Snabba tankar om Play-off systemet…

6 matcher kvar och Play-Off närmar sig. 8 av 18 lag tar sig till Play-Off system varav de fyra första tillhör Play-Off A och de fyra sista tillhör Play-Off B.

Personligen tycker jag det nya systemet inte är det bästa att föredra i en sådan här stor liga som vi har i Turkiet. Jag tycker själv att de laget som har slutat på topp av alla 18 lag som deltar är förtjänta av att vinna ligan. Ta till exempel titt på toppen, där de 4 bästa lagen ska spela ett Play-Off. Där Galatasaray just nu har 9 poäng ner till Fenerbahce, 14 poäng till Besiktas och 17 poäng till Trabzonspor. Till slutspelet halveras poängen och då har Galatasaray 32 poäng, Fenerbahce 27 poäng, Besiktas 25 poäng, Trabzonspor 23 poäng. Från 9 poängs-ledning till 5 poängs-ledning och nu ska man spela 6 matcher till för att vinna Spor Toto Super Lig, det känns tråkigt om man håller på Galatasaray men är man Fener/Besiktas fan framför allt så känns det som nu finns det en andra chans att vinna ligan. Men ska man ha ett sådant här systemet ska det göras på detta sätt för att de ska fungera och vara värt att spela, men jag tror de flesta är eniga om att skippa detta från allra första början.

Men något som man gillar med Play-Off är att det blir flera toppmatcher och framför allt  fler Istanbul-derbyn som tillhör de största derbyn i världen. Trabzonspor tillhör den turkiska toppfotbollen dem också och de gör inte det sämre för den delen. Det är topplag, med fanatiska supportrar och arenor som står som borgar.

Kollar vi på Play-off B så är det en chans för de ”mindre” lagen att få en högre plats och en chans att kvala sig till Europa League, läs mer här. Här har lag som Gencler, Sivasspor, EsEs och IBB ( i nuläget) att ta den här platsen. Hur taggande och hungrigt gör det inte dessa lagen att spela Play-Off om de har missat topp4? Detta är något som gynnar dem för att det spelar inte så stor roll för de att sluta 5-8 då man vill ha chansen att spela ute i Europa.

Andra artiklar om Play-Off systemet:

Det nya systemet passar de mindre klubbarna
SÅ HÄR FUNKAR PLAYOFF-SYSTEMET