Inför Besiktas – Fenerbahce: Två lag med helt olika förutsättningar

När dessa två turkiska giganter drabbar samman imorgon på ett fullsatt Inönü stadion så är det två lag med helt olika förutsättningar som går in i matchen. Medan hemmalaget har haft en formsvacka den senaste tiden så befinner sig Fenerbahce i en formkurva som pekar spikrak uppåt.

Formen
Om vi tittar på formen i ligan så har Besiktas bara vunnit en av de fem senaste matcherna medan Fenerbahce har fem raka segrar. Går vi lite längre tillbaka så har Fenerbahce vunnit åtta av de tio senaste ligamatcherna mot Besiktas som ”bara” har vunnit fyra av de tio senaste.

När vi sedan tar en titt på alla tävlingsmatcher inklusive ligan, turkiska cupen och Europa League så har Fenerbahce även där en bättre formkurva med fem raka segrar. Besiktas däremot har bara en seger på de fem senaste.

Det är dock viktigt att notera att Besiktas har till skillnad mot Fenerbahce spelat i Europa och även gått vidare i turkiska cupen.

När det är dags för avspark så lägger vi all statistik åt sidan.

Men måste ändå tillägga att statistik inte brukar ljuga. Under de senaste veckorna så har Fenerbahce hittat ett vinnande spel och även om den inte är så rolig att titta på stundtals så har det ändå gett segrar till skillnad mot Besiktas som har försökt att spela en offensiv, trevlig fotboll men har fått oftast se sig besegrade.

Mina tankar inför matchen
I morgondagens match så förväntar jag mig att det blir hemmalaget som kommer att ha mest boll och trycka på framåt medan Fener förmodligen kommer att agera mer försiktigt och försöka ha kontroll i sin defensiv för att sedan gå till kontra-attack där lagkaptenen Alex de Souza tillsammans med Mamadou Niang och Issiar Dia blir de viktigaste pusselbitarna.

Och det kommer också att bli nyckeln till tre poäng för Fenerbahces del. Besiktas är ett lag som gillar att trycka på med mycket folk framåt och kan bara Fener hålla undan den värsta anstormningen från Besiktas sida så kan det bli en trevlig kväll till slut. Skulle man dessutom lyckas göra ett mål i början av matchen kan det bli en ordentligt uppförsbacke för motståndarna. För det är inte lätt att göra mål på Fenerbahce nuförtiden och samtidigt kan det öppna upp ytor bakåt när Besiktas kommer att anfalla mer efter ett insläppt mål.

Men det gäller som sagt för trion längst fram att hitta på något när tillfälle ges. Och då måste det gå undan. När Besiktas tidigare har mött kontringsstarka lag så har motståndarna gått väldigt snabbt till anfall och även tagit väldigt snabba avslut vilket har visat sig vara oerhört effektivt.

Skulle däremot Besiktas göra första målet kan det bli en jobbig resa.

För två omgångar sen så lyckades Fener vända ett underläge till seger mot Manisaspor, vilket man inte ser så ofta men frågan är hur det är mot ett betydligt tuffare motstånd?

Om Besiktas skulle ta ledningen så måste Fenerbahce ställa om sitt spel och gå till mer anfall och med tanke på att anfallsspelet har sett ut sisådär under hela säsongen så är jag tveksam till hur det kommer att sluta. Detta hade också öppnat upp offensiva ytor för spelare som Guti, Simao Sabrosa och Ricardo Quaresma som är skickliga med bollen och som gillar när motståndarna bjuder på ytor.

När Besiktas sist spelade en hemmamatch i ligan mot Karabükspor så pressades laget högt upp på planen vilket tvingade spelarna i Besiktas till enkla misstag. Kan vi förvänta oss samma sak från Fenerbahce imorgon? Eller blir det så att Aykut Kocaman låter Besiktas styra och ställa samtidigt som Fener faller tillbaka med försvarsspelet för att sedan blixtsnabbt ställa om till anfall?

Mittfältskampen
En sak som vi bör förvänta oss redan nu är kampen om mittfältet där det kommer att både ges- och tas emot smällar, var så säkra på det. Här kommer inte spelare som Selcuk Sahin, Emre Belözoglu, Mehmet Topuz i Fener och Mehmet Aurelio samt Fabian Ernst vika undan för att vinna boll. Och skulle även Necip Uysal spela så kommer det att bli ännu mer dueller.

Men om däremot Manuel Fernandes skulle finnas med från start i Besiktas så tror jag att det kan vara till Fenerbahces fördel eftersom den inlånade portugisen från Valencia har sett väldigt svag ut i de senaste matcherna. I derbymatcher så behöver man spelare som krigar på mittfältet och Fernandes verkar inte alls vara den typen av spelare som gör det.

Fasta situationer
Hur är det med Besiktas och fasta situationer? Tränar de något på det? Besiktas har den här säsongen släppt in väldigt många mål på just fasta situationer och det kan vara till Fenerbahces fördel. I backlinjen finns Diego Lugano som gärna följer med upp i anfall och han brukar oftast vara på rätt position vid rätt tillfälle. Det kan faktiskt bli så att en hörna eller en frispark avgör derbyt imorgon.

Framtiden
Medan Fenerbahce jagar ligaguldet så ligger Besiktas just nu på en sjätte plats i ligan och som det ser ut nu så är lagets enda chans till spela i Europa nästa säsong, en seger turkiska cupen. I turkiska ligan så är det bara fyra lag som får en plats till Europa nästa säsong och Besiktas ligger just nu sju poäng efter Kayserispor som har den sista platsen. Däremellan ligger också Gaziantepspor som verkar oslagbara för tillfället. Besiktas har självklart inte gett upp någon högre placering än men en förlust imorgon kan göra läget jobbigare än vad det är. Samtidigt har Fenerbahce chansen att sätta press på Trabzonspor, som spelar först på måndag genom en seger och går då också upp i en om bara tillfällig serieledning. Det är mycket som står på spel den närmsta tiden där derbyt kan bli startskottet för bägge lagen.

Spelare att hålla ögonen på
Ricardo Quaresma (Besiktas)
En av ligans bästa spelare. Är snabb och teknisk och tycker om att utmana på sin ytterkant där han oftast tar sig fram för att avsluta själv eller slå inlägg. Det gäller för ytterbackarna i Fenerbahce att hålla koll på Q7 så att han inte hittar på något speciellt. Och när han gör mål så brukar de oftast vara exklusiva. Ligans mest sevärda spelare?

Mehmet Topuz (Fenerbahce)
– Det går inte att sluta hylla Mehmet Topuz den här säsongen. Han har utan tvekan varit lagets bästa spelare den senaste tiden och är också den enda som har spelat alla matcher i ligan. Hans utgångsposition är till höger om mittfältet där han krigar sig fram och gör samtidigt också ett bra arbete inåt i plan när det behövs. Kan han fortsätta med är mycket vunnet.
Ligger trea i assistligan.

Spelare som saknas i hemmalaget: Cenk Gönen (målvakt), Ersan Gülüm (försvarare) och Nihat Kahveci (anfallare) är alla tre borta pga skador.

Spelare som saknas i bortalaget: Caner Erkin (försvarare/mittfältare) är borta pga avstängning.

Förväntade startelvor

Besiktas
Hakan Arikan
Ekrem Dag – Ibrahim Toraman – Tomas Sivok – Ismail Köybasi
Fabian Ernst – Guti – Mehmet Aurelio
Ricardo Quaresma —————————– Simao Sabrosa
Hugo Almeida

  • Kan även bli så att Robert Hillbert spelar istället för Ekrem Dag vilket skulle betyda att en utländsk spelare får stå åt sidan. Necip Uysal istället för Fabian Ernst? Mert Nobre istället för Hugo Almeida?

Fenerbahce
Volkan Demirel
Gökhan Gönül – Diego Lugano – Joseph Yobo – Andre Santos
Mehmet Topuz – Emre Belözoglu – Selcuk Sahin – Issiar Dia
Alex de Souza (K)
Mamadou Niang

  • Om Gökhan Gönül inte är redo att spela så ersätts han av Bekir Irtegün. Aykut Kocaman spelade i senaste matchen med Özer Hurmaci istället för Emre Belözoglu men till imorgon är Emre tillbaka.

Besiktas – Fenerbahce

Stadion: Fi-Yapi Inönü Stadion (Kapacitet: 32 000)
Domare: Cüneyt Çakır
Tid: 18.00 (svensk tid)
Kanal: LigTV via DigiTURKwebtv
Stream: MyP2P