Tyskland 3-0 Turkiet: Özil avjorde matchen

Ett bättre organiserat Tyskland lyckades till skillnad mot Turkiet göra mål och vann också  rättvist efter två mål av Miroslav Klose och ett av Mesut Özil.

Guus Hiddink kom till spel med en oväntad startelva: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Ömer Erdogan, Servet Cetin, Sabri Sarioglu, Nuri Sahin, Mehmet Aurelio, Emre Belözoglu, Özer Hurmaci, Hamit Altintop och Hali Altintop.

Att några av dessa spelare skulle finnas med i startelvan var rätt så väntad men jag trodde aldrig att både Özer Hurmaci och Halil Altintop skulle få starta matchen. Dessutom spelade både Sabri Sarioglu och Hamit Altintop på fel positioner då till vardags är vana att spela på högerkanten än på vänsterkanten som det blev ikväll.

På förhand tyckte jag att detta såg rätt så intressant ut men med facit i hand så visade sig bara vara något intressant som aldrig utvecklade sig till något bra ute på planen.

När matchen väl drog igång trodde jag att det var turkarna som skulle inleda försiktigt men istället var det tyskarna som drog sig tillbaka och lät Turkiet ha det mesta av bollen men brist på organisation i anfallsspelet gjorde att Tyskland kom tillbaka och tog över sakta men säkert och var också de som började skapa en del farliga målchanser men Volkan Demirel i det turkiska målet var bra med.

Turkiet i sin tur hade möjlighet till en jättechans när Hamit spelade fram sin tvillingbror Halil som nästan kom fri mot målvakten men det tyska försvaret stoppade det försöket.

Istället var det tyskarna som gjorde ett mycket viktigt mål bara några minuter innan halvlekens slut sedan turkarna tappat bollen på egen planhalva, bollen hamnade hos Philipp Lahm som kunde skicka in den i straffområdet där Thomas Müller vann en nickduell sedan Gökhan Gönül och Ömer Erdogan gjort bort sig. Müllers nick tog på ribban och på returen höll sig Miroslav Klose framme. Detta var Kloses 54:e mål på drygt 100 landskamper. 1-0 blev också halvtidsresultat.

Ett par minuter in i den andra halvleken hade Turkiet en jättemöjlighet att kvittera genom Halil Altintop men hans avslutning var inte bra utan Manuel Neuner räddade bollen ut till hörna. Mål där och jag är övertygad om att matchbilden hade sett annorlunda ut. På den efterföljande hörnan hade dessutom Ömer Erdogan en fin chans att göra mål på men hans nick var totalt misslyckad.

Och detta var väl också det enda som Turkiet skapade i matchen. Mot slutet av matchen kunde tyskarna istället göra både 2-0 och 3-0.

2-0 kom genom Mesut Özil efter fint förararbete från Philipp Lahm och 3-0 kom genom Miroslav Klose efter ett misslyckat utspark från Volkan Demirel. Förutom målen så hade tyskarna fler chanser i slutet eller det var turkarna som bjöd på dessa eftersom man ologiskt attackerade för fullt i slutet av matchen till ingen nytta.

Matchen slutade 3-0 och även om Tyskland inte var så mycket bättre än Turkiet så vann de rättvist. De gjorde det som är nödvändigt i en fotbollsmatch, dvs göra mål till skillnad mot Turkiet som hade mycket svårt att skapa målchanser.

Sammanfattning

Tycker att Tysklands ledningsmål i slutet av den första halvleken kommer väldigt olyckligt. Ett par minuter till och det hade stått 0-0 inför den andra halvleken och det hade varit helt andra förutsättningarna. Men målet kom till slut efter flera individuella misstag från de turkiska spelarna. Gör man alldeles för många misstag så släpper man också in ett mål till slut.

Och när man väl skapar chanser framåt så gäller det också att sätta de och med facit i hand så visade Halil Altintop en gång för alla att han har gjort sitt i landslaget. Han är inte den anfallare som har saknats i landslaget sedan Hakan Sükürs tider och det har han bevisat flera gånger om. Bara för att ta ett exempel när Sercan Yildirim kom i slutet. Sercan satte det tyska försvaret mer i rörelse på ett par minuter än vad Halil gjorde under nästan en hel match.

Som jag nämnde tidigare så såg startelvan väldigt intressant ut men det funkade tyvärr inte. För att vara helt ärlig så var det ingen vidare fotbollsmatch vilket säger en del om Turkiets kvalité idag. Tyskarna var inte mycket bättre men gjorde ändå tre mål och tog också tre viktiga poäng inför fortsättning.

För turkarnas del gäller det att glömma bort den här förlusten (jag hoppas de har glömt bort redan nu) och blicka framåt mot tisdag då Azerbajdzjan väntar på bortaplan. Till den matchen är jag också övertygad om att Guus Hiddink kommer att ställa upp med en helt annan startelva. Det måste han göra för att fortsätta på det här spåret är ohållbart, en del spelare kommer säkerligen finnas med men en del måste lämna plats åt andra spelare.

Jag vill inte ens ta upp landslagsuttagningen eftersom vi flesta tycker det samma. Att den är väldigt konstigt men som jag skrev i truppanalysen så är det bara att gilla läget och göra det bästa av det. Det gjorde vi inte under Tysklands matchen men en seger mot Azerbajdzjan kan rädda en del av kakan.

Sen är det slut på EM-kvalet det här året och när den väl drar igång igen under nästa år så hoppas vi på att truppen ser helt annorlunda ut att och att Arda Turan finns med skadefri för är det någon som ska styra det offensiva spelet, hålla bollen i motståndarnas planhalva osv så är det han.

Och till alla fans där ute:

Vi gör som våra spelare, glömmer bort den här förlusten och blickar framåt!”

Tyskland 3-0 Turkiet (1-0)
1-0 Miroslav Klose (42)
2-0 Mesut Özil (79)
3-0 Miroslav Klose (88)

Stadion: Berlin Olympia Stadion
Domare: Howard Webb, Michael Mullarkey och Peter Kirkup (England)
Tyskland: Neuer, Lahm, Mertesacker, Badstuber, Westermann, Müller, Khedira, Kroos, Podolski (min. 86 Trasch), Mesut (min. 90 Marin), Klose (min. 90 Cacau)
Turkiet: Volkan, Gökhan Gönül, Ömer, Servet, Sabri, Özer, Nuri (min. 78 Sercan), Aurelio (min. 24 Tuncay), Emre, Hamit, Halil (min. 63 Semih)