Truppanalys

På fredag är det dags för den viktiga bortamatchen mot Tyskland. Guus Hiddink och hans assisterande tränaren Oguz Cetin har valt att ta ut en trupp på hela tjugosju spelare.

Målvakter
Volkan Demirel, Onur Recep Kivrak, Hakan Arikan och Cenk Gönen.
– Förstår inte riktigt varför man tar ut fyra målvakter? Det är första gången som jag ser det här och varför är två målvakter från Besiktas med? Volkan har varit skadedrabbad den senaste men kommer ändå vakta målet om han inte bryter benet eller något och vilka signaler sänder det till andra målvakter när två målvakter från en och samma klubb blir uttagna? Cenk är en blivande stormålvakt det är jag övertygad om och Hakan har kapacitet men är ojämn. Den sistnämnda var för övrigt duktig i gårdagens match mot Trabzonspor. Varför blir Sinan Bolat petad förresten? Sinan får regelbundet speltid i den belgiska ligan och bör vara given i truppen. Men vi ska vara glada över målvaktssidan som inte har sett ut starkare på väldigt många år.

Backar
Servet Cetin, Gökhan Gönül, Hakan Balta, Sabri Sarioglu, Ömer Erdogan, Ibrahim Toraman, Ceyhun Gülselam, Ismail Köybasi,
– Landslagets akilleshäl. GG är helt klart vår bästa back men efter honom känns det tomt. Servet är inte som för ett par år sen. Ömer är duktig men är ändå 33 år gammal. Hakan Balta har inte spelat en match på över en månad och Sabri har har varit skadedrabbad hela säsongen. Besiktas-duon Ibrahim och Ismail är båda i bra form och får spela regelbundet vilket är ett plus medan Ceyhun kallas in i brist på alternativ då han i själva fallet är en defensiv mittfältare. Kanske dags att ge spelare från de andra klubbarna chansen i landslaget och vad hände med Ömer Toprak, mittbacken i Freiburg som Oguz Cetin har studerat den senaste tiden?

Mittfältare
Nuri Sahin, Arda Turan, Emre Belözoglu, Mehmet Aurelio, Necip Üysal, Özer Hurmaci, Selcuk Inan, Hamit Altintop
– Var är Mehmet Topal, Volkan Sen och Ozan Ipek? Tre av landets mest lovande spelare och spelare som förmodligen kommer att ha en viktig del i landslaget om ett par år? Vår bästa spelare Arda Turan gjorde sin senaste match mot Belgien (där han också blev skadad). Han har inte spelat med Galatasaray på nästan en månad. Vilken form befinner han sig i? Och Özer Hurmaci har bara gjort kortare inhopp den senaste tiden. Han är talangfull men bör få vänta på sin chans. I övrigt är det väntade spelare förtjänar en plats i landslaget men dessa hade kunnat kompletteras på ett bra sätt.

Anfallare
Halil Altintop, Mevlüt Erdinc, Tuncay Sanli, Nihat Kahveci, Sercan Yildirim, Semih Sentürk
– Både Halil och Mevlüt Erdinc får ordentligt med speltid i sina klubbar men har bara gjort ett mål tillsammans den här säsongen. Tuncay Sanli är som vanligt petad i Stoke och bör lämna den klubben så snart som möjligt. Hemma i landet får varken Nihat eller Semih spela och Sercan måste börja sätta sina chanser han får om han ska ta ytterligare steg i karriären. Apropå Semih så har han gjort 2 mål på 3 matcher (144 minuter) den här säsongen.

Laget
Det är många faktorer som stör men nu är truppen uttagen och även fast det går att diskutera hur länge som helst får man istället fokusera på Tysklands matchen och göra det bästa av situationen och förhoppningsvis blir det förändringar i framtiden.

Så här tycker jag att Guus Hiddink ska ställa upp med laget:

Volkan Demirel som målvakt. Gökhan Gönül, Ibrahim Toraman, Ömer Erdogan och Ismail Köybasi som backar. Nuri Sahin, Emre Belözoglu och Mehmet Aurelio som mittfältare. Hamit Altintop och Arda Turan på varsin kant och Mevlüt Erdinc som anfallare.

Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Ibrahim Toraman – Ömer Erdogan – Ismail Köybasi
Nuri Sahin – Emre Belözoglu – Mehmet Aurelio
Hamit Altintop ————————————– Arda Turan
Mevlüt Erdinc