Cetin fick sällskap av Ibrahim Toraman och Hakan Balta i försvaret. På mittfältet fanns tre spelare kvar från matchen mot Tyskland: Emre Belözoglu, Özer Hurmaci och Hamit Altintop. De kompletterades av Tuncay Sanli och Selcuk Inan. På topp fick Semih Sentürk spela ensam anfallare medan Halil Altintop som startade mot Tyskland inledde på bänken.

Jag vet inte vad taktiken var under matchens inledande minuter men Turkiet var inte speciellt bra organiserade utan Azerbajdzjan skapade ett par halvlägen som de kunde ha utnyttjat bättre. Så här i efterhand kan man säga att Turkiet aldrig var riktigt inne i matchen utan skapade sina lägen mest efter chansning med ett par undantag i den första halvleken när Hamit Altintop och Semih Sentürk spelade sig fri men Hamits skott räddades av målvakten Kamran Agayev. Några minuter innan hade Hamit ett hårt skott på ribban.

Turkiet skapade helt klart de bästa chanserna under den första halvleken men bollen ville helt enkelt inte in som när GG rusade fram på sin högerkant och kom helt fri med målvakten men han fick aldrig någon bra träff utan målvakten tog rätt så enkelt hand om bollen. Istället kom kallduschen: Azerbajdzjan får hörna i slutet av halvleken där de utnyttjar det tafatta turkiska försvaret och Eskisehirspor-spelaren Rashad Sadigov kan skjuta in ledningsmålet.

Till den andra halvleken gjorde Turkiet ett byte. Ut gick Özer Hurmaci och in kom istället Nihat Kahveci. Om den första halvleken var oorganiserat då vet jag inte hur man ska beskriva den andra halvleken. Turkiet brukar oftast lösa negativa stunder med ett uppoffrande spel där spelarnas hjärtan kommer fram men igår såg vi ingenting annat än ett gäng yra höns springa runt på planen i den andra halvleken.

Turkiet tryckte på och försökte skapa målchanser och gjorde fler offensiva byten men till ingen nytta. Mitt under det oorganiserade turkiska spelet så stack Azerbajdzjan upp i kontringar och hade faktiskt större chans att göra 2-0 än att Turkiet skulle kvittera.

Domaren från Rumänien blåste till slut av matchen efter fyra minuters tilläggstid och misslyckandet var ett faktum. Turkiet förlorade mot ett land som är rankad 102 i världen.

Grattis till Azerbajdzjan som utnyttjade Turkiets svaga spel!

Azerbajdzjan 1-0 Turkiet (1-0)
1-0 Rashad Sadigov (37)

Varningar
Mahir Shukurov, Rahid Amirguliyev och Kamran Agayev (Azerbajdzjan)
Hakan Balta (Turkiet)

Stadion: Tevfik Behramov stadion
Domare: Aleksandru Dyakonu, Radu Adrian, Vida Ghinguleac (Romanya)
Azerbajdzjan: Kamran Agayev, Rail Melikov (Dk. 44 Aleksandr Chertoganov), Rashad Sadigov, Sasa Yunisoğlu, Elnur Allahverdiyev, Mahir Shukurov, Ruslan Abushev, Farid Guliyev (min. 70 Rauf Aliyev), Vugar Nadyrov, Rahid Amirguliyev, Vagif Dzhavadov (min. 83 Vurghun Huseynov)
Turkiet: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, İbrahim Toraman, Servet Cetin, Hakan Balta, Tuncay Sanli (min. 58 Sercan Yildirim), Hamit Altintop, Emre Belözoglu, Selçuk Inan(min. 80 Halil Altintop), Özer Hurmaci (min. 46 Nihat Kahveci), Semih Sentürk