Dags att börja vakna!

En artikel om de tre stora som måste vakna till liv! Varför har man världsstjärnor men ändå inte ligger på toppen? Varför håller det ibland och ibland inte?
I somras skrev Guti och Quaresma på för Besiktas JK. Niang, Stoch, Dia och Yobo kom överens med Fenerbahce. Galatasaray värvade in  Zvezdjan Misimovic och Emilano Insua. Besiktas ligger på en femte plats, Fenerbahce på en tredje plats och Galatasaray på nionde plats. Det började riktigt segt men Fener och BJK spelade upp sig aningen något. GS har fortfarande handbromsen i… Ska dessa lagen som idag har fått in stora namn in i laget komma utanför Europa platserna?

Besiktas värvade som sagt Guti och Quaresma i somras. Dessa två var de som man pratade mest om i Besiktas lag. Bernd Schuster presenterades även som ny tränare. Besiktas hade gjort fantastiska nyförvärv av tränare och spelare. Guti var duktig i mittfältet samt Quaresma gjorde mål gång på gång men sedan tog det aningen stopp. Q7=Quaresma blev skadad och helt plötsligt kollapsade laget en stund.. Man vann inte matcherna – förlorade matcher man var tvugna till att vinna och fansen besvikelse syntes klart och tydligt på läktarna. Man har redan bra spelare i laget, Bobo, Nobre, Holosko, Ibrahim Toraman till ex. men ändå når Besiktas inte högre.. Laget ligger just nu på en femte plats – 5poäng upp till fyran Kayserispor och har  heal 14poäng upp till Trabzonspor som ligger etta.

Inte acceptabellt men hopp finns det fortfarande om att ta en Europa plats. Creed ska man ge till Yildirim Demirören som fick Guti och Quaresma till klubben i somras och för några dagar sen Simao Sabrosa och Hugo Almeida! Även en annan portugis är klar – Manuel Fernandes (ännu inte officiellt bekräftat av klubben). med 4 portugisiska stjärnor – har BJK något på gång? Det lär tiden avgöra. Jag är inget Besiktas fan så därför kanske jag inte gissar rätt men med de spelarna man har i klubben nu så skulle man kunna spela med dessa formationerna: 4-2-2-2, 4-4-2 eller 4-3-2-1.
Jag hoppar över försvaret och ställer upp mittfältet-anfallet:

4-4-2:
Almeida – Bobo
Simao-Guti-Fernandes-Quaresma
4-2-3-1
Almeida
Simao-Fernandes-Quaresma
Guti-?/Ernst/Fernandes
4-2-2-2
——Almeida–Bobo—
Simao—————-Quaresma
——-Guti–Fernandes——

Offensivt sätt och att få dessa spelare att spela tillsammans så är dessa de tre formationer som klubben bör spela om man vill spela med alla 5 nyförvärven samtidigt. I och med nyförvärven av Simao,Almeida och Fernandes så ger jag BJK en chans till.. Annars så är ligaguldet kört om det håller i sig.

Fenerbahce värvade in den omtalade mittfältaren Miroslav Stoch som var till en början närmare en övergång till Besiktas och Galatasaray. Man värvade även in målsprutaren Mamadou Niang som till början gjorde många mål men det höll i sig ett tag efter att skadan trädde fram.. En annan yttermittfältare som man köpte var Issiar Dia och mittbacken Joseph Yobo. Att Yobo kom var ett stort plus för i början av säsongen så höll försvaret inte ihop alls.. Det märktes klart och tydligt brister i försvaret när det var Europa-kval. Lugano har fått en bra partner bredvid sig. Det bästa hade varit om man köper loss Yobo från Everton till sommaren (Yobo är på lån hos Fenerbahce från Everton just nu).  Jag anser att de två yttermittfältaren som man värvade in i somras läs Dia och Stoch har underpresterat överlag. Vissa matcher har man varit bra men fler där de inte har varit godkända. Kazim-Kazim ryktas att lämna laget då även ha inte spelar bra och Özer Hurmaci får inte speltid. Innermittfältet håller inte heller. Christian Baroni klarar inte av att spela i den positionen och när någon annan i lagen har fått chansen har man inte tagit den på allvar. Man kan inte ge över allt till Alex som har pangat in flest mål i laget denna säsongen (12mål). Dock hänger han ibland inte med i matchtempot och det är något man måste välja på ibland. Att ha ett fungerande spel utan Alex eller Alex på plan då han ibland gör mål/assiterar eller är helt enkelt dålig..
Fener har i mina ögon ett starkare lag på pappret än Bursaspor/Trabzonspor men ändå så ligger man bakom dessa två lag som ligger etta och respektive tvåa. Dock har det börjat gå lite aningen uppåt i ligan för Fener men de har också den problemen som Besiktas – Man vinner inte måstematcherna..

Aykut Kocaman sägs vilja ha en vänsterback och en innermittfältare(deffensiv) och de spelare som har ryktats till Fenerbahce är Taiye Taiwo och Jean Makoun. Jag hoppas att dessa ryktena verkligen stämmer. Taiwo är en av världens absolut bästa vänsterbackar och har likt Roberto Carlos en mycket bra vänsterfot och är bra i offensiven samt deffensiven. Makoun är den som ska låsa ihop innermitffältet tillsammans med Alex och det hade inte varit fel med att låna Makoun först i och med Lyon kräver 5miljoner€ för honom, något mer än vad Fener vill erbjuda den franska klubben. Förändringar måste ske och om man vill ha fler bra spelare i laget så gäller det att prestera bra VARJE match.

Galatasaray har det värst av ”de tre stora”. Klubben ligger på en nionde(!) plats och har redan förlorat 8 matcher i ligan. Man värvade in Emiliano Insua på lån från Liverpool och även bosniern(Zvezdjan Misimovic) som hade gjort succé i Bundesliga och nu efter bara nio matcher under bältet vill man göra sig av med honom. Seriöst, 9 matcher är det bara så lite chanser man ger honom? Förmodligen den bästa spelaren i laget tillsammans med Arda. Misimovic kan göra så mycket skillnad i mittfältet men det går inte att göra det själv, man behöver tio andra spelare som är också villiga till att vinna. Misimovic kom till klubben för att han ville spela för Galatasaray och att vinna titlar. Inte bara blir han petad från startelvan utan även blir han utanför matchtrupperna och får spela med A2 laget, där försvinner sjävförtroendet kan jag säga. Milan Baros började säsongen bra men blev skadad, något som var ännu var Ardas skada som höll honom borta från spel i månader. I försvaret är det en spelare som måste bort. Servet Cetin. Killen är för seg och hinner inte med anfallarna 8/10 gånger och har varit en faktor för vissa onödiga mål som GS släpper in. Sedan så  har man denna säsongen sparkat Frank Rijkaard och ersatt honom med Hagi som inte har gjort någon stor förändring i laget. Jag tror inte problemet ligger hos ägaren, utan problemet ligger hos klubbens president Adnan Polat. Rijkaard fick inte pengar till att köpa spelare han ville ha. Polat har flertals gånger sagt att man ska köpa ett antal spelare men nog håller ha inte sina ord. Galatasaray hade mått mycket bättre utan Adnan Polat.

Det är dags att vakna och börja lira fotboll i högsta klass igen och vissa hur bra man är, för den nivån man håller i de tre stora räcker inte för ett ligaguld…