Gästkrönika: Ingen Xavi & Iniesta här Rijkaard

Regerande mästarna Bursaspor är, för mig, en klar favorit till att ta hem ligatiteln även i år. De har lyckats behålla stommen och det är jätteviktigt. Vi vet alla vad som hände med Sivasspor, säsongen efter att de legat i toppen.

Tror till och med att Bursaspor är obesegrade fram till att de möter Fenerbahce hemma(!) i Bursa.

Om inte Senol Günes går tillbaka till den ursprungliga taktiken kommer Trabzonspor att falla allt mer i tabellen.

Trots alla om och men ligger Fenerbahce bäst av de tre största klubbarna efter sju omgångar. Aykut Kocaman har börjat hitta sig själv i tränarrollen och det går framåt för hans manskap. Enda avbräck i mitt tycke är Alex som inte är en optimal lagspelare i dagens fotboll. Troligen kommer han också att få sitta på avbytarbänken inom kort.

Besiktas har enligt mig den bästa truppen av storlagen. Men Herr Schuster roterar alldeles för mycket och det på fel sätt. Numera måste ett lag ha två innermittfältare med defensiva
egenskaper om de ska kunna spela med flera offensiva spelare. Att låta Fabian Ernst spela själv på mittfältet är ingen lösning. Ett annat problem är deras utländska spelare som ska hinna få speltid mitt i allt och där har turkiska fotbollsförbundet en stor skyldighet.

Besiktas valde att låta Ugur Inceman lämna laget. Nu när Aurelio är på skadelistan så hade han förmodligen varit hyfsat viktig, jag vet inte.

Galatasaray kommer inte att ligga på en bättre ligaposition än vad de gör. Frank Rijkaard är en överskattad tränare och hans spelidé fungerar inte i Turkiet – definitivt inte i Galatasaray. Spelare som Xavi och Iniesta hade han i Barcelona som kunde balansera den offensiva taktiken. Nu gäller andra spelare.

… och som grädden på moset; Arda Turan på skadelistan.

Tummen upp för Ertugrul Saglam alla dagar i veckan.

Turkiska Landslaget är ett stort skämt från topp till tå.

Respekt för Kardemir Karabükspor.

Murat Kocacenk
murat@murresblogg.se