Vad händer nu?

En vecka har nu gått sen polisen slog till och under söndagen kom också ett väntat beslut från åklagarens sida, som tog beslutat att även häkta Aziz Yildirim. Vad som kommer att hända nu är det nog ingen som vet. Klart är det dock att dessa personer som har blivit häktade är misstänkta för att ha fixerat resultat i turkisk fotboll under den senaste säsongen.

Rättsarbetet kring den här härvan kommer nog att ta tid. Den kommer nog att ta så lång tid att det turkiska fotbollsförbundet inte har någon möjlighet att vänta in den innan man själva ska ta ett beslut på hur man ska gå vidare. Många scenarior står på spel. Kommer Fenerbahce att få stå kvar som ligasegrare under säsongen 2010/2011? Kommer laget att få spela i Champions League den kommande säsongen? Kommer laget att fråntas titeln? Kommer laget att få spela i Bank Asya nästa säsong? Som sagt. Det finns många scenarior på vad som kan hända. Vilka fler lag kommer att drabbas av det här? Giresunspor? Sivasspor?

Frågorna är många men besluten är desto viktigare. Detta är nog utan tvekan tidernas viktigaste beslut inom turkisk fotboll. Om vi drar paralleller till den italiensa fotbollen så var det nog ingen lätt beslut för det italienska fotbollsförbundet att kasta ut Juventus ur Serie A, men det var nödvändigt för fotbollens bästa.

Liknande kan hända i Turkiet. Att kasta ut Fenerbahce ur Süper Lig är självklart inget lätt beslut men om det är för turkisk fotbolls bästa så måste förbundet ta det rätta beslutet.

Anser man att bevisen är tillräckligt starka för att Aziz Yildirim och hans vänner har begått brott så finns det tyvärr inte mycket mer än att ge klubben ett kännbart straff, som ett exempel på att fusk inte är okej.

Det känns konstigt att skriva klubben då Aziz Yildirim, även om han representerar klubben, inte är Fenerbahce, utan Fenerbahce är Fenerbahce, men tyvärr har det blivit så  att dessa individer som nu håller på att förstöra en hel klubb, har gjort Fenerbahce till “sin egen sak”, vilket jag anser är fel.