Ilprofessore betygsätter säsongen: Backarna

Nu har turen kommit till försvaret som efter en dålig start blev bara bättre och bättre under säsongen.

LÄS OCKSÅ:
Ilprofessore betygsätter säsongen: Målvakterna


Betygskritier

5 – Hög nivå under hela säsongen.

4 – Nästintill perfekt säsong.

3 – En fullt godkänd säsong.

2 – Bra försök men inte mer.

1 – Nej, det här håller inte.

Gökhan Gönul – Tillhör tillsammans med Volkan Demirel och Mehmet Topuz en av de tre spelarna som jag tycker har varit lagets viktigaste spelare. Vi har vant oss vid att GG oftast spelar skadad och det var också en skada som stoppade honom från att avsluta guldmatchen mot Sivasspor. Innan dess visade han sig vara riktigt bra och gjorde sin bästa säsong i Fenerbahce sen 2007/2008. Klubbar från Europa sägs vara ute efter honom men det bästa är att behålla honom då det inte finns någon värdig ersättare. Tillsammans med Mehmet Topuz satte han skräck på motståndarnas vänsterkant och låg också bakom flera mål med sina farlig inlägg och ruscher längs högerkanten. Pricken över i:et var det snygga solomålet mot Antalyaspor. Betyg: 5/5

Diego Lugano – Är i sina bästa stunder en mittback av klass, men agerar stundtals nonchalant som sätter laget i fara. Hade svårt att leva upp till förväntningarna efter VM, men gjorde det ändå bra även om han fortfarande håller på med sina vansinnigheter på planen. Det han tappade i försvarsspelet betalade han tillbaka genom att göra mål framåt och totalt blev det sju mål från hans sida i ligan. Kan motivationen efter VM ställt till det för honom? Jag räknar med att Lugano kommer att vara bättre än någonsin i höstens Champions League där han ännu en gång får möta världens bästa anfallare. Och det är i såna miljöer han trivs allra bäst i. Betyg: 4/5

Joseph Yobo – Kom från Everton i sista stund och visade sig vara ett riktigt bra lån. Började tiden i Fenerbahce lite svajigt men växte enormt under säsongen och bildade tillsammans med Lugano det bästa försvaret i hela ligan. När Yobo var dålig ena vecka så var Lugano bra och vice versa. Det syns att även Yobo likt Lugano har problem med motivationen ibland, då även han agerar nonchalant i matcherna mot de sämre lagen. Hoppas verkligen att Fener lyckas köpa loss från Everton för Yobo och Lugano i Champions League, hade varit kul att se. Betyg: 4/5

Bekir Irtegün – Reserven fick hoppa in under cupmatcherna eller när någon av de ordinarie backarna i försvaret saknades. Agerade för det mesta reserv åt GG på högerkanten och skötte sig mer än godkänt när han fick chansen. En bra reserv att ha på bänken helt klart. Betyg: 3/5

Andre Santos – Den “nonchalanta brassen” såg ut som om han hade spenderat några extra dagar på stranden i Brasilien när han kom tillbaka efter semestern. Egentligen är det samma sak med Santos som med Lugano och Yobo, där jag frågar hur motivationen är i vissa matcher? Spelade riktigt bra i slutet av säsongen. Offensiven är det inget fel men Santos har lite problem med taktiska spelet när det kommer till defensiven, men å andra sidan började han spela fotboll på allvar för 6-7 år sen. Duktig ytterback som jag verkligen hoppas stannar kvar i laget till nästa säsong. Betyg: 4/5

Okan Alkan – Den 18-årige ytterbacken Okan spelade riktigt bra i början av säsongen är han fick chansen istället för en skadad GG. Men efter det blev inte många fler matcher för honom (om ens någon). Spenderade det mesta av tiden med A2-laget och till nästa säsong är han utlånad till Kayserispor där han förmodligen kommer att få en plats i startelvan. Betyg: 3/5

Ilhan Eker – En av lagets sämre värvningar på senare år. Aykut Kocaman trodde mycket på Ilhan innan säsongen drog igång men Ilhan visade att han inte hade det som krävdes för att spela i en toppklubb. Det blev inte många matcher för honom och det med all rätt. Gjorde ingen glad under sin i klubben och nu har han försvunnit till Kayserispor. Betyg: 1/5

Fabio Bilica – Fick en del speltid i början av säsongen och spelade helt okej. Men efter bråket med Caner Erkin på en träning så försvann han alltmer och var också när att lämna i vintras men ingen klubb nappade den gången. Är fortfarande på väg bort från klubben och det ska mycket till om han spelar kvar i Fener nästa säsong. Bilica är egentligen en bra mittback att ha på bänken men disciplinen gör att han blir för en riskfylld spelare att ha i truppen. Betyg: 2/5

Hasan Erbey – Den unga mittbacken fick inte chansen i någon match, förutom i träningsmatcherna. Hade gärna sett honom i någon av cupmatcherna men Aykut hoca ville annat. Tränar med A-laget men finns det en framtid i klubben för honom? Betyg: -/-

 

Som vanligt när det handlar om betygsättning av spelare så är det skribentens egna åsikter som gäller men kom gärna med åsikter om spelarnas insats under säsongen.