Hela havet stormar

Syndabocken

Fenerbahce går igenom en tid som är tuff, säkerligen den tuffaste tiden i klubbens historia och detta utan att kunna göra något för egen hand. Det är det turkiska rättssystemet och turkiska fotbollsförbundet som ska ta beslut om klubbens framtid och det är en stor fråga för hela Turkiet.

Fener är ett av dom stora lagen, tillsammans med Galatasaray och Besiktas omsätter man stora summor pengar och man höjer tillsammans fotbollens varumärke i Turkiet. Men nu är en av dessa jättar i gungning och frågan många ställer sig hur den turkiskafotbollen ska klara sig ur denna storm och hur Fener som klubb ska gå igenom denna storm.

För Fener som klubb innebär en eventuell nedflyttning till Bank Asya ett miljontapp på nära 100 miljoner dollar. En summa som kan innebära slutet för en klubb som Fener. Men, jag tror att klubben kommer att klara av den ekonomiska biten med hjälp av anpassningar av spelartrupp, där den stora utgiften ligger för klubben. Man kommer nämligen på grund av ekonomi och kvoter för utländskaspelare bli tvungna att släppa en del av sina välbetalde spelare och detta kan innebära att ekonomin inte får en så pass stor smäll som det kunde ha blivit om truppen förblivit intakt.

Det som idag talar för just en nedflyttning är UEFA´s reglemente. Är en klubb inblandad eller misstänkt för inblandning kring mutor och uppgjorda matcher, ja då ska laget flyttas ner en division, minst.

Att Aziz Yildirim nu begärts häktat överensstämmer med ovanstående regel och mycket talar för att Fener åker ner en divison.

Feners fans är såklart upprörda, vem skulle inte vara det. Men det är en del supportrar som måste inse att man inte kan stötta Aziz Yildrim och andra högt uppsatta inom föreningens agerande. Det dessa personer har gjort är vidrigt och en skam för Turkiet som nation och är oförsvarbart på alla sätt och vis. Javisst, Aziz har gett turkiskfotboll mycket under sin tid som president för Fener etc, MEN, hans agerande den senaste tiden riskerar att porta Turkiet som nation från stora turneringar och den turkiskafotbollens historia är för alltid nersmutsad.

Att Fener dessutom stärker ligan är det inget snack om, man har den näst största supporterskaran och en nedflyttning kommer innebära minskat intresse och mindre pengar som omsätts i ligan, men faktum är att likt att en person inte kan vara större än klubben, kan inte en klubb vara större en förbundet.

Turkiskfotboll kommer att gå igenom ett stålbad och Fener som klubb kommer att gå igenom ett stålbad. Organisationen ska snabbt struktureras om, för faktum är att en ny ordförande behövs oavsett utfall och kvalitetsmässigt kan det bli jobbigt om flera spelare lämnar inför säsongen.

Det tråkiga är bara att Aziz Yildirim under alla dessa år har tagit åt sig så mycket creed för allt och skapat en bild av att han är en hjälte för föreningen. För tråkigt nog är det folk som står bakom Aziz och säger att han gjort rätt eller att detta är en komplott mot Fener. I flera år har han skapat en bild av att det är vi mot dom. Att Turkiets alla lag krigar mot just Fener. Men så är inte fallet. Det finns inget som heter Fenerbahce Cumhuriyeti, utan Fenerbahce är likt alla andra klubbar i Turkiet. Från Diyarbakirspor till Edirnespor en av många turkiskaklubbar som spelar fotboll i Turkiet.

Att man är en av dom största klubbarna i Turkiet spelar ingen roll i situationer som dessa, lagar och regler är till för att följas, annars skulle det bli anarki och att tycka att hylla personer som döms för brott och försvara dom, ja det är som att försvara en mördare eller ett rattfyllo. Den som gjort ett lagbrott ska sota för det, det tråkiga är att så många andra ska behöva lida eller påverkas av den idioti som andra stått för. Det mina vänner är ett faktum!

Därför hoppas jag att alla som är skyldiga för brått drabbas med maximalt möjliga straff och att vår turkiskafotboll blir starkare, dock känns det som att kommande EM bara är att glömma på grund av dessa fuskare, för hela landet är skakat efter detta.

Tack fuskare för att ni förstör vårt spel!