Inför derbyt: Supporterintervju: “Däremot är jag besviken på mittfältets insatser den här säsongen”

På söndag möts två av Turkiets största klubbar, Fenerbahce och Galatasaray i en av världens största derbymatcher när lagen drabbar samma på Türk Telekom arenan. Vi på Turkiskfotboll.com har tagit pulsen på lagens supportrar inför matchen. Ut härnäst är den 17-årige Galatasaray-supportern Servan från Karlstad som följer sitt lag i vått och torrt.

Vad är dina tankar inför söndagens derby?
Eftersom Fenerbahce har en möjlighet att ta förstaplatsen efter den här matchen så känner jag en viss oro. De har ett bra lag på papper som på senare tid presterat bättre än inledningen av säsongen… De spelar även en snabbare fotboll med mindre korta passningar och med fler nyckelpassningar, vilket är ett tecken på att det kommer bli ett bra derby då Galatasaray också har en offensiv filosofi. Fenerbahce är säkert också väldigt motiverade efter deras cupförlust samt oavgjorda matchen mot Galatasaray som innebar ligaguld till GS. Men jag tror ändå att Galatasaray kommer att kriga så gott det går för seger med tanke på att de har Fatih Terim på bänken.

Vad är du mest nöjd- och missnöjd med i ditt lag under säsongen?
Jag är mest nöjd för att laget ligger 1:a just nu och även att de gick vidare i Champions League. Däremot är jag besviken på mittfältets insatser den här säsongen. Speciellt Amrabat, Melo och Hamit måste höja sina lägstanivåer och prestera bättre. Selcuk Inan behöver komma i form men han har fortfarande varit stor del i att laget ligger där dem ligger och jag tvekar inte ett dugg på att han kommer att visa sina kvalitéer senare denna säsong.

Vad tycker du om förbudet mot att bortasupportrar inte får finnas på plats när de fyra största klubbarna i Turkiet möter varandra?
Jag tycker det är horribelt med tanke på att derbyna blir lite tråkigare att kolla på samtidigt som det sänker ligans värde, i och med det att läktarkulturen där borta är välkänt runt om i världen. Det skulle inte vara fel om klubbarna gick ut med uttalanden som är emot denna regel som förstör det roliga med att se på fotboll.

Vad är viktigast för dig. Framgång i turkiska ligan eller Europa?
Så länge vi har Fenerbahce och klubbens andra konkurrenter på hälarna så tycker jag att båda är lika viktiga. Visst det skulle vara roligt att komma långt i Europa, men just nu så är det inte mycket som skiljer klubbarna sett till ligatitlar och hur det har gått i europaspelet. Galatasarays UEFA-cup seger var trots allt för mer än 12 år sen. Det kommer självklart bli så att båda klubbarna kommer delta i turneringar i Europa framöver och det lär gå bra för båda. Tycker det även är intressant att följa Besiktas i år. Gillar deras fotboll enormt mycket och jag tror deras trupp besitter en bra framtid med tanke på ungdomarna och FEDA (uppoffrings) filosofin de utgår ifrån. Men absolut Europa är viktigt för klubbens marknadsvärde och rykte.

Om du fick välja en spelare från motståndarlaget till ditt favoritlag. Vem hade det blivit?
Moussa Sow eftersom han är väldigt spelintelligent och annars en jobbig anfallare att möta för försvarare. Känner att han är en sån spelare varje coach skulle älska att ha i sitt lag dels för personligheten och ödmjukheten han besitter samt att han är en lagspelare.

Ditt bästa derbyminne?
Utan tvekan 0-0 matchen som betydde att Galatasaray vann ligaguld förra säsongen. Det kändes extra symboliskt med tanke på att det var på Fenerbahces hemmaarena. Jag var väldigt orolig inför matchen och tänkte mycket på den långa väntan klubben hade haft för att få vinna en titel igen. Det kändes verkligen som vändpunkten för klubbens sportsliga bekymmer och jag tror den jobbiga tiden innan förra ligaguldet ändå var bra att uppleva på grund av att klubben nu är mer organiserad än förr.

Värsta derbyminnet?
Hade nog sagt 0-6 förlusten på bortaplan men var 7 år vid den tidpunkten och kommer inte ihåg så värst mycket förutom att namnet Ortega satt kvar i huvudet. Mitt värsta derbyminne var nog första derbymatchen i TT Arena då jag kommer ihåg att Colin Kazim gjorde mål mot sin förra klubb och firade framför Fener-coachen Aykut Kocaman. Kommer nu i efterhand ihåg den glädjen och de höjda förväntningarna som byggdes upp av lagets fantastiska spel, som sedan blev totalförstörda efter mål av Semih och Alex de Souza.

Hur tror du att matchen slutar?
Svår fråga… Jag skulle nästan inte ens vilja svara på den frågan. Min hjärna säger att Fenerbahce kommer att vinna eftersom det känns både logiskt och lite typiskt på något sätt. Men självklart så säger hjärtat att Galatasaray ändå kommer att vinna. Men om jag måste välja något så tror jag matchen slutar 2-2.