Fener till Champions league!

Turkiska Fotbollsförbundet går ut med uttalandet där man säger att stående resultat kommer att gälla och att det är därefter man kommer att anmäla lagen till UEFA.

Detta har mottagits blandat från supportrarna som kommenterar artiklar och skriver på forum.

Förbundet har valt att säga att man inte kommer att ändra ligan förrän personer har fällts, man går därmed inte det spår som man tog i Italien. I Italien gav förbundet kraftiga straff för att markera att den typ av verksamhet som Moggi & Co höll på med inte var okej och flyttade ner Juventus till andra divisionen samtidigt som flera lag fick börja säsongen på minuspoäng.

TFF väljer att gå en annan väg. Klubben får inget straff förrän beslut har tagits och detta innebär att alla klubbar gå fria. I Italien pågår fortfarande dessa ärenden i domstol och överklagan sker ständigt vid beslut.

Detta var det sämsta TFF kunde göra i min mening, för nu innebär det två saker framförallt. Klubbarna kan drabbas mitt under säsongen, likt Ankaraspor förra året. Samt att Turkiet som fotbollsnation riskerar stora problem och nattsvarta rubriker om det under säsongen skulle visa sig att lag som är i Europa har fuskat. Hur kommer supportrar till Fener, Sivas eller Eskisehir regera om man blir tvungna att flytta ner lag mitt i säsongen och hur kommer dessa lags supportrar då att ske, jag vill inte tänka tanken hur reaktionen kommer att vara i Kadiköy om man leder serien efter 8 omgångar och plockas bort från seriespel…

För jag kan då sätta en slant på att UEFA kommer att agera och det hårt. Ett straff kan då bli att inget turkisktlag får delta i europaspel och att landslaget inte får kvala till mästerskap. Är TFF beredda att ta den risken?

Som det ser ut nu är den risken tagen och ligan kommer att starta 5:e Augusti och stående lag kommer att åka till Europa.

Dessutom kan man undra hur stämningen blir på läktarna, undrar hur många “sikebache” banderoller och “Sikeramsor” som vi kommer att höra varje omgång? Hur mycket spekulationer kommer inte att ske så fort det blir en domarmiss?

Detta år kommer att bli ett år med rubriker, grattis Turkiskmedia som säkerligen kommer att använda varje tillfälle dom får till att skapa rubriker och sälja tidningar. “Experter” som Erman Toroglu och Ahmet Cakar kommer ju med 99 % konfidens att löpa amok i Kanaltürk denna säsong.

Självklart är det bra att lagen blir kvar, men nu måste man fundera över backup planer och vad man ska göra vid olika senarion i framtiden.