Tyskland 3 – 0 Turkiet

1
Att skriva om en match precis efter slutsignalen måste vara det svåraste eller det roligaste man kan göra efter en match. Antingen har man turen att skriva om en seger och kan sprudla av glädje i sina meningsuppbyggnader, eller så är det som idag, en riktigt dålig match mot Tyskland.

Matchen finns det inte mycket att snacka om rent spelmässigt, vi har 2 chanser i den här matchen att göra mål. Det ena läget har Halil som är fri mot målvakten, men Neuers knä är i vägen, samt Ömer Erdogans nick som han inte lyckas rikta på mål efter en hörna. Utöver detta har vi ingenting.

Vad ska man dock skriva om matchen? Jag väljer att fokusera på vad som måste bli bättre och vad Oguz Cetin borde gjort bättre med sin laguttagning.

Jag har fortfarande ett stort hopp om Turkiskfotboll, senaste 10 åren har vi gått fram som bara den, men idag gjorde vi det inte. Laguppställningen såg ut likt följande:

Målvakt var Volkan, backlinjen bestod av Gönul-Servet-Ömer-Sabri, mittfältet såg ut som så att Özer Hurmaci och Hamit Altintop hade varsin kant. Samtidigt som Nuri-Emre-Aurelio bildade en triangel på mitten. På topp hade vi en ensam Halil.

På förhand kan jag väl säga att två saker är väldigt fel, nummer 1 är att Özer Hurmaci får debutera. Han har inte presterat något speciellt detta år och för mig är det väldigt skumt att han går för Volkan Sen i Bursa. Nummer 2 är att vi spelar med Aurelio, han är för gammal och för sliten för att orka spela alla matcher i Besiktas och alla matcher i landslaget, något som vi såg idag, när det drog till ordentligt i baksidan av hans lår och han fick utgå.

Väljer man som tränare att spela med en 4-5-1 uppställning, väljer man per automatik en målsnål match. Med andra ord, vi väljer att sikta på X. För 1 anfallare kan inte hota 4 backar, oavsett om det är Halil eller Maradonna under sin glanstid.

Det mittfält som du ställer upp med, måste centralt bestå av kvicka och snabba arbetsmyror. Inte av Aurelio, Emre och Nuri. 1 35 taggare och två grabbar på 170 som väger lätt. Topal hade varit sjukt jäkla nyttig, men honom har vi inte, varför inte då spela med Hamit Altintop som gjorde en av sina bästa matcher i karriären som Centralmittfältare mot Tyskland 2008? Kanske tillsammans med Nuri och Emre. En spelare som löper mycket och kan täcka upp stora ytor med sin kraft och fart?

Idag var det centrala mittfältet vi förlorade och det innebar att vi inte hade något som helst spel. Det var sällan man ens såg Turkiet passa bollen inom laget 5 gånger under dessa 90 minuter. För det enda sättet vi attackerade på var snabba omställningar som till en början bestod av Hamit och Halil, för att sedan bli Halil och i slutet vara Semih. Anfallaren blev helt isolerad på topp och jag tycker Halil ska ha creed för sin insats.

Försvaret var stirrigt och det är oroande att vi inte har några bättre mittbackar. Servet var okej efter att han nitades av Neuer, var väl det som behövdes för att få ner Divan Servet på planen och få igång Hulken, tyvärr så hade han ingen komplement spelare bredvid honom som kan täcka upp för honom, utan Ömer Erdogan som är tung som en betongklump och 35+. Hade han haft en mittbackspartner som typ Bülent Korkmaz hade det varit kanonbra, men han är klar på fotbollsplanerna, tyvärr.

Mest nonchalant var annars Volkan Demirels agerande vid 3-0, helt oattackerad ger han bollen till Klose som förnerdrar Volkan totalt genom att tunnla honom, pinsamt dåligt agerat. Undrar vad Sinan Bolat tänker nu liksom? Det värsta är att backupen till Volkan är Hakan Arikan, tänk om han hade stått idag, fy farao!

Nej, den här matchen var dålig och usel, tyvärr får nu 5-8 miljoner turkar skämmas den kommande tiden i Tyskland för vad 11 turkar gjorde på planen.

Vad är din åsikt om matchen, är jag ute och cyklar eller kan jag ha lite rätt i mitt resonemang? Har du någon ide om vad som var felet eller hur man kan lösa problemen både kort- och långsiktigt?