Inför Tyskland – Turkiet: Prestigematch

Imorgon kväll är det äntligen dags för Tyskland – Turkiet inför ett fullsatt Olympiastadion i Berlin. En av årets hetaste matcher, kanske den allra hetaste. Inte så konstigt med tanke på att det bor flera miljoner människor med turkiskt ursprung i Tyskland. Vem som kommer att få publikstödet återstår att se. Turkiet har fått 10 000 biljetter till borta fans sektionen men vem vet hur många turkiska fans det kommer att finnas utspridda runt om på arenan.

Försnack

Sist ländernas möttes på tysk mark var för nästan elva år sedan, den nionde Oktober 1999 för att vara exakt. Då slutade matchen mållös och jag minns mycket väl att Turkiet hade minst lika stor publikstöd som Tyskland.

Nu är det dags för en ny match mot Tyskland, den sjätte i ordningen om man bortser från matcherna mot Väst- och Östtyskland. De flesta fotbollssupportrar kommer nog ihåg hur det gick när Turkiet och Tyskland sist mötte varandra. För att friska upp minnet till de som inte kommer ihåg så var det i EM-semifinalen 2008 i Basel, Schweiz där ytterbacken Philipp Lahm avgjorde en mycket spännande match på övertid efter att anfallaren Semih Sentürk kvitterat bara några minuter innan.

Anton Fors på Fotbollskanalen skriver på sin blogg att matchen i förhand har handlat mest om Mesut Özil, tysk-turken som valde bort det turkiska landslaget för att istället representera det tyska. Och så har det nog varit också åtminstone fram tills det att Turkiets bästa fotbollsspelare Arda Turan gick sönder på en av träningarna inför prestigemötet. Ett stort avbräck och nu hade man verkligen inte tackat nej till Özils tjänster.

Apropå tysk-turkar så ska det bli väldigt intressant att se vilket landslag andra spelare väljer när det är dags att göra det så småningom.

Tre spelare som därmed valt att spela för det turkiska landslaget trots att de är födda och uppväxta i Tyskland är tvillingarna Altintop samt Borussia Dortmunds mittfältsstjärna Nuri Sahin. Och just två av dessa kan komma att bli det stora samtalsämnet efter matchen, Hamit Altintop som just är bänkad i Bayern München men som har visat storform i landslaget på senare tid samt Nuri Sahin som av många anses vara i sitt livsform. Hamit finns med stor sannolikhet med från start på fredagskvällen medan det är mer osäkert kring Nuris plats i startelvan eller inte. Men nu med Arda borta och skador på flera andra spelare så är det väl nu eller aldrig om han någonsin ska få chansen från start i landslaget och tillfället hade väl inte kunnat bli bättre? Inför fullsatta läktare i landet där han har spenderat större delen av sitt liv?

Det är bara att hålla tummarna för jag är övertygad om att Nuri Sahin kommer att vara en viktig del av landslaget framöver. Och jag hoppas verkligen att man inte ger upp honom om han nu skulle få chansen men presterar dåligt utan fortsätter att bygga laget kring Nuri. Spelar man regelbundet i en av världens bästa ligor så ska man också vara given i landslaget. Sen får det ta den tid det tar för att han ska hitta sin plats för det kommer han att göra, frågan är bara när. Jag hoppas det kommer i matchen mot Tyskland.

Matchen

Viktiga poäng står på spel i fredagens match. En seger och tre poäng på bortaplan mot Tyskland hade självklart varit hur bra som helst men man får inte klaga om det bara blir en poäng. Både Turkiet och Tyskland har inlett EM-kvalet med två raka segrar och det är nog dessa två som kommer att göra upp om förstaplatsen i gruppen.

Tyskland kommer till spel utan en av lagets viktigaste spelare, Bastian Schweinsteiger men i övrigt är det en väntad trupp om man bortser från skadorna på Michael Ballack och Stefan Kiessling. Förbundskaptenen Joachim Löw med en tid i Fenerbahce bakom sig ställer oftast upp med ett 4-2-3-1 formation där ytterbackarna, framförallt Philipp Lahm är en viktig del av spelet.

Den som tar hand om grovjobbet på mittfältet är Sami Khedira medan Mesut Özil sköter den offensiva biten. Vem som kommer att komplettera både Khedira på mittfältet och Özil i anfallet återstår att se och är frågor som bara Joachim Löw kan svara på.

4-2-3-1 är en formation som Turkiet också har använts sig av sen Guus Hiddink ankomst men i den senaste matchen mot Belgien såg uppställningen mer ut som en 4-4-2 än den förstnämnda. Den viktiga pusselbiten i Guus Hiddinks bygge, Arda Turan är som sagt borta och som jag tidigare nämnt så är det en bra chans för Nuri Sahin att visa upp sig.

Jag hade gärna velat läsa Hiddinks tankar så här en dag före match på hur han tänker ställa upp med laget men troligtvis blir det ungefär samma uppställning som i tidigare matcher men med en defensivare tankesätt, åtminstone till en början.

Volkan Demirel är ohotad etta i målet och framför honom så ser vi nog Gökhan Gönül som  högerback, Ömer Erdogan och Servet Cetin som mittbackar och någon utav Hakan Balta eller Ismail Köybasi till vänster. På mittfältet känns tre namn säkra: Hamit Altintop, Emre Belözoglu och Mehmet Aurelio men vem ska spela till vänster om mittfältet. Kan detta bli Nuri Sahins utgångsposition må tro? I anfallet lär vi få se Tuncay Sanli och Mevlüt Erdinc.

På förhand kan den här matchen gå hur som helst och inget resultat kommer att överraska mig. Tyskland är favoriter men Turkiet har kapacitet att ställa till det för vilket lag som helst. Dock har man också genom historien tappat poäng mot sämre motstånd och det är väl här som Guus Hiddink kommer in i bilden. Hans uppdrag som jag ser det är i första hand göra Turkiet till ett jämnare landslag och på den vägen så kommer landslaget på sikt att utmana de största fotbollsländerna.

Troliga startelvor

Tyskland
Manuel Neuer
Jerome Boateng – Holger Badstuber – Per Mertesacker – Philipp Lahm
Sami Khedira – Christian Traesch
Lukas Podolski – Thomas Müller – Mesut Özil
Miroslav Klose

Turkiet
Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Servet Cetin – Ömer Erdogan – Hakan Balta

Hamit Altintop – Mehmet Aurelio – Emre Belözoglu – Nuri Sahin
Tuncay Sanli
Mevlüt Erdinc

Matchen mellan Tyskland och Turkiet startar 20.45.

Domaren heter Howard Webb och kommer från England. Till sin hjälp har han Michael Mullarkey och Peter Kirkup som linjedomare. Fjärde domaren heter Andre Marriner.

Den turkiska kanalen NTV direktsänder matchen och inleder sändningen redan 19.30.

Kommenterar gör Ercan Taner och Rıdvan Dilmen.