Ilprofessore betygsätter säsongen: Mittfältarna

Alex de Souza var givetvis den självkrönte kungen på Fenerbahces mittfält men en spelare förtjänar att hyllas lite extra än alla andra.

LÄS OCKSÅ
Ilprofessore betygsätter säsongen: Målvakterna
Ilprofessore betygsätter säsongen: Backarna

Betygskritier

5 – Hög nivå under hela säsongen.

4 – Nästintill perfekt säsong.

3 – En fullt godkänd säsong.

2 – Bra försök men inte mer.

1 – Nej, det här håller inte.

Mehmet Topuz – Om ni har läst betygsättningen av både målvakterna- och backarna också så förstår ni att jag ser Mehmet Topuz som en av lagets viktigaste spelare under den gångna säsongen tillsammans med Volkan och GG. Mehmet hade en rätt så jobbig första säsong i Fener men har under den andra säsongen växt till en jätte i laget, inte bara på högerkanten som är hans utgångsposition utan Topuz har genom hårt arbete tagit ett stort ansvar över hela planen. Det har i sin tur öppnat vägen för GG som kommit fram som ett ångvält bakom honom. Var också den enda i laget som spelade alla matcher i ligan där han bl.a. stod för flera viktiga målgivande passningar under säsongens gång. Betyg: 5/5

Emre Belözoglu – Emre som har varit rätt så skadedrabbad under sin karriär är inte densamma Emre som för några år sen men han håller fortfarande hög klass. Har dock en negativ tendens att falla igenom i slutet av matcherna. Har inte heller varit lika delaktig i det offensiva spelet som förr utan har istället tagit ett större defensivt ansvar på mittfältet men det har nog mest berott på hans medspelare på mitten (Cristian och Selcuk) vilket mer eller mindre har tvingat Emre att vara mer defensiv än normalt. Gör dock ändå en helt klart godkänd säsong men att han alltför ofta är inblandad i andra saker än fotboll under matcherna drar ner betyg något.  Betyg: 3/5

Cristian Baroni – Defensiva och återigen defensiva Cristian. Gör inte direkt bort sig utan tvärtom så spelar han bra i sin roll på mittfältet men har varit alldeles för defensiv i sitt spel för att det ska bli mer än godkänt. Hans roll är dock att städa undan framför försvaret och där har han som sagt gjort bra ifrån sig. Ryktas om att spanska klubbar är ute efter “Cris” så det återstår att se om han återfinns i laget till nästa säsong. Betyg: 3/5

Selcuk Sahin – Är precis som Cristian en städgubbe på mittfältet. Selcuk har varit lite av en hackkyckling i Fener de senaste åren men har ändå på något konstigt sätt gjort bra ifrån sig. Inte den bästa spelaren på plan men brukar inte vara den sämsta heller. Tar sitt ansvar och gör sitt bästa i att stoppa motståndarnas anfall. Är dock alldeles för ojämn och ett lag som Fener måste ha en starkare defensiv mittfältare. Betyg: 3/5

Miroslav Stoch – Visade direkt i sin först match i Fenerbahce-tröjan att han kommer att bli en tillgång på en av kanterna med sin fart- och teknik. När Stoch sätter fart, framförallt på vänsterkanten så är det inte många försvarare i turkiska ligan som hänger med och oftast händer det något kring motståndarnas straffområdet men Stoch har inte riktigt haft med sig det rätta flytet under sin första säsong men det kommer att bli bättre med tiden, det är jag övertygad om. Fick värma en hel del bänk under den tunga tiden i vintras men kom igen starkare än någonsin mot våren och var kanske lagets bästa spelare i de sista matcherna. Det känns dock som om han har mycket mer att ge. Betyg: 3/5

Özer Hurmaci – “Den eviga talangen”. Özer visade prov på bra spel redan under sin första säsong i Fener och det var många, inklusive mig som förväntade ett genombrott under hans andra år i klubben men precis som tidigare så har skador satt stopp för det. Özer besitter egentligen en rätt så bra teknik och är också snabb men får inte mycket ut av det. Han är konditionsstark men ibland känns det som om han bara springer och springer runt på plan utan att göra något nytta. Känns som om det är lite av nu eller aldrig för honom under den kommande säsongen. Betyg: 2/5

Issiar Dia – Fenerbahces svarta panter. Är det någon spelare i turkiska ligan som är snabbare än honom? Visade likt Stoch också upp ett bra spel under sin första tid i klubben och under den första halvan av säsongen så var han också den som var jämnare av de två och den som Aykut Kocaman föredrag att kasta in i slutet av matcherna när motståndarna var slutkörda. Men mot säsongen var det tvärtom. Dia drabbades av en skada som höll honom borta från spel medan Stoch fick chansen istället. Hade även i början av säsongen ett bra samspel med Niang som mattades av ju längre säsongen pågick. Samma sammanfattning som Stoch: Känns som om han har mycket mer att ge! Betyg: 3/5

Alex de Souza – Lagkaptenen ser sig själv som en mittfältare och blir därför också placerad som en. Det går inte att ge honom något annat än en femma även om jag tycker att han spelmässigt gör sin sämsta säsong i tröjan. Men 28 mål och 13 målgivande passningar under en säsong är grymt bra gjort. Han gjorde som sagt en hel del mål under säsongen men frågan är om inte frisparksmålet mot Sivasspor på hemmaplan i December inte är den viktigaste? Matchen står 0-0 fram till den 75:e minuten då Alex kliver fram och sätter in en frispark. Min favorit är dock lobben mot Ankaragücü. Att Alex klarar av att dominera i turkiska ligan är det ingen som ifrågasätter men hur kommer det att bli nästa säsong i Champions League? Det känns som om han måste visa upp samma form som under säsongen 2007/2008 för att det ska bli någon succé men det jag hoppas på är att laget inte står och faller med honom. Betyg: 5/5

Caner Erkin – Började säsongen som vänsterback men där han har varit riktigt dålig den här säsongen så därför placerar jag honom som yttermittfältare. Fick chansen längre upp på planen under den andra delen av säsongen och spelade faktiskt rätt så hyfsad och det är även där jag tycker han ska spela i framtiden. Caner är som Santos, bra offensiv men lite sämre defensiv även om brassen är snäppet vassare på båda delarna. Snudd på tvåa eller till och med en etta och hade han fått spela vänsterback hela säsongen så hade han nog förmodligen fått det betyget också men hans spel i slutet av säsongen höjer betyget något. Betyg: 3/5

Gökay Iravul – Aykut hoca har gett Gökay chansen lite mer än väntat under säsongen och Gökay har inte gjort bort sig även om det är svårt att bedöma en spelare på så kort speltid. Visar samtidigt inget speciellt utan måste få chansen betydligt fler gånger för att man ska kunna ge en bättre bedömning. Har dock talangen i sig, det kan man se och kan han lägga på sig ett par kilo (känns som om jag har skrivit det tidigare) så kan han bli en bättre spelare i framtiden. Betyg: 3/5

Ugur Boral – Fick hela säsongen förstörd pga skada. Har skrivit på ett nyt tkontrakt med Fener och hoppas därför på mer speltid nästa säsong. Betyg: -/-

 

Som vanligt när det handlar om betygsättning av spelare så är det skribentens egna åsikter som gäller men kom gärna med åsikter om spelarnas insats under säsongen.