Inför Azerbajdzjan – Turkiet: Tidig matchstart

Sista kvalmatchen för året blir mot Azerbajdzjan. En match som Turkiet måste vinna om man vill vara med och kriga om platserna till EM 2012.

Matchen mot Azerbajdzjan börjar redan klockan 17.00

Spelplats är Tevfik Behramov Stadıon i Baku som har en kapacitet för ungefär 30 000 åskådare.

Azerbajdzjan tränas av den tyska tränaren Berti Vogts, ni vet han som förde Tyskland till titeln i EM 1996. Han har sedan dess varit förbundskapten för flera andra länder. Nu ska han försöka få ordning på fotbollen i Azerbajdzjan.

Inte många spelare jag känner igen i Azerbajdzjan men deras lagkapten Rashad Sadygov håller till i Eskisehirspor.

Azerbajdzjan är ett land Turkiet måste slå om man vill nå hela vägen till EM-slutspelet men det lär bli en svårspelad match då spelarna i hemmalaget säkerligen vill visa upp ett bra spel mot broderlandet Turkiet. Det brukar innebära att matchen kan bli svårare än väntat. Men Turkiet har också en dålig vana att göra matcher mot de mindre nationerna mer spännande än de borde vara till skillnad mot som Tyskland, som körde över Azerbajdzjan med 6-1 på hemmaplan. Azerbajdzjan har dessutom förlorat mot Österrike med 0-3.

Men Azerbajdzjan har som sagt spelat jämnt mot flera länder genom åren så det gäller att passa sig.

Turkiet kommer till spel utan Mehmet Aurelio och det är även frågetecken för Servet Cetin som skadade näsan i en duell med den tyske målvakten Manuel Neuner.

Guus Hiddink kan inte ha varit nöjd med spelet mot Tyskland och jag förväntar mig att han gör ett par ändringar till den här matchen. Turkiet kommer att ha mycket boll och det gäller att göra något utav det stora bollinnehavet mot Azerbajdzjan. Allt annat än tre poäng vore ett stort misslyckande.

Jag hoppas på en offensiv uppställning från Hiddinks sida:

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Ömer Erdogan – Ibrahim Toraman – Ismail Köybasi
Hamit Altintop – Nuri Sahin – Selcuk Inan – Tuncay Sanli
Sercan Yildirim – Mevlüt Erdinc

GG och Ismail är två offensiva ytterbackar som anfaller hela tiden. Hamit och Tuncay kan röra sig fritt över hela planen medan Nuri styr och ställer från mittfältet. Selcuk tar hand om det defensiva medan Sercan drar isär motståndarförsvaret och Mevlüt samlar på sig bollarna.

***

Sjätte gången som Azerbajdzjan och Turkiet möter varandra. Turkiet har vunnit fyra gånger och en match har slutat oavgjort.

***

Domaren heter Aleksandru Dyakonu och kommer från Rumänien och till sin hjälp har han sina landsmän: Adrian Vidan, Radu Ghinguleac och Sebastyan Koltesku.

Matchen sänds på NTV Spor och glöm nu inte bort den tidiga matchstarten: 17.00