Intervju med fotbollsexperten Anton Fors!

Vi har tagit kontakt med fotbollsexperten Anton Fors som bloggar om tysk fotboll på Fotbollskanalen.se och vi ställde honom några frågor angående matchen ikväll.

Tyskland – Turkiet, en av gruppens eller gruppens bästa motståndare ställs mot varann. Vad tror du det blir för typ av match?
Har tyvärr inte jättebra koll på Turkiet (även om jag lyckades se lite av den spännande matchen mot Belgien), men jag tror att det är Tyskland som kommer att försöka sätta mest färg på matchen i inledningen. Laget vill spela med samma snabba offensiv som i VM iSydafrika. Det behöver inte betyda ett klart bollinnehav, men det ska vara aggressivt, löpvilligt och kombinationsrikt – med klar riktning Turkiets mål.

Vem är det i Tyska Landslaget man ska ha ett extra öga på och punktmarkera?
Mesut Özil är kanske det självklara valet. Men när han själv tillfrågades om han skulle ta över en slags ledarroll, nu när Schweinsteiger är borta, pekade han istället på Sami Khedira. Det är alltså Khedira ni ska hålla ögonen på. På något underligt sätt känns han redan som fastgjuten i startelvan, trots att han knappt var torr bakom öronen när han kastades in i VM. Nu ska han också få bevisa i landslaget att han inte bara kan vara städgumman, som i VM och Real Madrid, utan också härföraren, som han var i Stuttgart. Vem han får bredvid sig på det defensiva mittfältet i Löws formation (4-2-3-1) är fortfarande oklart. Den tyske förbundskaptenen har sagt att det står mellan tre man. Det verkar luta åt Bayerns supertalang, den tjugoårige Toni Kroos. Men det kan också bli löpstarke Christian Träsch, som förra säsongen bildade ett bra mittfält med Khedira i Stuttgart, eller Thomas Müller – vilket då skulle lämna en plats ledig på det offensiva mittfältet.

Skulle du kunna berätta om hur Tyskland spelar och hur det har gått hittills i EM-kvalet?
Man kan snabbt sammanfatta det med: en tuff match borta mot Belgien och en enkel match hemma mot Azerbajdzjan = två vinster och sex poäng. Visst har spelarna sett lite trötta ut, men spelet från VM verkar finnas kvar.

Hur ser de tyska supportrarna på matchen?
Alla ser framemot den här matchen enormt mycket. Jag hoppas och tror på en gemensam fest.

I Tyskland bor det runt 4 miljoner turkar och sedan beräknas det attkomma turkar från andra länder också, så som från Belgien, Danmark, Sverige osv. Hur tror du att atmosfären kommer att vara inne på Olympiastadion i Berlin i och med båda landslagen har mycket bra fans?
Strålkastarljus, fullsatt och extremt viktig match – är inte det nog för en häftig atmosfär, då vet jag inte. Det snackas om att 30 000 eller fler turkiska fans kommer vara på läktaren, vilket betyder att det kommer vara ungefär lika många hemmafans som bortafans. Lär alltså inte bli riktigt som i München för elva år sedan, då det var långt fler turkiska fans på plats än tyska. Tyska fansen lär då ha skämtat och försökt sjunga sitt landslag till en ”bortaseger”, men matchen slutade 0-0. Den här gången kommer en banderoll med texten ”hemmamatch” rullas ut – om någon nu missat att matchen spelas i Berlin.

Mesut Özil är idag en av de mest omtalade spelarna i fotbollsvärlden och en viktig spelare i det Tyska landslaget. Vad tror du han kommer att ha för roll inför matchen då Tyskland saknar Schweinsteiger och från andra sidan har han turkiska rötter. Hur tror du det går med allt det här snacket om hur han kommer att reagera om han gör mål och hur bortafansen kommer reagera?
Att förutspå reaktionen efter ett mål av Özil är svårt. Men ta en titt på när Nuri Sahin i sin debut för Turkiet gör mål på Tyskland.


Det är varken hån eller en påtvingad ledsenhet. Det är ung, oförfalskad glädje och en sådan
målgest är väl omöjlig att tycka illa om. Något liknande hade jag gärna sett ikväll, även om Özil kanske är en lite för lugn typ för ett sådant firande.

Slutligen, vad tippar du för slutresultat?
2-1

********************

Vi tackar Anton Fors från fotbollskanalen för att kunde ställa upp på intervjun och önskar honom allt det bästa!
Anton Fors har en egen blogg på Fotbollskanalen.se som ni kan läsa här!