Ankaragücü 2-1 Fenerbahce: Det här funkar inte

Fenerbahce åkte på en rejäl mina i bortamatchen mot Ankaragücü. Trots ett stort bollinnehav blev det förlust med 0-2.

Läs gärna mina tankar efter den första halvleken innan ni fortsätter här.

Matchen började bra och Fener tog hand om spelet tidigt men ju längre matchen pågick och det stora bollinnehavet inte utnyttjades så kändes det mer och mer som om Ankaragücü till slut skulle få utdelning på någon av sina kontringar.

Och så blev det också.

Det är inte första gången den här säsongen som Fenerbahce har ett stort bollinnehavet utan att skapa chanser på löpande band.

Men det är lätt att bli lurade efter storsegrar mot lag som Bucaspor, Manisaspor, Eskisehirspor osv.

Ankaragücü är inget dåligt lag. De spelar efter sina förutsättningar och gjorde det bra ikväll.

Detta är något som tränaren Aykut Kocaman borde ha i tankarna. Ankaragücü har underpresterat rejält den här säsongen trots en bra trupp och har visat prov på bra spel genom att slå Fenerbahce (nu två gånger om) och Galatasaray.

Det betyder dock inte att laget är bättre än Fenerbahce för det.

Men nu handlar det här inte bara om en seger. För även om vi skulle misslyckas med att besegra Ankaragücü på bortaplan, så vill jag se ett bättre spel från Fenerbahces sida. Ett mer genomtänkt spel än det vi fick se ikväll.

Alex de Souza. Vår lagkapten är en duktig spelare när det kommer till de mindre lagen, men när vi möter ligans bättre lag så går det inte att bygga spelet kring honom. Jag har sagt det förut och är värt att upprepas.

Alex var dålig ikväll och blev också utbytt, men varför dröjer bytet så länge?

Ska vi på allvar utmana Trabzonspor om guldet den här säsongen så måste Aykut Kocaman hitta ett spel som fungerar på bra lag också, inte bara mot de sämre lagen.

Jag citerar vår gästkrönikor: “Ett Fenerbahce utan skador är ett bra lag men fortfarande sitter handbromsen i och det är Alex. Han må ses som lagets stora stjärna men sådana fotbollsspelare existerar tyvärr inte i dagens fotboll. Och så länge han får spela så kommer vi inte se det där riktiga lagbygget som Aykut Kocaman strävar för.

Ni kanske tänker att det är för lätt att kritisera en spelare och så är det också. När det går bra så hyllar vi och när det går dåligt så måste vi kritisera, så enkelt är det.

Jag är övertygad om att ett Fenerbahce utan Alex i startelvan är på sikt ett mycket bättre lag.

Aykut Kocaman vill använda sig av ett snabbt offensivt spel. Den dagen han väljer att spela med Niang, Stoch och Dia i anfallet så kommer han få se ett sådant spel.

Ett stort eloge till Lugano och Yobo i mittförsvaret för utan de hade den här förlusten blivit större.

Vi ska hylla Ankaragücü också. Mittbacken Jan Rajnoch var tillsammans med Stanislav Sestak planens bästa spelare. Rajnoch för att han stoppade flera anfall och Sestak för att han gjorde det som är viktigast i en fotbollsmatch – mål.

Nu återstår två hemmamatcher kvar av fotbollssåret 2010. Mot Sivasspor i ligan och mot Bucaspor i cupen. Två hemmamatcher laget kommer att vinna, vare sig med Alex eller utan Alex på plan.