Besiktas gjorde det rätta!

Ända sedan Bernd Schuster avgick som tränare för Besiktas har det spekulerats i vem som skulle ta över tränarjobbet i klubben till nästa säsong. Det har ryktats om alla möjliga namn men häromdagen bestämde ledningen i Besiktas sig för att ge fortsatt förtroende till Tayfur Havutcu vilket jag anser är ett bra val. 

Varför? Jo, helt enkelt för att Tayfur Havutcu förtjänar detta. Han har ända sen han tog över tränarjobbet i klubben sett till att laget har fått en bättre organisation på alla lagdelar till skillnad mot Bernd Schuster, som jag anser fokuserade sig för mycket på det offensiva spelet.

Okej, Schuster ska heder för att han ville att Besiktas skulle spela ett mer offensivt spel än det vi har fått se tidigare men jag anser samtidigt också att hans fokus på det offensiva spelet har kostat laget allt för många poäng under säsongen. Och om vi leker med tanken en stund så tror jag att Besiktas hade haft större möjligheter att blanda sig in i guldstriden om Tayfur hade tagit över tidigare.

På de elva tävlingsmatcher som Besiktas har spelat sen Tayfur tog över ansvaret så har laget bara förlorat en gång. Och det var på bortaplan mot Sivasspor där segermålet kom i den allra sista minuten.

Grunden i Besiktas’ spel jämfört mot med Bernd Schuster är fortfarande detsamma. Laget vill fortfarande bjuda publiken på en trevlig fotboll men jämfört mot Schuster så har Tayfur också tagit ett större ansvar i det defensiva spelet och det har gett resultat. Det vi märkte av i cupfinalen mot Istanbul B.B. För att ta ett exempel. Men det finns fler.

I lagens två tidigare möten under säsongen så har Besiktas varit fullständigt överlägsen sin motståndare i antalet målchanser och om fotboll avgjordes efter hur snyggt man spelar så borde laget ha vunnit men istället blev det två raka förluster, mestadels pga IBB’s starka kontringsspel samtidigt som försvarsspelet i Besiktas har varit alltför svag.

I cupfinalen var det helt skilda världar. Även om bollinnehavet var rätt så jämnt så hade IBB betydligt mer av bollen än i deras tidigare matcher samtidigt som Besiktas var lite mer tillbakadraget och satsade på kontringar. Det hade aldrig inträffat under Bernd Schuster. Jag vill inte spekulera i om Besiktas hade vunnit cupguld med eller utan tysken men med facit i hand från tidigare matcher mot IBB så gjorde Tayfur det rätta.

Och det gav resultat, även om det till slut krävdes straffar för att Besiktas skulle vinna.

Min poäng är: Besiktas står upp mycket bättre som ett lag med Tayfur vid rodret än vad man gjorde med Schuster.

Det finns många som anser att Tayfur inte är rätt person för jobbet, att det finns för mycket defensivt tänkande i hans spel eller att han helt enkelt saknar rätt karaktär för att träna en klubb som Besiktas?

Men var någonstans står det att man måste ha dessa egenskaper för att lyckas som en tränare? Fotboll är en värld av resultat där tränare använder sig av olika metoder för att nå framgång och än så länge har Tayfur gjort det rätta.

Laget avslutar säsongen med att vinna cupguldet och kommer förmodligen att sluta på en hedrande femte plats i ligan. Långt ifrån målet inför säsongen men en ”dålig” säsong avslutas ändå med hedern på topp!

Om Tayur Havutcu är ett rätt val eller inte får framtiden visa men han har under sin korta tid som huvudtränare visat att han förtjänar en ny chans.

Läs också