Intervju med Emir Kujovic: ”Galatasaray känns på förhand starkast…”

Vi på Turkiskfotboll.com kontaktade Kayserispors anfallare Emir Kujovic för att höra hans tankar inför säsongen.

Emir Kujovic lämnade Halmstad och Sverige i slutet av förra året när han skrev på ett fyraårskontrakt med Kayserispor. Övergången var i stort sett redan klar sommaren 2010 men det var först några månader senare som affären blev känt för både svensk- och turkisk media.

När Emir Kujovic inledde sin karriär i Kayserispor så fick han förtroendet på en gång av tränaren Shota Arveladze och gjorde dessutom flera mål och kom upp i 4 mål på 12 matcher innan en skada satte stopp för hans första säsong i turkiska ligan.

Läs även vår intervju med Emir inför hans flytt till Turkiet samt hans tankar efter en bortamatch mot Fenerbahce.

Emir Kujovics mål i turkiska ligan kan ni se på följande länkar: här, här eller här.

Hej Emir!

Hur är är det med din skada som du ådrog dig i slutet av förra säsongen?
Det är mycket bättre nu än hur det var innan. Jag har en bit kvar till toppformen men jag tränar på för fullt och jag hoppas att jag kommer i form så fort som möjligt.

Om vi blickar tillbaka några månader, hur tycker du att din första säsong i Süper Lig var?
Den började fantastiskt, jag fick förtroende och tog chansen direkt. Gjorde några mål i början och hade också ett bra självförtroende. Sen började laget spela sämre och de gick även sämre för mig med. Och därefter kom också skadan som satte stopp för säsongen. Men för och sammanfatta så är jag nöjd med första säsongen.

Hur har försäsongen varit för både dig och laget?
För laget har det varit mycket upp och ner. Vi har fått in många nya spelare och de tar tid att spela ihop laget. För min egen del så missade jag den första månaden av försäsongen då jag tränade på egen hand. Känner att jag fortfarande är en liten bit efter men det känns bättre och bättre. Det jag saknar mest är matchtempo.

Vad är både din- och klubbens målsättning inför den nya säsongen?
Klubben har höga mål inför säsongen och det är att ta sig ut i Europa. Min personliga målsättning är att först och främst komma i toppform, då jag känner att jag inte är det just nu. Sen är det naturligtvis att spela så mycket som möjligt samt att få göra mål.

Hur ser du på konkurrensen i laget som du har fått av Gökhan Ünal och Cem Sultan?
Konkurrens är sånt man måste handskas med när man spelar på den här nivån och visst kommer det att vara tufft men det gäller och tro på sig själv. Det var samma förra säsongen med Zalayeta men är du tillräckligt bra så får du spela förr eller senare.

Har du något att säga om alla de unga spelarna som Kayserispor har värvat inför säsongen? Engin Bekdemir, Nadir Ciftci, Olcay Yokuslu och Okan Alkan för att nämna några? Spelare som vi alla som följer turkisk fotboll är intresserade av hur det går i deras utveckling.
Alla är duktiga och trots sin ålder så tar dom för sig och de så de ska vara. Jag tror att alla dom kommer att få speltid den här säsongen.”

Hur är det med skadorna för Franco Cangele och Eren Güngör? Kan de hålla sig skadefria den här säsongen? Speciellt Eren som har varit borta från fotbollen i snart två år pga skada.
Bägge är tillbaka på allvar efter sina skador, de har tränat med laget och även spelat matcher också. Jag tror de har en bit kvar till full nivå men man ser att de är duktiga spelare.”

Det ryktades om att du var på väg bort från Kayserispor i slutet av transferfönstret. Hur nära var det?
Det var några klubbar som var intresserade men Kayserispor ville inte släppa mig.”

Hur är livet i Kayseri och Turkiet jämfört mot hemma i Sverige? Hur funkar det socialt för dig?
Det är ganska tufft att flytta hemifrån till ett helt nytt land och bo själv. Staden är kanske inte den bästa i Turkiet men jag är här för fotbollen och går den bra då mår jag också bra. Vid sidan om fotbollen så umgås jag mycket med Engin Bekdemir som kommit ifrån Porto nyligen, han är helt snurrig!”

Vilket lag tror du kommer att bli mästare den här säsongen?
Det är mycket svårt att säga idag. De är många lag som kan utmana den här säsongen men Galatasaray känns på förhand starkast.”

Har du någon syn på mutskandalen som har skakat turkisk fotboll den här sommaren?
”Det är synd att sånt ska finnas inom fotbollen. Sen är det inte heller någon bra reklam för turkisk fotboll. Jag hoppas att dom som är ansvariga får sitt straff så att man kan lämna detta bakom sig och fokusera på den nya säsongen istället.”

Vad är dina åsikter om det nya playoff-systemet som förbundet har tagit fram?
”Det låter intressant, sen om det är bra eller dåligt får man se efter säsongen.”

Vem är den bästa spelaren du har mött i turkiska ligan?
”Burak Yilmaz och Jaja i Trabzon var riktigt bra mot oss när vi mötte dom.”

Och slutligen vem tycker du är ligans bästa spelare?
”Alex, hans mål och assist facit säger allt.”

Vi på Turkiskfotboll.com vill tacka Emir för att han ställde upp på frågorna och samtidigt önska både honom och hans klubb lycka till i årets upplaga av Spor Toto Süper Lig.

Vi hoppas att Emir gör många mål i ligan den här säsongen så att han sätter både sig själv- och turkisk fotboll på kartan.