Scouting: Fenerbahce


Lite annorlundare artiklar om Scouting kommer nu ett tag, då vi tar en närmare titt på de turkiska klubbarnas ungtuppar som har tagit upp steget till a-laget nu. Först ut blir Fenerbahce

Flera bra unga spelare som har fått mycket speltid i A2-ligan har fått göra debut i a-laget denna säsongen. Inte minst den 21 årige målvakten Mert Günok och ytterbacken Okan Alkan. Det finns fler av dem men eftersom jag tycker målvakten Mert Günok har varit en stor överraskning så tycker jag att vi börjar med honom.

Mert Günok

21år gammal målvakt som föddes i karabük, Turkiet 1 mars 1989 började sin fotbollskarriär som 11 åring i Kocaelispor år 2000. Ett år senare(2001) så värvade Fenerbahce honom till klubben som 12-åring. Sedan dess har ahn spelat i Fenerbahces ungdomslag och har spelat flera matcher i Fenerbahces så kallade Fenerbahce-A2 lag.  Den tunga(89kg) och långa(196cm) målvakten Mert var till början av denna säsongen tredje målvakt efter Volkan Demirel och Volkan Babacan, men efter att Mert gjorde bättre match/er än Volkan Babacan så flyttades Mert fram i ledet av målvaktspositionerna. De efter att Babcan släppt in 7mål på 2matcher medans Mert höll nollan i sin första match(K.R.C. Genk) i försäsongen.  V.Babacan blev senare utlånad till Kayserispor på säsongslån. Mert har redan fått spela 3 matcher i Süper Lig, han hoppade in i matchen mot
Antalyaspor den 15 augusti efter att Volkan Demirel hade skadat sig. Han fick därefter (under Volkans skada) spela matcherna mot Trabzsonspor där det blev förlust på bortaplan med 3-2 (dock höll han kvar i liv i matchen när det stod 3-2 till hemmalaget och han räddade en straff som TS sumpade) och mot Manisaspor där det blev vinst med 4-1 på hemmaplan. I den matchen gjorde han (Mert) flera viktiga räddningar vid en ställning där det stod 1-1 vid matchen. Läs matchrapporten då Mert Günok stod i mål mot Manisaspor. Idag har han nummer 34 men någon dag vill han ha nummer 1 i Fenerbahce, och det är inte omöjligt att det inte händer. Han ser ut att vara en bra ersättare till Volkan Demirel som är i mina ögon fortfarande ohotad etta i målet.

Se straffräddningen här av Mert Günok.
 

Ertugrul Taskiran
En annan målvakt som lär få vänta på sin debut är den 20årige målvakten Ertugrul Taskiran. Även han är född 1989( 5e november) som Mert Günok och är också över 1.90cm och har spelat i klubben sedan 2007 men det är först 2009 då han flyttades upp till a-lag truppen. Ertugrul föddes i Istanbul och började spela fotboll som barn i Kartalsspor. Det som är intressant med denna målvakt är att han har spelat 14 landslagsmatceher för junior landslaget. Där är han en stor stark kugge. Det är kul o se att man har lovand målvakts talanger men dessa två (Mahmut Ertugrul och Mert Gunok) kommer begära speltid i framtiden och jag tror inte nån av dem kommer att vilja sitta på bänken.

Gökay Iravul
17årig(18okt 1992) mittfältare som hade en startplats i U18laget där han på 6matcher gjorde 2mål. Har nu flyttat upp till U19landslaget men där har det ännu inte blett några matcher för hans del. I u17landslaget VM för unga spelare var han en storspelare och startade i de flesta matcherna om inte alla. Gökay som föddes i Denizli, Turkiet började sin fotbollskarriär i Denizlispor år 2001, där han spelade i deras så kallade A2 lag och sedan blev han värvad av Fener år 2005. I Fener spelade han i 5år i deras A2 lag och blev sedan (Januari 2010) uppflyttad till a-laget och fick tröja nummer 14. Han är en kort(171cm) offensiv mittfältare och sägs vara en snabb och teknisk spelare. Han har hittills bara gjort en match för a-laget och den kom denna säsongen när man mötte Genclerbirligi när han byttes in istället Mamadou Niang i 88e minuten.   
Okan Alkan
170cm 17åring, född 1a oktboer 1992 har ofta jämförts med Gökhan Gönül och brasse-legenden Cafú. Okan föddes i staden Kiziltepe som ligger i Mardin provinsen. Han har 5brödrar och en syster, varav tre av hans brödrar spelar i TFF Lig.3. Okan gick som 12 åring i Fenerbahces fotbollsskola i Mardin, dock spelade han i ett lag som hette  Kızıltepe Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü tills han var 15 för sedan värvades han till Mardinspor där han bara spelade en säsong för då fick Fener upp ögonen för honom. Det var säsongen 2010 som han flyttades upp till a-laget och framtills de hade de bara blett spel i A2 laget. Dock denna säsongen har han fått spela två matcher varav i hans första blev han hyllad rejält då han även gjorde en assist. Okan Alkan representerar Turkiets U-lag och har gjort det sedan han spelat i U-15 landslaget och nu spelar ahn i U-19landslaget. I U-16landslaget blev det hela 19matcher, och i U-17landslaget blev det 22st. På dessa matcherna kunde han inte hitta nätet men var en viktig spelare i de turneringar och matcher han spelde med landslaget. Han har spelat i Världsmästerskapet Under17 och UEFA(Europamästerskapet) Under19. En spelare med mycket talang i sig och mycket landslagspel.

Vet att det finns 2-3 st. till men dessa har inte fått sin chans än och har inte gjort något väsen av sig än. Caner Erkin är en bra spelare som spelar för Fener men han valde jag inte att skriva om för att de flesta känner säkert igen honom bra. Nästa lag att skriva om blir Galatasaray.