MeirelesGate – Äntligen

Det är rätt skönt att debatten kring Raul Meireles är över, eller åtminstone beslutad från förbundet och dess organ. Jag förstår att det säkerligen kommer pratas om det ena och andra efter domen som föll, speciellt med tanke på att vi över en vecka efter derbyt fortfarande hade skriverier om “MeirelesGate” på vår Facebooksida.

Vad ska man nu säga då? Ja, förbundets beslutande organ reviderade straffet, från 11 matcher till 4, vilket innebär att Meireles inte kommer att spela i Januari, men att han är tillbaka i Februari och då bara har missat en seriematch för sitt beteende. Vad är det då han får straff för… jo det är det osportsliga uppträdandet som ger 4 matcher medan “spottet” som domaren får ta emot när Meireles skriker åt honom inte tas i beakt, vilket självklart är korrekt, då bilderna uppenbarligen inte kunnat bevisa detta.

Däremot är det felaktigt i min mening på så sätt att domaren, som drabbas av saliv i ansiktet, inte får gehör från förbundet, vilket skapar diverse problem. Dels blir det intressant i framtiden vid liknande fall att se vad som händer, då många kommer kunna hänvisa till denna dom. Samtidigt som det skadar domaren, vad är för förtroende förbundet visar domaren, om man inte bryr sig om rapporterna som domaren skickat in. Trots att det egentligen är dessa som är primärt material vid denna typ av händelser. TFF har istället valt att lita blint på det sekundära materialet och menar med sitt beslut att salivet är acceptabelt.

Detta är självklart fel signaler och istället för att helt förbise detta i sin dom, borde förbundet markerat med 1-2 matchers avstängning att det inte är acceptabelt att skrika domaren rätt upp i ansiktet. Detta borde även stått med i det uttalande TFF gjorde. Att det nu saknas gör att domaren hamnar i en väldigt dålig sits, trots att han gjorde en bra domarinsats sett över 90 minuter. Regelmässigt har han inte missköt sig alls, men förtroendet är skadat från förbundets sida och återigen är det slipsnissarna i dagens moderna fotboll som skapar kalabalik kring vår fotboll.

Något som man undrar är vad disciplinutskottet på förbundet, som ständigt tar detta första beslut i ärenden, har för syfte. Är det några ärenden som denna kommités beslut tagit, vars straff inte har förmildrats vid en överklagan? Någon som sett en dom bli värre efter överklagan, fast det kanske inte är ett alternativ, eller så inkompetensen så pass stor i disciplinkommitén att de bara tar en massa felaktiga beslut…

Frågan skapar dessutom frågetecken kring om förbundet skyddar utländska spelare, vilket jag verkligen hoppas att det inte stämmer. Jag förstår att klubbarna personligen väljer att se ner på Turkiskaspelare och värna om sina proffs, hur fel jag än tycker att det är, men att TFF som oberoende organ skulle göra detta, det får inte ske.

Sitter nu och funderar på hur detta kommer fortsätta, nästan så att jag tycker att domarfacket borde agera, för att värna om domarnas rättigheter och då mot förbundet. Vilken rätt har dessa yrkesutövare och är reglementet för domarna tillräckliga, det är nu det måste ske en debatt och få till förändringar i systemet. För en domares rapport måste vara det primära bevismaterialet samtidigt som regelförändringar måste till för att skärpa straffen mot spelare som beter sig illa mot domarna.

Speciellt då detta skadar varumärket Turkiskfotboll, för tyvärr hamnade Galatasarays derbyseger i skymundan, på grund av Meireles uppförande och förbundets amatörmässiga hantering av ärendet i stort.

Det sorgliga i hela MeirelesGate måste dock vara det hat som driver folk och hatet kring fotbollen. Ibland undrar jag om Hatet mot motståndare är större än kärlek till sitt eget lag, att dessutom debatten från motståndarlagen blir så pass aggressiv för att förstöra för den andra parten, istället för att diskutera sitt eget lag… jag vet inte, men det är lite tråkigt. Även fast man objektivt eller neutralt närmar sig debatten blir det ett agg, för att man bryr sig och väljer motståndarna en sida, blir det ordkrig, ordkrig byggda på ren hets och hat.

Det är väl här jag hoppas att vi alla kan bli lite duktigare på något sätt och faktiskt kunna ha diskussionerna på en hög nivå, annars är det ju ingen vits att diskutera, om negativa utfall är de enda utfallen.

PS: Ilprofessoreye kardesime gönderme, jag hävdar bestämt att det är ett gult kort i situationen och att Meireles ska ha rött kort! DS 😉