När det brister…

träning
Förtjänar du att vära tröjan Baris Özbek?

I flera år har jag skrivit om Galatasaray och fotboll, dom senaste av dessa åren har jag tryckt på hur viktigt det är med bra turkiskavärvningar och samtidigt bevittnat hur Galatasaray har misslyckats med detta. Det är detta misslyckande som idag lett till att GS håller på att brista och man riskerar nu att sätta sportsliga framgångar flera år framåt på spel.
Att byta tränare varje säsong är ett tecken på att någonting inte är sunt för ett lag, men det är något som vi i Turkiet får bevittna jämt hela tiden. Många av våra klubbar har en dålig vana att byta tränare lika ofta som jag byter kalsonger. Detta för att ”få en nystart” brukar man säga, men sanningen är att tränarbyten är ett sätt för klubbledningarna att rädda sig själva. Man hittar en syndabock som man kan skylla det dåliga resultatet på för stunden och hoppas på att den nya tränaren kan rycka upp laget ur den svacka man är i.

Detta gjorde Galatasaray för en månad sedan då man sparkade Frank Rijkaard, en tränare som Adnan Polat bara för 2 månader sedan skulle skriva flerårskontrakt med. Men detta skedde inte på grund av det dåliga resultatet och nu har vi istället Hagi som tränare. Detta innebär att Galatasaray sedan 2002 då man av väldigt oklar anledning fick för sig att sparka Lucescu har anställt 8 stycken tränare. Denna utveckling på tränarfronten visar den misskötsel av Galatasaray som skett dom senaste åren och det är otroligt tråkigt att behöva ha varit med om den här utvecklingen.

Vad beror då den dåliga utvecklingen på? Ja, som jag skrev i början så är det spelarmaterialet som är problemet. Anledningen till att det inte gått käpprätt åt helvete senaste 8 åren är att vi haft en stomme i laget i form av spelare som Bülent Korkmaz, Hakan Sükür och Hasan Sas, spelare som för bara några år sedan lade skorna på hyllan. Dessa pålitliga lagspelare var det enda som hindrade en totalkollaps och nu när dessa är borta ser man hur allt som har med ryggrad och lagmoral är som borta.

Visst, jag ska inte säga att alla värvningar som man gjort senaste åren är usla, Mehmet Topal är i min mening en riktigt bra värvning, men det ska man tacka Dardanelspor´s tränare för. Han rekommenderade även GS att värva Selcuk Inan, men fick inget gehör för honom, noterbart är att Selcuk nu är Trabzonspor´s speldirigent och nyckelspelare. Utöver Topal har inte jag sett speciellt många bra värvningar av Turkiskaspelare till Galatsaray och det är därför vi inte har något bra lag denna säsong och dom senaste åren inte haft någon stabilitet.

Dom inhemska spelarna är nämligen nyckeln till framgång. Majoriteten av ett lagsspelare är inhemska och det är dessa man måste bygga stommen av, för att därefter krydda truppen med utländskaspelare. Galatasaray har dom senaste åren med Adnan Polat och Adnan Sezgin fuskat på den här fronten och bara värvat namn från Europa för att skryta och utan någon som helst tanke på framtiden.

När vi nu går igenom säsong för säsong, kommer ni se hur dåligt man skött detta. Vi börjar med denna säsong, där man värvat in följande spelare:
Ali Turan, Caglar Birinci, Mehmet Batdal, Musa Caigran och Serdar Özkan. Vad ska man säga om dessa? Ali Turan har visat sig vara urusel, han har inte skalle eller kompetens för att vara en modern ytterback. Mehmet Batdal har teknik, men saknar det viktigaste, nämligen skalle och Serdar Özkan som är en diva. 3 spelare som är köpta helt i onödan och som bara står i vägen för unga spelare från dom egna leden. Däremot så tycker jag att Caglar var en bra värvning, det enda negativa var att han blev långtidsskadad under landslagslägret i USA under sommaren. Musa ser jag som en framtidsvärvning, men enligt rapporter från större turkiska bloggar som PCLion är han inte speciellt bra och var inte något märkvärdigt i Bank Asya.

Året innan, sommaren 2009 värvade man Ufuk Ceylan, Mustafa Sarp och Gökhan Zan. Ufuk var riktigt bra inhandlat då han är en personlig favorit och har hög potential. Men däremot Gökhan Zan som var en glaslirare i BJK och som var BJK´s stora problem i flera år?! Hur kunde man värva honom? Har han tillfört laget något positivt? Nej, han har bara varit en utgift sedan han kom. Mustafa Sarp var inget speciellt i Bursaspor och värvades till GS, han har fått spela i massor, men på grund av vad? Jo vi har inget bättre. Det är inte på något sätt så att Mustafa tillför något i vårt spel. Han hör inte hemma i en klubb som Galatasaray och så länge han får speltid bromsar han GS.

2008 värvade man in Ferdi Elmas, Yaser Yildiz, Alparslan Erdem, Serkan Kurtulus. Ferdi var dålig och fick ingen speltid, han är idag i Karabuk. Yaser var dålig och skickades iväg. Alparslan Erdem var en spelare med hög potential, men det känns som att han inte hittade rätt i den turkiskafotbollen och fick inte chansen på riktigt. Dock glömmer vi inte hans assist mot Kocaelispor som var en av få gånger han faktiskt fick chansen. Serkan Kurtulus är en bra värvning, men han har haft extrem otur med skador.

När man nu tittar tillbaka på dom 3 senaste säsongernas värvningar, är detta bra gjorda värvningar? Svaret för mig är ruggande NEJ, detta är ett misslyckande och man kan ju inte mer än undra vad Adnan Sezgin som varit ansvarig över inhemska marknaden har gjort för att förtjäna sin lön. I ett vanligt företag får man sparken när man inte sköter sitt jobb. Adnan Sezgin har senaste åren misskött sitt jobb på ett extremt sätt, men ändå sitter han kvar.

Ser man till Bursaspor som vann ligan ifjol, så har dom tunga Turkiska namn som Sercan, Sen, Ipek, Tandogan, Keceli, Bahadir, Erdogan och Özturk. Spelare som individuellt inte smäller så jättehögt, men är spelare som är erkänt bra i ligan. Trabzonspor i år har spelare som Burak, Umut, Selcuk, Egenmen och Serkan Balci.

Visst, dessa mindre lag kanske inte har pengar till att värva Elano Blumer eller Misimovic, men vad ska Elano eller Misi göra i en klubb som inte har en stomme? Till vilken nytta slänger ni bort pengarna?

Fortsättning följer…