Sluta experimentera!

Jag tänkte först ha ”Sluta experimentera Guus Hiddink!” som rubrik men efter att ha tänkt efter lite så går det inte att utesluta att det i själva fallet Oguz Cetin som tar ut startelvan. Hursomhelst, så är det dessa två som just nu ligger bakom landslagets misslyckande i EM-kvalet så här långt. Och något måste göras åt saken…

Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Servet, Hakan Balta, Ismail Köybasi, Emre Belözoglu, Mehmet Aurelio, Nuri Sahin, Hamit Altintop, Arda Turan och Mevlüt Erdinc.

Onur Kivrak, Sabri Sarioglu, Servet Cetin, Ömer Erdogan, Hakan Balta, Hamit Altintop, Emre Belözoglu, Mehmet Aurelio, Arda Turan, Tuncay Sanli och Nihat Kahveci.

Onur Kivrak, Sabri Sarioglu, Servet Cetin, Ömer Erdogan, Ismail Köybasi, Hamit Altintop, Selcuk Inan, Mehmet Aurelio, Emre Belözoglu, Tuncay Sanli och Arda Turan.

Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Ömer Erdogan, Servet Cetin, Sabri Sarioglu, Nuri Sahin, Mehmet Aurelio, Emre Belözoglu, Özer Hurmaci, Hamit Altintop och Hali Altintop.

Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Servet Cetin, Ibrahim Toraman, Hakan Balta, Emre Belözoglu, Özer Hurmaci, Hamit Altintop, Tuncay Sanli, Selcuk Inan och Semih Sentürk.

Fem olika matcher, fem olika uppställningar.

Det är så här Guus Hiddink och Oguz Cetin har ställt upp med laget sedan holländaren tog över officiellt. Och det tar inte lång tid innan man ser att duon har använt sig av olika spelare till varje match. Att man ibland måste göra förändringar förstår vem som helst men man behöver inte göra så här stora förändringar som vi har fått se i landslaget de senaste månaderna. För att ett lag ska lyckas i längden så gäller det att hitta kontinuitet och det är något som vi just nu saknar i landslaget.

Vi kan väl börja med målvaktsposten som är vikt åt Volkan Demirel med undantag i matcherna mot Kazakstan och Belgien där han var skadad och inte kunde delta. Onur Kivrak är en bra ersättare men det är inte målvakterna vi har problem med så vi går vidare.

Tar vi en titt på backlinjen där vi börjar med högerplatsen så är Gökhan Gönül rätt man för jobbet med Sabri Sarioglu som en fullvärdig ersättare och likt Volkan så missade även GG matcherna mot Kazakstan och Belgien pga skada. På vänsterkanten är det dock lite mer rotation där Ismail Köybasi och Hakan Balta har fått chansen i två matcher var medan Sabri fick spela mot Tyskland. Det jag nu undrar är över varför man inte låter Ismail spela regelbundet på den positionen? Han får ordentligt med speltid i Besiktas och gjorde inte direkt bort sig i matcherna mot Rumänien och Belgien. Han är dessutom ung och står under utveckling till skillnad mot Balta som närmar sig 30-strecket och Sabri ska vi inte ens gå in på då han är högerback.

Rör vi sen oss in mot mitten trodde jag att Guus Hiddink och Oguz Cetin hade hitta sina mittbackar i Servet Cetin och Ömer Erdogan. Men nästan samma visa här som när det gäller vänsterbacken. Servet har varit given sen Hiddink tog över men bredvid sig har han haft tre olika spelare: Balta, Erdogan och Ibrahim Toraman. Varför valde ni att ta bort Erdogan från den senaste matchen? Han gjorde ett par misstag mot Tyskland, okej det köper jag men vem gjorde inte det? Låt han få spela bredvid Servet så att samarbetet mellan dessa kan bli bättre till framtiden. Balta ska inte ens spela i landslaget och Toraman har fått tillräckligt med chanser i landslaget utan att övertyga.

Nu till mittfältet. Som jag har förstått det och sett under matcherna så vill Hiddink och Cetin ha tre centrala mittfältare på plan. Fem spelare har använts på dessa positioner. Emre Belözoglu har varit med alla gånger, Mehmet Aurelio och Hamit Altintop fyra gånger medan Nuri Sahin och Selcuk Inan har fått chansen två gånger vardera. Inga fel på valen förutom att jag gärna hade sett Mehmet Topal i den här diskussionen. Hiddink och Cetin vill gärna bygga laget kring Emre men jag undrar om det inte hade varit bättre att göra det kring Nuri istället? Nuri fick chansen från start mot Rumänien men var sen petad i två raka matcher för att sedan få chansen mot Tyskland för att sedan bli petad mot Azerbajdzjan? Vad är motiveringen? Fick ni inte de svaren ni ville ha? Hade det inte varit bra att se honom mot ett lite sämre lag för att se hur han är delaktig i offensiva spelet då han garanterat hade haft mer bollar att jobba med? Nej, istället väljer man att spela med Selcuk som är en betydlig defensivare mittfältare än Nuri? Och det mot ett lag av Azerbajdzjans kvalité?

När det sen kommer till de offensiva mittfältspositionerna  så är Arda Turan när han är frisk given på vänsterkanten medan Hamit, Tuncay Sanli och Özer Hurmaci har fått turas om på högerkanten. Som ni märker, ingen Volkan Sen som har kanske varit turkiska ligans bästa spelare det senaste året. Varför finns han inte med? Hur kan ni motivera att Özer ska vara med istället för Volkan? Özer visade också i de två senaste matcherna mot både ett bättre- och sämre motstånd att han inte har något att göra i landslaget för tillfället.

I anfallet har vi fått se Mevlüt Erdinc, Nihat Kahveci, Halil Altintop och Semih Sentürk. Varför byter ni anfallare till varje match? Erdinc fick spela mot Rumänien men har inte fått någon speltid alls sedan dess. Han får spela regelbundet i Paris SG men har bara gjort ett mål på åtta matcher. Dålig facit men vad gör det? Hellre honom längst fram som får spela i den franska ligan än petade spelare som Semih, Tuncay och Nihat för att inte ens nämna Halil som har fått hur många chanser som helst men bommat alla.

Guus Hiddink och Oguz Cetin har under dessa fem matcher använts sig av 21 spelare i sina startelvor. Okej, ibland måste man som sagt förändra om pga skador och avstängningar men om ni frågar mig (och jag vet att de flesta håller med mig) så har det varit alldeles för många förändringar….och det med fel spelare. Är det så här vi skapar kontinuitet?

Kontinuitet är kanske det viktigaste som finns i dagens fotboll där spelarna genom att spela ofta med varandra hittar varandra bättre på planen. Och då går det inte att byta anfallare eller mittbackar varje match när alla spelare är frisko och redo att spela.

Guus Hiddink sa för en tid sedan att han inte tänkte göra så stora förändringar utan skulle arbeta vidare med spelarna från Fatih Terims tid. Att det fanns en stomme på 25-30 spelare som han skulle använda sig av. Skitsnack.

Sen han tog över har flera spelare debuterat i landslaget: Onur Kivrak, Özer Hurmaci, Ömer Erdogan, Turgay Bahadir, Sezer Özturk för att nämna några. Jag har säkert glöm en och annan men faktum är att Hiddink har gett chansen till flera spelare att visa upp sig. Varför inte fortsätta med det?

Som ny på ett jobb vill man väl bygga upp något nytt istället för att satsa på det gamla som har haft sina stunder (EM 2008) men också misslyckats (VM-KVALET). Vi trodde under lägret i USA att Hiddink skulle bygga upp något nytt men när det sen kom till verkligheten, inledningen på EM-kvalet till Polen och Ukraina så blev det ett återfall i turkiskt misslyckande.

Så mina ord till Guus Hiddink och Oguz Cetin är: Istället för att satsa på de gamla spelarna från Fatih Terims tid se till att bygga upp laget kring en ny stomme spelare som får erfarenhet av landslagsspel och det kanske kostar oss en plats i EM 2012 (vilket det ändå ser ut att göra) men förhoppningsvis är vi med i VM 2014 som också är det stora målet för Guus Hiddink.

Om ni har svårt att välja rätt spelare ska jag ge er en hjälpande hand. Två eller tre spelare på varje position, sen är det bara att välja. Med förutsättningen att alla spelare är friska och redo att representera landslaget.

Målvakter: Volkan Demirel, Onur Kivrak och Sinan Bolat

Mittbackar: Servet Cetin, Ömer Erdogan, Emre Güngör, Serdar Kesimal,  Cagdas Atan, Giray Kacar

Vänsterbackar: Ismail Köybasi, Caglar Birinci, Caner Erkin

Högerbackar: Gökhan Gönül, Sabri Sarioglu

Centrala mittfältare: Nuri Sahin, Hamit Altintop, Emre Belözoglu, Mehmet Topal, Necip Uysal, Selcuk Inan, Ceyhun Gülselam

Vänstermittfältare: Arda Turan, Ozan Ipek,

Högermittfältare: Volkan Sen, Tuncay Sanli

Anfallare: Mevlüt Erdinc, Sercan Yildirim, Semih Sentürk, Batuhan Karadeniz

Med dessa spelare hade jag skapat en startelva som ser ut så här

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Servet Cetin – Serdar Kesimal – Ismail Köybasi
Hamit Altintop – Mehmet Topal – Nuri Sahin
Volkan Sen ———————————————– Arda Turan
Mevlüt Erdinc

Och jag är övertygad om att bara de här spelarna får förtroendet att spela med varandra under en längre period även om det skulle gå dåligt ett par matcher så kommer de att skapa ett eko i Europa!

Sen får vi hoppas på att spelare som Ömer Toprak, Taner Yalcin, Mehmet Ekici, Ilkay Gündogan och flera andra tysk-turkar vill spela för vårt landslag i framtiden för att inte glömma bort alla dessa unga spelare som förhoppningsvis utvecklas till blivande landslagsspelare något vi har misslyckats med de senaste åren där få spelare från U21-landslaget tar sig vidare till A-landslaget utan det är mer vanligare att spelare runt 20 år direkt slussas in i A-landslaget för att sedan misslyckas längre fram.

Ilprofessore