Ett sista Europa-äventyr för Emre

Emre är klar för Atletico Madrid. Nu åker han ut i Europa – igen. Efter att ha spelat i Inter 2001-2005, Newcastle United 2005-2008 Blir det nu Spanien och huvudstaden Madrid. Hur tog han ut sig i Europa första gången och hur gick det till? 

När han var tio år spelade han i Zeytinburnuspor och där spelade han i två år då Galatasaray, år 1992 fick upp ögonen för den lille krigaren. Emre skulle bli en fantastisk spelare och utvecklas till en spelare som skulle locka hela Europas intresse för honom. En av Turkiets lovande talanger och bättre spelare under Galatasaray stora dominans under slutet av 99-talet. Emre vann 4 ligatitlar, 2 turkiska cuper, 1 UEFA cup, 1 UEFA Supercup.

Emre blev en publikfavorit och fick en legendstatus i Turkiet och i Galatasaray. De europeiska storklubbarna blev förtjusta i Emre och den fotbollen han spelade i. Både spanska och italienska storklubbar som Milan, Inter, Valencia, Barcelona och Real Madrid visade intresse för Emre som kallades ”Maestro” av den italienska tidningen Tuttosport. Inter vann dragkampen om Emre och den turkiske mittfältaren flyttade snart till Milano på en fri transfer.

Säsongen i Inter får man säga överlag var okej. En bra förstasäsong och en ännu bättre andra säsong gjorde Emre till en favorit på San Siro och 2002/2003 fick han priset som spelarnas spelare, Pirata d’Oro. Säsongerna där på skulle inte bli lika lyckosamma för Emre. Skadorna skulle sätta stopp för Emres fina utveckling i Italien och efter 19 matcher säsong 2004/2005 flyttade Emre från Inter till England och Newcastle för en transfersumma på circa 4 miljoner pund.

I Newcastle blev det tre år. St. James Park-publiken började direkt gilla sin nya mittfältare och här var inte Emre en matchvinnare med sina mål utan även med sina assist som han började producera mer av. Trots bra spel stundtals fick publiken aldrig se den fulla potentialen av Emres egenskaper då han hade tre skadedrabbade säsonger i Newcastle. Det blev bara 58 matcher och 8 mål i the Toons. Trots det kommer Newcastle-fansen aldrig glömma honom efter den avgörande frisparken han slog mot de största rivalerna, Sunderland.

Nu blir det Europa igen för Emre. Mittfältaren har ju bivit något mer äldre sen de dagarna och även haft skador i Turkiet men om han har varit en bra mittfältare? Absolut och det kan han även vara i Spanien – OM han nu får vara skadefri kan han göra en bra säsong och lira en bra fotboll. Jag hoppas personligen han lyckas och får speltid i Atletico Madrid. Med Arda kommer det vara extra kult att se Atletico Madrid spela.

Lycka till Emre i Atletico Madrid och gör oss stolta!