Några av mina tankar om dagens händelse

Misstankar om uppgjorda matcher är den största anledningen till att polisen i Turkiet arresterade flera personer med anknytning till turkisk fotboll idag. Två matcher som snabbt kom upp i turkisk media var matchen mellan Eskisehirspor och Trabzonspor i den 30:e omgången och Sivasspor mot Fenerbahce i den sista omgången.

Att Sivasspor mot Fenerbahce skulle kunna finnas med i en förundersökning om en uppgjord match skulle jag faktiskt kunna köpa, inte för att det är så (vi låter utredningen visa det), utan för att det är i ett avgörande skede där ena laget jagar guldet medan det andra laget har säkrat kontraktet.

MEN Eskisehirspor – Trabzonspor? Jag kan inte riktigt se på vilket sätt Fenerbahce (Aziz Yildirim) skulle kunna påverka resultatet i den matchen? Betala ett lag/spelare/tränare för att vinna över en konkurrent? Eller hur blir det nu? Betala ett lag/spelare/tränare för att ge extra i matchen mot konkurrenten? Att någon betalar motståndare för att lägga sig i matcher är något man har tidigare läst om men detta är faktiskt något jag läser första gången om.

Tre personer i Eskisehirspor blev anhållna tidigare under dagen: Tränaren Bülent Uygun och spelarna Ümit Karan (var spelare under förra säsongen) och Sezer Öztürk (idag i Fenerbahce). Var det pga den matchen?

Faktum är att i den matchen så skapade Trabzonspor flera heta målchanser och det var snarare ett under att laget inte lyckades få med sig tre poäng i den matchen istället för ett (Matchen slutade 0-0). Kan även tillägga att Eskisehirspor var med och kämpade om en plats i Europa vid den här tidpunkten så varför de skulle mutas förstår jag inte riktigt.

Hade det däremot handlat om misstanke mot Eskisehirspor – Fenerbahce matchen där Fener vann med 1-3 så hade jag varit mer förståelig. Nu kan det ändå vara så att den matchen finns involverad. Vi får helt enkelt se vad utredningen visar till slut.

Och så till mina tankar angående Emmanuel Emenike, som också blev anhållen av polis idag. I hans fall rör det sig troligen om “skadan” som han ådrog sig i slutet av säsongen. Jag sätter citationstecken tecken där för många påstår att Emenike i själva fallet inte var skadad utan att han i själva verket inte ville delta i säsongens sista matcher mot Fenerbahce och Trabzonspor.

Jag ska erkänna. Jag själv hade det på känn att Emenike var på gång till Fenerbahce, speciellt efter Ridvan Dilmens uttalande om det. För er som inte vet det så är Ridvan en Fenerbahce-legend som har bra koll på vad som händer inom Fenerbahce. Han och Aykut Kocaman var ett radarpar som öste in mål för klubben i slutet av 80- och i början av 90-talet. Tillsammans gjorde de över 200 mål för klubben.

Inför matchen mellan Karabükspor och Fenerbahce så hade jag en teori, mest på skoj faktiskt, att om nu Emenike var klar för spel i Fenerbahce kommande säsong, så är det väl självklart att han inte kommer att spela i den matchen pga “skada”. Om så var fallet (vilket det i efterhand ser ut att vara) så är det självklart moraliskt fel.

Men låt mig fråga er detta då? Hade det varit bättre att låta en totalt oengagerad spelare, Emenike i det här fallet som var “redan klar för Fenerbahce” att spela i den matchen istället för någon som hade kämpat mer? Med facit i hand så blev det ingen lätt match för Fenerbahce, utan spelarna i Fenerbahce fick verkligen kämpa för seger. Om ni frågar mig så hade nog misstankarna om läggmatch ökat om vi hade fått se Emenike i den matchen.

Och så kommer vi till Trabzonspor-matchen. Samma sak där. Vore det positivt eller negativt för Trabzonspor att ha en spelare som redan var klar för konkurrenten i en match som var direktavgörande på vart guldet skulle hamna?

Eller kan det vara så att Fenerbahce felaktigt kommit överens med Emmanuel Emenike innan säsongen tog slut för att direkt efter säsongen presentera honom som nyförvärv? I så fall borde väl Kardemir Karabükspor ha något att säga till om?

Kom ihåg att nu är detta bara spekulationer från min sida och jag tar varken Fenerbahce eller Aziz Yildirim till försvar utan jag bara delar med mig mina tankar på vad jag tycker om just dessa två ärenden, om det nu finns en sanning i de. Att just dessa två matcher skulle vara i utredning om misstänkta uppgjorda matcher.

Har de personer som har gripits under dagen gjort något fel så ska de självklart straffas och tyvärr kommer det att drabba hela föreningar och framförallt oss supportrar.

Och det är just av den anledningen jag inte vill försvara- eller döma någon på förhand utan låta utredningen visa oss vad som har hänt.

Men ens åsikter och vad man tycker om den här tråkiga situationen är mer än gärna välkommen.

Vad jag tycker om Aziz Yildirim och hans framtid i Fenerbahce kommer i ett senare inlägg.