Utmärkelser för året: 2011

2011 närmar sig sitt slut och inom turkisk fotboll har det gått som berg- och dalbana. Mycket har hänt under året och nu summeras detta fullspäckade året inom turkisk fotboll med blandade känslor och händelser.

Årets turkiska spelare: Burak Yilmaz. 

Mitt val är självklar, Burak Yilmaz. En anfallare som det turkiska landslaget behöver och en spelare som är så otroligt viktigt för Trabzonspor. Har redan hittat nätet rätt 16 gånger(!) och kom tvåa i skytteligan förra året. Startade säsongen magnifikt med att göra alla Trabzonspors mål i de tre första matcherna och sedan har de löpt på under hösten och förhoppningsvis är detta bara början på

Bubblare: Nuri Sahin, Arda Turan

Ligans bästa spelare 2011: Alex De Souza

Har haft ett fantastiskt år, förvisso har inte hösten varit lika bra som våren men det var som f*n va mycket han gjorde för Fenerbahce förra säsongen. Laget blev lite väl beroende av sin brasse men briljansen och betydelsen kan man inte ta ifrån honom. 28 mål från 10/11 och denna säsongens 5 mål säger det mesta.

Bubblare: Selcuk Inan, Burak Yilmaz

Årets lag: Fenerbahce 

Valet är självklart i mina ögon. För faktiskt, det var en stark återupphämtning i ligan och att sedan vinna den, och fast man har sålt en av sina bästa spelare som Lugano och Dos Santos så är de fortfarande med i ligan och krigar. Ligaledarna idag, Galatasaray hade enorma problem under våren med otänkbara placeringar i ligan (slutade till sist 8). Gaziantepspor med sin grymma vår med de unga lirarna Adin och Tosun har inte varit sig lik den här säsongen. Trabzonspor är svagare i år och har tappat nyckelspelare från förra säsongens lag, dock klarade man att ta en EL-plats från Champions League-gruppen.

Bubblare: Trabzonspor

Årets tränare: Abdullah Avci

Ännu ett självklart val. Det är sällan en tränare kan få behålla eller är kvar på sin post i samma klubb i över fem år. Abdullah Avci byggde IBB (Istanbul Buyuksehir Belediye Spor) till ett bra lag som höll dem i toppen av Super Lig från säsongens start i år tills han ersatte Guus Hiddink i landslaget.

Bubblare: Senol Günes, Tayfur Havutcu

Årets miss: Murat Durer

Ja, att få ett mer öppet mål än det HÄR är nog inte möjligt…

Bubblare: Henri Bienvenu x2 vs Antalyaspor

Årets match: Inter 0-1 Trabzonspor

Går du in på ICA eller var du nu än går för att tippa matcher och ser att det finns en match som är säker så tänker du Inter mot Trabzonspor, om inte du är turk och har lite tro för laget som kommer från ditt hemland.. Trabzonspor gav Inter en rejäl match nere i Milano och det var bevis på en laginsats. Lägena var Inters, men Trabzonspor var inte dåliga för det. En mycket bra backlinje och en outstanding målvakt Tolga Zengin höll världsklass. Efter 90 minuter var segern rättvist.

Bubblare: Maccabi Tel-Aviv 2-3 Besiktas, Galatasaray 1-2 Fenerbahce, Galatasaray 3-1 Fenerbahce.

Årets nyförvärv: Fernando Muslera, Galatasaray

Egentligen är det bara till att välja en av Galatasarays nyförvärv från sommaren. Elmander, Melo, Muslera är spelare som alla känner till och det har inte gjort saken mindre att det är spelare som har varit viktiga för sitt lag (Melo har ju haft lite turbulent i Juve dock) Men jag kan inte sluta hylla Muslera. Han har enligt mig alltid varit en av världens bästa målvakter och spelar nu för ett av världens mest intressanta landslag, Uruguay samt så bjuder han på ett antal fina räddningar varje match. Att Galatasaray är så bra som de är i år pga deras målvakt!(självklart resten av de 10 andra spelarna också)

Bubblare: Johan Elmander & Felipe Melo (Galatasaray), Kamil Grosicki(Sivasspor), Webo(IBB)

Årets genombrott: Nordin Amrabat, Kayserispor

Kayserispor satsar ungt och köper in unga spelare som gör framsteg. Nordin är en av dem som var bra redan förra säsongen men har utvecklats mycket nu och drar även intresse från Galatasaray och utländska klubbar. Nordin Amrabat är ett namn vi kan höra mycket mer av i framtiden om allt går sin väg för Kayserispors-guldklimp.

Bubblare: Muhammet Demir (Gaziantepspor), Mustafa Pektemek (Besiktas), Gökhan Töre (Hamburg)

Årets mål: Ricardo Quaresma x2 v Maccabi Tel-Aviv

Ja, jag vet inte vilket av dessa två mål jag ska välja som årets snyggaste mål men det dem har gemensamt är: Två otroligt j*vligt snygga och viktiga mål! Två klassmål som fixade avancemanget i Europa League då man först ledde 2-0 men lät Maccabi  kvittera för att sedan Q7 ska träda fram och avgöra i den 93:e minuten med att snurra upp israelernas försvar.

Bubblare: Eren Derdiyok mål mot Wolfsburg

Årets sorgligaste: Mutskandalen

Aldrig har något sådant här påträffat turkisk fotboll. Det är något som kommer aldrig glömmas. Ett stort tragiskt kapitel inom turkisk fotboll och mutskandalen är ännu inte löst. Flera personer och ledare inom olika fotbollsklubbar har blivit häktade och förhörda. Mutskandalen är det tråkigaste och sorgligaste som hänt turkisk fotboll.

Bubblare: –

Årets hyllning(ar): Besiktas supportrarnas stöd till Van & Fenerbahce supportrarna som hyllade terroroffren!

Det var bara härligt att skåda det. Känslosamt och folk fick tårar när man hyllade de som hade drabbats av jordbävningen i Van och när de 25 personer som omkom i terrordåd. Jag är evigt rörd för det jag fick se av dessa fans. Värt att nämna: PFDK straffade Besiktas för hyllningen till Van… man kan aldrig se det goda i sådant här, eller hur är det PFDK?

Bubblare: –

Årets konstigaste: TFFs(UEFAs) beslut att ta ifrån CL-platsen från Fenerbahce 

Låt mig förklara till varför det verkligen är så konstigt med detta. Det är sant att Fenerbahce misstänks i mutskandalen och att TFF tog deras plats i Champions League och gav den till Trabzonspor istället. Straffet blir hårt om man blir dömd för fusk och spelar i Europa. Men varför tas platsen ifrån en klubb som är misstänkt i mutskandalen och ges sedan till en annan klubb som OCKSÅ är MISSTÄNKT i mutskandalen?

Bubblare: TFFs alla andra beslut, Att Oguz Cetin inte sparkades före Guus Hiddink.

Årets fiasko: Play-off mot Kroatien

Var nog det sämsta jag sett av landslaget, speciellt hemmamatchen då man bara lät Kroatien göra vad de ville i en sådan viktig match. Alla som såg matchen vet vad som hände och det är något vi inte vill återuppleva. Landslaget är mycket bättre än så och det var bara total hjärnsläpp.

Årets besvikelse: Cenk Tosun

Gjorde sitt genombrott och en stor överraskning i våren i Gaziantepspor tröjan då han vräkte in mål för klubben som storspelade och slutade 4a i ligan. Trots det fick inte Cenk chansen i landslaget och denna säsongen är man förvånad om varför det inte funkar för honom.. Bara ett mål under hösten, jag som trodde säsongen skulle vara ett dunder och vrak för honom men ack så fel man hade..

Bubblare: Gaziantepspor, Ankaragucu spelarförsäljningar, Guus Hiddink och landslaget