Slaget om Istanbul: Fenerbahce – Galatasaray – Världens största derby!

Asien mot Europa eller Kanariefåglarna mot Lejonen om ni så vill.

Imorgon kväll är det dags för om inte den största, åtminstone en av de största fotbollsderbyna i världen när Fenerbahce tar emot Galatasaray på Sükrü Saracoglu stadion. Första matchen lagen emellan spelades för över 100 år sedan då Galatasaray vann med 2-0.

Sedan dess har klubbarna möts 365:e gånger där Fenerbahce har skaffat sig ett övertag med 139 segrar mot 116.

Under dessa matcher har Fenerbahce gjort 512 mål medan Galatasaray inte har passerat 500 ännu.

Ser man bara till matcherna i ligan så har Fenerbahce ett övertag här också med 49 segrar mot 29. Under dessa matcher har Fenerbahce gjort 136 mål och Galatasaray 102.

De som har gjort flest mål för lagen i derbymatcherna genom alla tider är Zeki Rıza Sporel för Fenerbahce med 27 mål och Metin Oktay för Galatasaray med 19 mål.

I bara ligaspelet så är det Aykut Kocaman som har gjort flest mål (8) och återigen Metin Oktay (9).

Dessutom har vi den legendariske anfallaren Tanju Colak som gjorde 14 mål för Galatsaray och 8 mål för Fenerbahce i derbysammanhang.

Den som har spelat flest derbymatcher genom tiderna är Turgay Seren, Galatsarays gamle målvakt som hann med 52 matcher innan han la handskarna på hyllan.

Nog om historiken, imorgon är det dags för en ny match och även om Fenerbahce under de senaste åren har haft en positiv kurva i derbymatcherna i ligan både mot Besiktas och Galatasaray men framförallt på hemmaplan mot lejonen så är det trots allt ett derby och ett derby kan sluta hur som helst.

Formen
Det är två lag med helt olika förutsättningarna som går in till matchen. Men om vi backar tillbaka tiden ett par månader så misslyckades båda klubbarna totalt i Europa-spelet där ambitionen var gruppspel i antingen Champions League eller Europa League men istället blev de bägge utslagna i sista kvalomgången mot mediokert motstånd.

Sedan dess har vi spelat åtta omgångar i ligan där Fenerbahce efter en sisådär start har vaknat till liv och har tre raka segrar bakom sig medan Galatasaray som verkade på gång med fyra raka segrar istället har förlorat sina två senaste matcher. Två förluster som blev för mycket för ledningen och Frank Rijkaard fick lämna sitt jobb som tränare. Han ersattes av Gheorghe Hagi, som gör sin andra sejour i klubben. Återstår att se om det går bättre för rumänen den här gången.

Hagis dito i Fenerbahce, Aykut Kocaman, ny inför säsongen blev hårt kritiserad efter fiaskot i Europa men har räddat lite av sin ära efter succén i ligan där laget förutom att de raderar upp segrar öser in mål. Hittills har det blivit hela tjugofyra stycken (ett snitt på tre mål per match) för att jämföra mot Galatasarays tolv. Det mest glädjande är ändå att vi inte har sett så här många matchvinnare i samma trupp hos Fenerbahce på åratal – Tio spelare ligger bakom de tjugofyra målen!

I Galatasaray är det sex spelare som delar ansvaret för de tolv målen i ligan hittills och hälften av de har kommit från anfallaren Milan Baros.

Skadeläget
Och just Baros deltagande i derbyt är än så länge osäker men allt talat för att han ändå kommer att vara med i matchen. Baros som har varit hårt skadedrabbad de senaste åren har nog inga bra minnen från Sükrü Saracoglu stadion där han förra året drabbades av en skada som höll honom borta från fotbollsplanen under flera månader.

Andra osäkra kort i bortalaget är Lucas Neill som stod över förra veckans match mot Ankaragücü och Lorik Cana. Neill lär finnas med från start i derbyt. Nästan ett måste då han är Galatasarays bästa back och ett mittförsvar med Hakan Balta och Servet Cetin känns nog för osäkert mot Fenerbahces offensiv med Niang, Dia och Alex i spetsen. Om Cana däremot kommer att spela återstår att se. Han stod också över matchen senast pga skada.

Spelare som kommer att missa matchen mot Fenerbahce är Arda Turan, Harry Kewell, Gökhan Zan och Caglar Birinci. Dessutom saknas målvakten Ufuk Ceylan som är avstängd.

De som saknas i hemmalaget är Selcuk Sahin, Daniel Güiza och Özer Hurmaci pga skador.

Inga spelare man direkt saknar om man jämför mot Galatasaray som är helt klart kraftigt försvagade då både Arda och Kewell är borta.

Lagkaptenen Alex de Souza var inte med i matchen mot Konyaspor och har tränat lätt under veckan men det ska mycket till om han inte finns med från start imorgon kväll.

I övrigt är laget skadefri och har efter en dags vila tidigare under veckan tränat på bra inför söndagens drabbning. Tränaren Aykut Kocaman sammanfattade situationen så här:Vi har tränat på bra under veckan men nu är det upp till spelarna!

Lagen
Aykut Kocaman kommer nog ställa upp med ungefär samma elva som mot Konyaspor förutom att Özer kliver och Alex går in. Volkan Demirel vaktar målet, Ett fyrbackslinje bestående av Gökhan Gönül, Diego Lugano, Joseph Yobo och Caner Erkin. På mittfältet hittar vi Issiar Dia, Emre Belözoglu, Mehmet Topuz och Miroslav Stoch medan Alex de Souza finns i vanliga fria roll bakom Mamadou Niang på topp.

Ett annat alternativ kan också vara att Andre Santos går in i startelvan och då petas nog Miroslav Stoch.

Hur Galatasaray kommer att ställa upp, vilka spelare och vilken formation är omöjligt att säga i dagsläget. Frank Rijkaard envisades med sitt 4-3-3 men det gick åt h-vete och jag förmodar att Hagi inte kommer att spela så. En inte alltför dum gissning är att vilken formation det än blir så lär elva av dessa spelare finnas med i den: Aykut Ercetin, Servet Cetin, Sabri Sarioglu, Lucas Neill, Emiliano Insua, Lorik Cana, Bariz Özbek, Mustafa Sarp, Ayhan Akman, Elano, Serdar Özkan, Juan Pablo Pino, Milan Baros, Aydin Yilmaz och Emre Colak.

Förväntade startelvor

Fenerbahce
Volkan Demirel
Gökhan Gönül, Diego Lugano, Joseph Yobo, Caner Erkin
Issiar Dia, Emre Belözoglu, Mehmet Topuz, Miroslav Stoch
Alex de Souza (K)
Mamadou Niang

Galatasaray
Aykut Ercetin
Sabri Sarioglu, Servet Cetin, Lucas Neill, Emiliano Insua
Juan Pablo Pino, Emre Colak, Lorik Cana, Mustafa Sarp, Elano Blumer
Milan Baros

Tre raka segrar
Fenerbahce har vunnit de tre senaste matcherna mot Galatasaray så de rödgula fansen har en stor anledning till att skrika efter segern!

Världens tuffaste jobb
Han som håller i pipan är den 38-årige FIFA-licenserade domaren Bülent Yildirim, hemmahörande i Ankara. Derbyt blir hans sjätte match den här säsongen och han har dömt både Fenerbahce och Galatasaray en gång tidigare. Hans karriär ser ut som följer: 89 matcher i Süper Lig, 20 straffsparkar, 406 gula- och 23 röda kort. Han har tidigare under karriären bara dömt en derby tidigare, den mellan Galatasaray och Besiktas förra året som slutade 3-0 till Galatasaray.

TV
Matchen sänds som vanligt på LigTV.

Du kan se på kanalen antingen via någon av de streamsändningarna som brukar finnas ute men jag rekommenderar starkt att fixa abonnemang på DigiTurkWebTV, alternativt enbart köpa matchen där. Priset på matchen lär ligga runt 10 dollar. Inte så mycket pengar för ”Världens största derby”!

AVSPARK: 18.00