Inför Besiktas – Dynamo Kiev

Besiktas tar ikväll emot Dynamo Kiev från Ukraina i den första matchen av två i Europa Leagues slutspel.

Följande spelare från Besiktas är uttagen till kvällens match: Rüştü Reçber, Hakan Arıkan, Ekrem Dağ, İbrahim Toraman, Matteo Ferrari, Tomas Sivok, İsmail Köybaşı, Mehmet Aurelio, Fabian Ernst, Necip Uysal, Roberto Hilbert, Onur Bayramoğlu, Mert Nobre, Bobo, Guti Hernandez, Quaresma, Erhan Güven och Hugo Almeida.

Simao Sabrosa, Manuel Fernandes, Ersan Gülüm och Nihat Kahveci saknas i truppen pga olika anledningar.

Om Roberto Hilbert i Besiktas drar på sig ett gult kort i kvällens match så kommer han att vara avstängd i returen. Detsamma gäller Taras Mikhalik, Yevhen Khacheridi, Artem Milevski och Roman Eremenko i bortalaget.

Senast lagen mötte varandra var i UEFA Cupen 2002/2003 då Besiktas slog ut Dynamo Kiev efter att ha först slagit det ukrainska laget med 3-1 på hemmaplan för att sedan spela 0-0 på bortaplan.

Pascal Nouma gjorde då det här vackra målet

Besiktas befinner sig i dålig form med bara en seger i ligan på de fyra senaste matcherna så är det uppehåll i den ukrainska ligan fram till början av Mars. Dynamo Kiev ligger tvåa i ligan, tolv poäng efter sina konkurrenter Schaktar Donetsk medan Besiktas har halkat ner till en sjätte plats i ligatabellen, femton poäng efter serieledande Trabzonspor.

Dynamo Kiev som var direkt kvalificerat till gruppspelet i Europa League tog sig vidare till slutspel efter att ha vunnit Grupp E före lag som Bate Borisov, AZ Alkmaar och FC Sheriff.

Besiktas kom tvåa i sin grupp efter Porto men före Rapid Wien och CSKA Sofia.

Besiktas väg till slutspelet
Beşiktaş-Vikingur……: 3-0
Vikingur-Beşiktaş……: 0-4
Viktoria Plzen-Beşiktaş: 1-1
Beşiktaş-Viktoria Plzen: 3-0
Beşiktaş-HJK Helsinki..: 2-0
HJK Helsinki-Beşiktaş..: 0-4
Beşiktaş-CSKA Sofya….: 1-0
Rapid Wien-Beşiktaş….: 1-2

Beşiktaş-Porto………: 1-3
Porto-Beşiktaş………: 1-1
CSKA Sofya-Beşiktaş….: 1-2
Beşiktaş-Rapid Wien….: 2-0

Den mest namnkunnigaste spelaren i Dynamo Kiev är helt klart lagkaptenen Andrey Shevchenko som har en framgångsrik karriär i AC Milan bakom sig medan Guti i Besiktas som förväntas vara lagkapten i kväll är den mest namnkunnigaste spelaren i hemmalaget.

Guti har faktiskt mött Dynamo Kiev hela sju gånger tidigare i sin karriär när han spelade för Real Madrid. Tre gånger har han vunnit mot Kiev, spelat tre oavgjorda matcher samt förlorat en.

Förutom Shevchenko så finns det flera utländska spelare i Dynamo Kiev att hålla koll på och lagets trupp innehåller inte mindre än sex stycken brassar men dessa brassar är än så länge inte lika framgångsrika som deras landsmän i Schaktar Donetsk. Dessutom finns Finlands just nu största fotbollsstjärna i laget, Roman Eremenko samt den ukrainska landslagsmannen Artem Milevskiy som har fått en hel del lovord under sin karriär.

Om Besiktas ska gå vidare till nästa omgång så krävs det att spelare som Guti, Ricardo Quaresma och Hugo Almeida tar ett stort ansvar. Speciellt Almeida måste börja hitta målen i Besiktas-tröjan. Än så länge har det bara blivit ett mål på sex matcher.

Den viktigaste frågan är dock: Hur mycket påverkar det som hände Ibrahim Üzülmez laget? Att bara gå vidare efter att ha sparkat en spelare som har varit i klubben i över tio år är lättare sagt än gjort. Att ”Deli Ibo” också var lagkapten för laget gör situationen svårare.

Besiktas – Porto

Stadion: Fiyapı Inönü stadion
Klockan: 19:00
TV: Star
Stream: MyP2p
Domare: Pedro Proenca (Portugal)

Förväntade startelvor

Besiktas: Hakan, Ekrem, Ferrari, Sivok, İsmail, Hilbert, Ernst, Aurelio, Quaresma, Guti, Almedia
Tränare: Bernd Schuster

Dynamo Kiev: Shovkovskiy, D.Silva, Almeida, Mykhalyk, Yussuf, Vukoevic, Eremenko, Gusev, Yarmolenko, Shevchenko, Milevskiy
Tränare: Yuri Semin