Truppanalys: Målvakterna

Nu när landslagets träningsläger, turnén med fem matcher i tre länder är över där förutom resultatet även spelet och spelarnas inställning gav positiva vibbar inför framtiden tänkte jag syna truppen som fanns med på lägret. Först ut är som ni kan läsa på rubriken målvakterna.

I början var det tänkt att trettiotvå spelare skulle vara med på lägret men av olika anledningar bantades truppen ner till tjugoåtta spelare precis innan avresan. Och under resans gång var det ytterligare spelare som fick lämna lägret av olika anledningar.

***

Volkan Demirel (Fenerbahce)
Cenk Gönen (Besiktas)
Rüstü Recber (Besiktas)
Sinan Bolat (Standard Liege)
Tolga Zengin (Trabzonspor)
Mert Günok (Fenerbahce)

Landslagets förbundskapten Abdullah Avci valde att ha med fem målvakter när han presenterade truppen men Tolga Zengin blev tvungen att tacka nej till spel pga familjeskäl.

Dessutom kom både Sinan Bolat och Volkan Demirel med skadekänningar till lägret. Det ledde till att Abdullah Avci kallade in Mert Günok som egentligen skulle spela en turnering med A2-landslaget i Frankrike som pågick samtidigt.

Sinan blev aldrig kvitt sin skada utan lämnade lägret utan att spela någon match medan Volkan hann bli spelklar mot Portugal där han för övrigt gjorde en mycket bra ifrån sig men fick sedan hasta in handduken mot Ukraina i den sista matchen, där det var tänkt att han skulle stå.

Rüstü var endast med för att säga farväl till landslaget och egentligen var det här andra gången som han gjorde det. Om ni tänker efter så minns ni nog att Rüstü blev inbytt i den sista kvalmatchen till Sydafrika-VM mot Armenien i den allra sista minuten för att då avsluta sin landslagskarriär.

Rüstü inledde matchen mot Finland men det var planerad före matchen att han skulle bli utbytt i den fyrtionde minuten. Så blev det och Rüstü bars ut av sina lagkamrater. En gest som han var värd efter att ha spelat i landslaget i över nitton år där höjdpunkterna var VM-bronset i Sydkorea och Japan 2002, EM-semifinalen i Schweiz och Österrike 2008 och EM-kvartsfinalen i Belgien och Holland 2000. Andra personliga utmärkelser för honom var en plats i FIFA’s All-Star Team under VM 2002 samt en plats i UEFA’s Team of the Year 2002.

Den som ersatte Rüstü i matchen mot Finland var Cenk och just han tillsammans med Mert blev de två målvakter som fick stå i flest matcher under lägret och det var nog inte många som hade räknat med det innan lägret drog igång, varken de själva och inte ens Abdullah Avci själv vill jag påstå.

***

Och den målvakten som gjorde bäst ifrån sig under lägret och turnén enligt mig var utan tvekan Mert Günok. Det var inte ens tänkt att han skulle finnas med i truppen men pga diverse anledningar blev han ändå kallad till truppen och när han väl fick chansen tog han den på fullaste allvar. Spelade i tre matcher och höll nollan i allihop. Blev inbytt i den första matchen mot Georgien där det blev spel i drygt trettio minuter, fick sedan vila i matchen mot Finland för att vara tillbaka i startelvan mot Bulgarien. Stod över mot Portugal och var återigen tillbaka i målet mot Ukraina där han också gjorde sin bästa insats.

Mert är en talangfull målvakt på 23 år som redan visat att han håller hög klass i klubblaget Fenerbahce där han har fått stå i enstaka liga- samt cupmatcher men när man konkurrerar med en målvakt vid namn Volkan Demirel är det inte lätt att få speltid och det är här problemen dyker upp. En lovande ung målvakt som Mert behöver få speltid för att fortsätta utvecklas och något som har länge varit i mina tankar är att jag gärna ser Volkan, som det har varit mycket snack om under de senaste åren tar klivet utanför Turkiets gränser för att testa på proffslivet. Detta hade varit det bästa sättet för att släppa fram Mert, då jag inte tror på en roterande system rörande målvakterna förutom i cupspelet. En målvakt behöver spela uppemot trettio matcher för att få bekänna färg. Det räcker inte med runt fem matcher som spel i cupen brukar innebära.

Om detta scenario inte blir verklighet hade jag gärna sett att Mert tar klivet utanför Turkiets gränser och blir proffs i Europa. Hans insatser i lägret kan leda till en biljett ut till Europa och att hans kontrakt med Fenerbahce gick ut den sista maj gör inte det hela svårare, utan snarare enklare.

Mert har potential att bli riktigt bra om några år och jag anser att han är bättre än Volkan när han var i Merts ålder men en målvakt behöver speltid för att utvecklas vidare, speciellt i en ålder som Mert befinner sig nu. Vi vet alla redan om att han håller i enstaka matcher men hur klarar han sig under en längre period, en hel säsong?

***

Som avslutningsvis ord vill jag skriva att Turkiet har en mycket bra uppsättning av målvakter just nu. Enligt mig är Volkan Demirel Turkiets bästa målvakt och den som är nummer ett just nu vilket jag tror även Abdullah Avci ser honom som men det finns målvakter bakom honom som närsomhelst är redo att ta över tronen. Sinan Bolat är nog den som ligger närmast efter och sedan Tolga Zengin men vi har även Mert Günok och Cenk Gönen som är med och fajtas om en av de tre platserna i framtida trupper.