Hur ska vi få ett starkare landslag?

Det har nu gått ett tag sedan de två tunga förlusterna i ett VM-kvalet, förlusterna mot Rumänien och Ungern såg med största sannolikhet till att förpassa oss ur turneringen och återigen kommer våra turkiskaspelare att ha semester och se VM-festen på TV, istället för att vara på plats i Brasilien, tråkigt men sant.

Vår tränare Abdullah Avci pratade så sent som igår att han fortfarande tror att vi kan ta oss dit, jag tvivlar. Men det är skönt att tränaren åtminstone tror på sitt lag, hade känts lite konstigt annars kan jag medge. Avci som kanske har landets svåraste jobb just nu har det inte lätt, media har redan börjat skriva om hans avgång och när kvalet fortsätter framöver kommer trycket bara bli högre och mer påtagligt, dock hoppas jag att han stannar kvar.

Ni är säkert många som ryter till med näven nu och tänker, vilken idiot denna så kallade “Fotbollstoken” är, till och med min  morsa hade gjort ett bättre jobb med spelare som Nuri, Töre, Hamit, Burak, Umut, Ömer… jag kan fortsätta att rabbla namn, men det räcker här. Innan jag förklarar varför han borde stanna, vill jag poängtera och göra det klart att jag först och främst är kritisk till den laguttagning som Avci gjorde. Att i stort sett skita i hela Anadolu är det sämsta man kan göra som tränare. Det var det misstaget Hiddink gjorde inför kvalmatcherna mot Kroatien och det som Avci nu förhoppningsvis har insett. Turkiet är starkast när HELA landet drar åt samma håll. Det är detta fenomen som genom historien har gjort Turkar till världens skräck och det som gör att yttre och inre makter försöker splittra oss. Att inte ta med spelare från Anadoluklubbarna är som att gå den moderna fotbollen tillväga och skapa splittring inom fotbollen. Dels genom att vi garanterat i eftersnacket kommer höra GS-FB-BJK snack från ena mediaflanken och från andra mediaflanken kommer höra Istanbul vs Anadolu. Sämsta man kan göra alltså!!!

Varför borde då Avci vara kvar? Först och främst lär man sig av sina misstag. Avci är en mycket duktig tränare och taktiker, vilket vi sett tidigare under hans karriär, där han med knappa resurser har gjort stordåd. Nu är han dock i en helt ny situation. Han har gjort sitt misstag och redan verkar han ha lärt sig av det, igår påtalade han hur viktigt det är att klubbar runt om i landet börjar se över sin verksamhet. Hur kan 5 miljoner turkar i Tyskland producera ett halvtlandslag, medan 70 miljoner inom rikets gränser producerar mindre än en fullduglig 11:a?

Detta är de första stegen för Avci att skapa förändring, nu gäller det att han ser till att skapa ett lag med det han har och inser att det inte är någon dans på rosor han gett sig in på. Det är en dans på taggtråd, minor, kaststjärnor med spetsarna uppåt och brinnande lava för Avci, han har chans att bli nästa Denizli, Gunes eller Terim om han lyckas, annars blir han en Karaman – Vural.

Jag tror han kommer att välja att kriga för sin sak och bli en av de stora, därför, stötta Avci, vår naiva tränare, dock den enda hederliga karaktären i ett förbund som är mer korrumperat än… mm, vad som helst tänkte jag säga.

Det är när Demirören, ni vet Tupcu, sparkar Avci som jag kommer att gråta och ge upp, ska ni veta. För då… ja då kommer Yilmaz Vural eller Aykut Kocaman ta över, nej tack!