INFÖR CUPFINALEN: Besiktas – Istanbul B.B.

Ikväll avgörs finalen i turkiska cupen där vinnande laget kvalificerar sig till sista kvalomgången av Europa League. På den ena sidan har vi de åttafaldiga cupmästarna Besiktas och deras motståndare för kvällen är Istanbul Büyükşehir Belediyespor som spelar sin första cupfinal någonsin.

Finalen spelas på Kadir Haas stadion i Kayseri.

För Besiktas’ del kan kvällens final bli den enda chansen att nå Europa-spel nästa säsong även om laget fortfarande har en liten chans att ta sig till Europa via ligaspelet. Därför är cupspelet mycket viktigt för de svartvita ikväll. Kanske en av klubbens viktigaste matcher någonsin.

För motståndet står Istanbul B.B. för, med Samuel Holmén i laget.

Tränaren Abdullah Avci har gjort stordåd med IBB sen han tog över klubben för fem år sedan. Och på tal om viktiga matcher så är det ingen snack om att kvällens cupfinal är Istanbul Büyükşehir Belediyespors viktigaste match någonsin. Seger ikväll och laget kan börja förbereda sig för spel i Europa nästa säsong, något klubben aldrig tidigare varit med om.

I Besiktas saknas Ibrahim Toraman som är avstängd samt de skadade spelarna Ersan Gülüm, Nihat Kahveci, Matteo Ferrari, Mert Nobre och målvakten Hakan Arıkan. Dessutom är Fabian Ernsts medverkan i matchen osäkert. Men en som förväntas göra comeback är Hugo Almeida, som har gjort fyra mål i cupen på fem matcher.

I Istanbul B.B. saknas Ali Güzeldal pga skada och dessutom får inte Filip Holosko, som är utlånad från just Besiktas till klubben inte spela i cupfinalen. Ett stort avbräck då Holosko under den senaste tiden varit mycket delaktig i laget offensiva spel med fem mål på åtta ligamatcher. Dessutom har han spelat fram till ett par mål.

Klubbarnas väg till finalen

Besiktas
Gruppspelet:
Gaziantep B.B. (0-1), Konya Sekerspor (3-2), Manisaspor (3-2) ochTrabzonspor (2-1)
Kvartsfinal: Gaziantep B.B. (8-0 sammanlagt)
Semifinal: Gaziantepspor (5-2 sammanlagt)

Istanbul B.B.
Kvalomgången: Dardanelspor (1-0)
Gruppspel:
Kasimpasa (1-3), Kirikhanspor (1-0), Karsiyaka (1-0) och Bursaspor (1-0)
Kvartsfinal: Kasimpasa (1-1 sammanlagt, vidare med bortamål)
Semifinal: Genclerbirligi (4-1 sammanlagt)

***

Notiser inför avspark

– Istanbul B.B. har blivit lite av en mardrömsmotståndare för Besiktas de senaste åren. Klubbarna har mött varandra sammanlagt nio gånger och BJK har bara lyckats vinna två av matcherna. IBB som har vunnit tre gånger har också vunnit de två tidigare matcherna under säsongen.

– Kvällens final blir Besiktas femtonde genom historien. Under de sex senaste säsongerna har laget varit i final fyra gånger. Senast var säsongen 2008-2009 då laget slog Fenerbahce med 4-2 i finalen.

– Besiktas har inför kvällens match gjort 24 mål på 9 cupmatcher i cupen under säsongen mot Istanbul B.B. som har gjort 10 mål på 10 cupmatcher.

***

Preliminära startelvor

BEŞİKTAŞ: Rüştü, Ekrem, Aurelio, Sivok, İsmail, Necip, Fernandes, Quaresma, Simao, Guti, Almeida

ISTANBUL B.B. Oğuzhan, Marcin Kus, Metin, Can, Ekrem, Cihan, Holmen, Tevfik, Efe, İbrahim Akın, Tum

***

Besiktas – Istanbul B.B.
Plats: Kadir Has stadion (Kayseri)
Tid: 19.00
Kanal: TRT
Domare: Yunus Yildirim

***

LÅT SPELET BÖRJA…