Två vinnarskallar!!

Snart är det dags för ett derby mellan Fenerbahce och Galatasaray igen och när jag ser tillbaka på derbymatcherna mellan lagen de senaste åren kan jag i ärlighet säga att Galatasaray har om vi går tillbaka till förra säsongen, varit spelmässigt mycket bättre än Fener förutom de första tjugo minuterna i hemmamatchen under ordinarie säsongen samt i den sista matchen där Fatih Terim med ett guld att försvara inte satsade fullfart framåt och med hög press som har blivit hans identitet genom åren utan spelade lite mer tillbakadraget med sina spelare.

Att matchbilden på tre av de fyra senaste ligamatcherna har sett nästan identiska ut med ett stort övertag för Galatasaray har självklart i vilka spelare klubbarna har haft tillgång till och där har Galatasaray haft bättre val av spelare men inför söndagens match rör det sig om helt andra förutsättningar som enligt mig är till Fenerbahces fördel.

Emmanuel Eboue, Felipe Melo, Selcuk Inan och Johan Elmander… Galatasaray stod under sommaren 2011 för flera imponerande värvningar och just dessa spelare stack ut än alla andra (vi får inte glömma bort Tomas Ujfalusi). Fatih Terim visste vad han vill ha i sin återkomst till klubben och det var hårt arbetande spelare som passade in i hans spelmodell och hårt arbetande spelare var just det han fick ut av dessa också och det var också bakgrunden till att Galatasaray i princip har kört över Fenerbahce i de senaste derbymatcherna där endast ett storspel från Volkan Demirels sida och individuell skicklighet har stoppat storförlusterna.

Men som jag tar upp tidigare i inlägget så är Fenerbahce bättre förberedda inför Fatih Terim och hans höga press den här gången och anledningen till det är att klubben har inför den här säsongen själva värvat in hårt arbetande spelare med vinnarskallar och samtidigt när Terims största guldhjältar från förra säsongen (Melo, Elmander, Selcuk etc) har visat sviktande form i stort sett under hela säsongen och inte alls presterat lika bra som då har Fenerbahces spelare visat en uppåtgående form som helt klart talar till lagets fördel.

Och två spelare som jag vill lyfta fram lite extra är Raul Meireles och Dirk Kuyt som anlände till klubben inför den här säsongen. Många (speciellt motståndarsupportrar) var (och är fortfarande) kritiska på den här typen av värvningar men just dessa två har varit den kanske största anledningen till att Fenerbahce har fått igång maskineriet och faktiskt visat prov på bättre spel de senaste veckorna än i början av säsongen.

Allting har sin början och Meireles samt Kuyt har precis inlett sin era i Fenerbahce och till skillnad mot vad kritikerna tror är jag övertygad om att det kommer att bara bli bättre med tiden.

Så se upp Melo, Elmander och alla andra i Galatasaray för på söndag kommer Meireles, Kuyt och resten av spelarna i Fenerbahce att bjuda upp på en hård kamp om segern. En kamp som spelarna i Galatasaray kanske inte förväntar sig efter förra säsongens matcher.

Avslutningsvis vill jag skriva ett par rader om det här med derbymatcher och uttrycket “ett derby är ett derby och allting kan hända”. Visst är det så men om vi tar en titt på statistiken under de senaste åren så talar den sitt tydliga språk: Det är svårt att vinna över Fenerbahce i ett derby oavsett om Besiktas eller Galatasaray står för motståndet. Eller vad ska man säga om endast fyra förluster på de trettiofyra senaste derbymatcherna?

Fatih Terim har varit en mer framgångsrik tränare än Aykut Kocaman men Galatasaray har endast vunnit fyra gånger på sexton matcher mot Fenerbahce under Terims tid i klubben och Aykut hoca i sin tur har endast tre förluster på femton derbymatcher.

Ett derby är ett derby och allting kan hända men statistiken har också sin charm…..