Är det rätt att klubbar straffas för något som sker utanför arenorna?

En match inför tomma läktare, en skarp varning som kan leda till uteslutning ur UEFA’s turneringar och drygt en halvmiljon kronor i böter blev straffet för Fenerbahce efter hemmamatchen mot BATE Borisov då bengaliska eldar sköts in på planen UTANFÖR arenan. Min första tanke om det hela var: Är detta ett skämt? Fenerbahce straffas alltså för något som sker utanför klubbens arena. Är det verkligen rätt att fotbollsklubbar straffas för något som sker utanför arenorna?

Jag är en av de miljontals fotbollssupportrar som är för pyroteknik med bengaliska eldar och allt vad det heter, så länge de utförs på ett rätt sätt och jag tillhörde också många av de som tyckte att de bengaliska eldarna som sköts över Sükrü Saracoglu stadion under matchen mot BATE var riktigt häftigt. Bengaliska eldar är en del av supporterkulturen vilket gör den till en del av fotbollskulturen oavsett om man gillar det eller inte och är något jag alltid kommer att tycka.

Men samtidigt har man i åtanke när det sker såna här fotbollsfester att bestraffningarna kan bli kännbara, något som vi fick bevittna igår.

Att UEFA tidigare under säsongen har varnat Fenerbahce och dess supportrar för att ha ”misskött” sig under matcherna i Europa League vilket ledde till att hemmamatchen mot BATE spelades inför tomma läktare är något jag respekterar och har förståelse för eftersom det strider mot reglerna även om jag tycker att fotbollen ibland får ta oförtjänt mycket stryk när bengaliska eldar finns inblandad i form av olika avstängningar.

Men som jag skriver, här finns det ett regelverk som säger att bengaliska eldar kan leda till bestraffning och det är något man helt enkelt får acceptera oavsett om man tycker om det eller inte och när något då sker innanför arenans väggar som t.ex. att supportrar kastar in bengaliska eldar på fotbollsplanen så ligger ansvaret på säkerheten och det är något som klubbarna är först och främst är ansvariga till.

Då är det förståeligt att klubbarna straffas men det som har hänt nu är alltså att Fenerbahce som redan har tagit sitt ansvar och straff genom att spela matchen mot BATE inför tomma läktare för något som har skett inne på fotbollsarenan straffas ytterligare i form av spel inför tomma läktare, böter och hot om ytterligare avstängning för något som sker UTANFÖR fotbollsarenan.

Hur är det möjligt för en klubb att ställning till något som sker utanför arenan? Räcker det inte med att klubbarna tar ansvar för det som sker inne på arenan? Ska man nu också ställas till svars för det som sker utanför arenorna?

För ansvar, det har Fenerbahce som klubb tagit både genom bestraffning och andra åtgärder. Fenerbahce har under det senaste året fått miljonbelopp i böter av det turkiska fotbollsförbundet för bland annat att supportrarna har kastat in bengaliska eldar på planen. Det har lett till att klubben har ändrat sin biljettförsäljning i samband med bortamatcherna vilket har lett till bättre koll på personerna som köper biljetterna (det finns även en annan tanke bakom förändringen av biljettsystemet men det hör inte hit).

Inte nog med det så hotar UEFA också med ytterligare åtgärder om problemen dyker upp i framtiden. Om något liknande skulle inträffa under Fenerbahces matcher i Europa inom en tvåårsperiod så kommer klubben att uteslutas från spel i UEFA’s turneringar. Låter det rättvist att en klubb, spelare straffas med en sån åtgärd för något som sker utanför arenan?

Med andra ord, teoretiskt sett, så kan alltså någon eller några bestämma sig för att göra något liknande som mot BATE i den kommande hemmamatchen mot Viktoria Plzen vilket då hade lett till att Fenerbahce utesluts från UEFA.

Bara tanken på det låter helt absurt.

***

Förutom ovanstående straff så fick Fenerbahces mittfältare Raul Meireles även tre matchers avstängning för sitt röda kort mot BATE i den första matchen. Meireles gjorde något otroligt dumt i den matchen genom att sparka ner en motspelare efter att ha tappat bollen men tre matcher? Två matcher hade varit mer rättvist.

***

Det är inte första gången UEFA försöker göra ett exempel av turkisk fotboll.

Ni kanske minns att Besiktas blev stoppade från spel i Europa League innan säsongen drog igång pga klubbens ekonomiska problem. Det stämmer att klubben hade ekonomiska problem och låg efter med betalningar till bland annat f.d. spelare men klubben insåg också det allvarliga i det hela och klubbens nya president Fikret Orman tog också därför tag i problemen på en gång och visade även UEFA om att klubben är i full gång med att göra rätt för sig vilket även skulderna som minskade visade men trots det fick Besiktas förbud mot att delta i Europa League.

***

Ni kanske också minns omröstningen till EM 2016 där Turkiet tillsammans med Frankrike var huvudfavoriter till att få arrangera mästerskapet men i slutändan var det Frankrike som redan hade arrangerat flera stora mästerskap som vann med en röst efter deras kampanj blivit hård pushad av UEFA’s president Michael Platini.

Ni vet UEFA som värnar om att nya länder ska få arrangera stora mästerskap ger EM 2016 till ett land som redan hade arrangerat flera mästerskap istället för att välkomna Turkiet in i den stora familjen.

***

Vad mer? Ja, just det!

Efter att ha förlorat omröstningen till EM 2016 med en ynka röst var Turkiet stora favoriter till att få arrangera EM 2020 istället och var också den enda kandidaten som ansökte om arrangemanget men vad hände? UEFA valde att dela upp mästerskapet i 1000 länder.

***

Lazio fick 300 000 kronor i böter för rasism.

Fenerbahce fick 600 000 kronor i böter för att bengaliska eldar sköts in på planen UTANFÖR arenan.