Tahkim kurulu (skiljenämnden) har gjort det förr!

Jag skrev i min artikel om situationen med Felipe Melo och skiljenämnden om att det inte var första gången som fotbollsförbundets skilje- och disciplinnämnd höll en ojämn linje- och nivå när det kommer till bestraffningar inom turkisk fotboll som även min medskribent Fotbollstoken tog upp i hans tankar om MeloGate.

Senare skrev han även ett inlägg om hur stor skandal det var att Kardemir Karabükspors Lomana LuaLua hade fått sitt straff på två matcher efter uppträdandet mot Besiktasspelaren Ibrahim Toraman i den senaste omgången uppskjutet inom ett år istället för att dessa ska avtjänas omgående. Men vet ni vad, Tahkim kurulu har gjort det här förr!

Det var mitt under Süper Final från förra säsongen som Fatih Terim fick tre matchers avstängning efter att ha uppträtt osportsligt mot domarna i matchen mot Trabzonspor.

Galatasaray överklagade men Terim hann avtjäna en match på straffet innan Tahim kurulu samlades och genom att utnyttja en paragraf inom regelverket bestämdes det att hans straff på de två kvarvarande matcherna skulle skjutas upp och istället avtjänas inom ett år.

Och det innan den direktavgörande guldmatchen mot Fenerbahce på Sükrü Saracoglu stadion.

Nio månader har gått och Fatih Terim har fortfarande inte avtjänat resten av straffet som är kvar.

***

Exakt samma sak har hänt i fallet med Lomana LuaLua.

Min första tanke i de båda fallen är att det är helt absurt att man kan gå tillväga på det här sättet då man borde avtjäna straffen direkt efter varandra som det brukar vara men i båda dessa ärenden finns det också något gemensamt och det är att båda situationerna skedde utanför matchtiden. Utan att vara expert på regelverket så kanske det är just det som ger rätten att utnyttja en viss paragraf?

Hur det än är så är det konstigt att straffen inte avtjänas på en gång och fotbollsförbundet borde verkligen se över den här paragrafen.

***

Personerna på bilden är de som sitter i fotbollsförbundets Tahkim kurulu idag.