Turkiska cupfinalen spelas sist!

Turkiska fotbollsförbundet publicerade igår ett meddelande på sin officiella hemsida där det står exakt hur det nya ligasystemet i Spor Toto Süper Lig kommer att se ut. Mer om det kan ni läsa här.

Det jag är mest nyfiken på är hur förbundet ska lösa turkiska cupen, då vi fortfarande inte har fått svar kring det. Det enda som står i meddelandet är att turkiska cupfinalen spelas sist den här säsongen. För ett par veckor sen när det nya ligasystemet kom upp så var det snack om att förbundet skulle slopa gruppspelet i turkiska cupen som brukar spelas i januari och med tanke på hur spelprogrammet ser ut och att man har dragit ner vinteruppehållet en vecka så kan det nog mycket väl bli så.

Som vi alla vet så går vinnarna i turkiska cupen till Europa Leagues sista kvalomgång. Att man lägger turkiska cupfinalen sist på programmet av den här säsongen kan vara en bra tanke då vi inte vet hur platserna till Europa kommer att fördelas men det kommer att bli mycket intressant att se hur förbundet kommer att agera nu när vi har det här playoff-systemet om t.ex. två lag som redan har kvalificerat sig till Europa skulle mötas i finalen.

För även om cupfinalen spelas sist i säsongen så kommer ändå resultatet på vägen dit påverka en hel del saker. Det kan t.ex. bli så att ett lag som slutar 4:a i tabellen och ett lag som slutar 7:a i tabellen senare kan komma att mötas i cupfinalen efter playoff-systemet och kan ni då tänka er hur det kommer att se ut ifall det här fjärde laget vinner mästerskapsserien och kvalificerar sig för Champions League och det sjunde laget kvalificerar sig för spel i Europa League.

Jag tycker inte alls om det här playoff-systemet. Så därför hoppas jag att den medför så mycket problem som möjligt i slutet av säsongen att det bara finns en sak att göra till nästa år och det är att slopa den. Låt fotbollen spelas som den alltid har gjort och som den gör i många av de andra länderna!