Målvaktsfrågan

Satsa på honom

Igår kom jag efter den årliga domarkursen hem i slutskedet av matchen mellan Arsenal och Barcelona. Barca leder med 0-1 på bortaplan innan Arsenal vänder matchen och vinner med 2-1 hemma på Emirates. Men det som jag fastnar för är målvakten i Arsenal, polacken Szczesny. Han är född 1990 och vaktar Arsenals mål i en match där motståndarna är ett av världens bästa lag, om inte det bästa och gör en bra och stabil insats.

Jag tänker på mitt Galatasaray och för den delen hela den turkiska fotbollen, när har vi låtit en talang stå i en match som gäller så mycket? Det är faktiskt en 16-dels final som Szczesny får spela i.

Galatasaray valde att under säsongen satsa på Ufuk Ceylan, målvakten som i mina ögon var den naturliga tronföljaren till Volkan för 4 år sedan, men som inte riktigt har utvecklats som jag velat. Han petades i Manisa under en längre tid på grund av att han skulle lämna för Galatasaray under en tid när han hade kontrakt med Manisa och blev då bänkad.

Efter att han kommit till Galatasaray så fick han inte heller chansen direkt som jag hoppades, utan man värvade in Leo Franco som stod i vägen för Ufuk. Under den åldern när Ufuk skulle behövt som mest speltid, fick han 0 minuter i match och det har påverkat honom negativt.

En målvakt behöver kontinuitet och det är därför som Ufuk inte har blommat ut till den målakt som jag trodde han skulle bli, jag tror dock inte att det är försent, men jag fruktar att Hagi´s tankar kommer sätta stopp för Ufuk.

Trots att han höll 0:an inledningsvis under 2011 fick han inte fortsatt förtroende efter en tabbe och Hagi flaggade för problem i målet, vilket ledde till att man värvade in Zapata. Något som i min värld är helt idiotiskt. Zapata har inte spelat fotboll senaste året på grund av en dålig relation med Steaua i Rumänien och han är inte lösningen på målvaktsproblemet. Något som vi sett klart och tydligt dom matcher som han spelat för Galatasaray så här långt. 3 matcher har han på kontot i Galatasaray och han har släppt in , 2+1+3, 6 mål hittills. Detta är uruselt i min mening och jag tycker och tror att Ufuk hade kunnat stå för en bättre insats dessa matcher.

Men tyvärr är Ufuk petad och risken att han inte blir någonting annat än en dussinmålvakt är väldigt stor just nu. Galatasaray MÅSTE i mina ögon satsa på Ufuk och visa att man litar på honom oavsett vad som händer.

Fenerbahce trodde på Volkan en gång i tiden, trots alla missar som han gjorde och gjort är han i klubben och har varit i klubben under åtskilliga år och är landslagsmålvakt. Volkan är ingen supermålvakt a la Casillas, Buffon, Van Der Sar i min mening och jag tycker att det är dåligt att Turkiet inte fått fram något bättre, dock är detta ingen kritik mot Volkan utan kritik mot våra klubbas mentalitet.

Galatasaray borde istället för att ha köpt in Zapata kanske gjort som Arsenal och Manchester har gjort? Varför inte låta Emirhan som var U21 landslagsmålvakt få chansen i någon match eller Eray Iscan som är den nuvarande U21 landslagsmålvakten och ett av landets största löften samt som visar prov på bra målvaktskunskaper i A2 laget?

Hade det varit Wenger eller Sir Alex, ja då tror jag någon av dessa två grabbar, den ena född 90 och den andra 91, hade fått stå i målet. Om ens dessa tränare hade petat sin första målvakt för att han råkade göra en tabbe.

Hagi och många andra tränare i Turkiet måste inse att kontinuitet och tillit till målvakten är nyckel för att få fram en målvakt. Det är bara att komma på Trabzonspor som tränas av en av Turkiets bästa målvakter genom tiderna Senol Günes. Han har tack vare tro på sin målvakt vunnit en målvakt som Onur till den Turkiskafotbollen.