Inför Manisaspor – Fenerbahce: Mot tre poäng!

Fenerbahce spelar ikväll en bortamatch mot Manisaspor där det är mycket viktigt med tre poäng inför fortsättningen av ligan.

Läs också
Inför Manisaspor – Fenerbahce: Inbördes möten
Truppen mot Manisaspor
Alex står över matchen mot Manisaspor?

Men det blir ingen lätt match. Manisaspor som har vunnit fyra av sina fem senaste matcher i ligan har smugit sig upp till en sjunde plats i tabellen. Och laget har tidigare under den här säsongen besegrat Besiktas, Galatasaray och Trabzonspor så tränaren i klubben, Hikmet Karaman vet hur man besegrar ett stor lag.

Om Fenerbahce ska vinna den här matchen så gäller det att fortsätta med samma hårda arbete som i de senaste matcherna. Laget är dessutom i bra ligaform och har vunnit sex av de sju senaste matcherna.

Det ska bli intressant att se hur Aykut Kocaman väljer att ställa upp med laget. Gökhan Gönül, Selcuk Sahin och Caner Erkin är avstängda. Dessutom har Özer Hurmaci som var tänkt att starta kvällens match inte kunnat delta i alla träningar under veckan. Förutom de avstängda spelarna så kommer även Daniel Güiza och Ugur Boral att missa matchen pga skadekänningar. Dessutom saknas Fabio Bilica som är petad. Lagkaptenen Alex de Souza som först rapporterades skulle missa matchen kommer nog att vara med från start.

Hur kommer Kocaman att ställa upp med laget då?

Volkan Demirel är given i målet. I backlinjen är tre platser av fyra upptagna; Andre Santos, Diego Lugano och Joseph Yobo. Men vem kommer att spela till höger? I tidigare matcher när Gökhan Gönül har saknats så har Aykut Kocaman gett chansen till Okan Alkan men frågan är om han vågar göra det nu och låter ynglingen spela eller satsar han på en mer rutinerad spelare i Bekir Irtegün? Jag hade gärna sett att Okan får spela den här matchen men troligtvis blir det så att Bekir spelar från start. Och han brukar också göra bra ifrån sig så det känns helt okej.

På mittfältet blir det också ett par förändringar, i och med att Selcuk är avstängd. Selcuk som i de senaste matcherna har varit en av lagets bästa spelare lämnar troligen över sin plats till Cristian Baroni som har varit mycket upp-och-ner den här säsongen. Emre Belözoglu kommer att spela bredvid Cristian och Mehmet Topuz utgångspositionen är till höger om mittfältet.

Med tanke på att vi redan har fyra utländska spelare i startelvan och att Alex de Souza samt Mamadou Niang lär starta på topp så finns det inte så många fler alternativ än att låta Özer Hurmaci spela till vänster om mittfältet, om han är redo.

Annars kan det bli så att Gökay Iravul får chansen från start istället för Cristian och att någon av Miroslav Stoch eller Issiar Dia får då starta till vänster om mittfältet om inte Aykut Kocaman väljer att peta någon av Alex de Souza eller Mamadou Niang till förmån för Semih Sentürk. Men det sistnämnda är inte någon drömscenario för Kocaman som självklart hoppas på att Özer kan spela kvällens match.

Om vi utgår från den här startelvan

Volkan Demirel
Bekir Irtegün – Diego Lugano – Joseph Yobo – Andre Santos
Mehmet Topuz – Cristian Baroni – Emre Belözoglu – Özer Hurmaci
Alex de Souza (K)
Mamadou Niang

Nu när GG saknas så kommer det att märkas på offensiven. Bekir är långt ifrån lika bra som GG i offensiven och kommer nog att inte vara så offensiv som GG, vilket är lika bra. Det betyder att Mehmet Topuz som har fått lämna mycket plats åt GG ute till höger i de senaste matcherna får ta ett större ansvar på högerkanten.

Öppnar det upp för Andre Santos på vänsterkanten? Tidigare har brassen fått direktiv av Aykut Kocaman att inte vara så offensiv mestadels pga att han har haft Stoch eller Dia framför sig men nu, om Özer kan spela till vänster om mittfältet så kan det bli så att brassen får ”friare händer” då Özer är en löpstark spelare som kan täcka upp ytan när brassen sätter fart.

På det centrala mittfältet gäller det som vanligt att ta ett stort ansvar och speciellt Cristian måste höja sig enormt mot vad vi har sett tidigare. Så länge han gör det och hjälper till i försvaret så är jag inte orolig för att varken Lugano (som har hittat till storformen) och Yobo ska missköta sig i försvaret.

Framåt förväntar jag mig inte så mycket men eftersom Manisaspor brukar bjuda upp till offensivt spel så kan det öppna upp ytor på motståndarnas planhalva och där gäller det att Alex och Niang är vakna och utnyttjar dessa. Samarbetet mellan dessa är fortfarande sisådär så vi får se hur det går.

Nyckeln till segern ikväll är som i de tidigare matcherna mot Antalyaspor och Trabzonspor, ett lagarbete där spelarna arbetar för varandra.

Vi ska dock inte underskatta Manisaspor som har flera spelare som kan avgöra en sån här match: Ariza Makulula, Kahe, Isaac Promise och Joshua Simpson (10 mål i ligan).

Förutom dessa så har Manisa också flera duktiga turkiska spelare i laget som Yigit Incedemir (nyligen uttagen till det turkiska landslaget), Mehmet Güven (fostrad i Galatsaray) och Yigit Ismail Gökoglan. Dessutom har vi Sverigebekantingen Jimmy Dixon som gör ett bra jobb i försvaret hos ”Tarzanlar”, som är smeknamnet för Manisaspor.

Manisaspor – Fenerbahce
Plats: Manisa 19 Mayis stadion
Avspark: 18.00
Domare: Kuddusi Müftüoğlu
Kanal: LigTV