Här är min landslagstrupp

Det var tänkt att landslaget med Abdullah Avci som förbundskapten skulle bli starten på en ny era med målsättningen att ta sig till VM i Brasilien om två somrar men har det roliga tagit slut redan innan det börjat?

När grupperna till VM-kvalet lottades i juli 2011 hamnade Turkiet i en bra grupp tillsammans med Holland, Rumänien, Ungern, Estland och Andorra. Holland var dom självklara favoriterna men visst skulle Turkiet kunna utmana om förstaplatsen.

Och även om Rumänien samt Ungern är två uppåtgående länder efter några dåliga år på nacken samtidigt som de mindre länderna, tänker på Estland och Andorra blir allt bättre för varje kval så var detta en kvalgrupp där Turkiet utan problem skulle knipa minst andraplatsen i gruppen efter Holland eller rentav utmana Holland om förstaplatsen i gruppen även om det kanske hade varit för mycket begärt.

Starten på en ny era var det. När Abdullah Avci tog över som förbundskapten efter Guus Hiddink som misslyckades totalt med kvalet till EM 2012 inledde han sitt jobb med att förlora en träningslandskamp mot Slovakien med 1-2.

”Första dagen på jobbet” sa man då och sedan åkte landslaget på ett läger som med tanke på hur det har gått efter lägret grundlurade oss helt och hållet, eller?

Efter att ha vunnit fyra av fem träningsmatcher och det mot två EM-länder lyfte man på vanligt turkiskt vis landslaget till stora höjder men därefter någon gång på vägen har det gått totalt åt helvete.

Förlust i träningsmatchen mot Österrike i augusti följdes upp av förlust i första VM-kvalmatchen mot Holland.

Efter förlusten mot Holland blev det seger mot Estland och allting såg ut att vara bra igen men de efterföljande förlusterna mot Rumänien och Ungern i VM-kvalet, Tjeckien i träningsmatchen i februari samt det oavgjorda resultat mot Danmark i Turkiets jubileumsmatch i november har varit allt annat än bra och väckt massor med frågor.

Turkiet har inlett VM-kvalet på ett katastrofalt sätt och det har bara blivit tre poäng av tolv möjliga som borde ha varit minst sju, som jag går in närmare på här. VM i Brasilien känns mycket, mycket långt borta och det ska nästan till en mirakel om landslaget ska klara av att ta sig dit men än så länge finns chansen kvar och så länge den finns gäller det att satsa fullt ut men då gäller det att ta full pott i de återstående matcherna av kvalspelet.

Med start mot Andorra och Ungern i slutet av den här månaden.

***

Det är många som vill att Abdullah Avci ska lämna jobbet som förbundskapten för landslaget och jag håller med till viss del eftersom resultatet talar sitt tydliga språk: Det är inte okej att Turkiet efter fyra matcher endast har tre poäng när målet är att kvalificera sig till VM. Men samtidigt är jag emot tränarbyten på så kort tid och är villig att ge Avci en chans i resten av kvalspelet att motbevisa att han är rätt person för jobbet.

Det gäller för honom att hitta en bra balans i laget och för att kunna göra det måste han lösa ett par viktiga frågor i några positioner där jag tycker att han har laborerat alldeles för mycket för att kunna skapa en trygghet hos spelarna.

  • Målvaktspositionen
  • Mittbackar 
  • Selcuk Inan eller Nuri Sahin
  • Arda Turan

Och sist men inte minst ta ut spelare till truppen utifrån deras dagsform och inte utifrån deras namn eller vilket klubbmärke de spelar för.

Nu har nästan halva VM-kvalet spelats och ”de säkra korten” har inte alls levt upp till förväntningarna. Kanske är det dags att börja tänka om? Och ta ut spelare som inte vill något annat än att få dra på sig landslagströjan och visa vad de går för.

***

Här är min landslagstrupp till matcherna mot Andorra samt Ungern och jag hoppas också på att Abdullah Avci har liknande tankar som mig.

Målvakter Volkan Demirel (Fenerbahce), Onur Kivrak (Trabzonspor), Ertugrul Taskiran (Kayserispor)

Kommentar: Tre målvakter som är ordinarie i sina klubblag. Det borde väl räcka egentligen? Volkan har varit förstaval i landslaget under många år men jag tycker det är dags att lämna över det jobbet till Onur som på nästan egen hand sett till att Trabzonspor är inte mer illa ute i ligan än vad de är just nu. Och Ertugrul är en ung lovande målvakt som har gjort bra ifrån sig i Kayserispor där han på lån från Fenerbahce.

Försvarare Semih Kaya (Galatasaray), Serdar Aziz (Bursaspor), Gökhan Gönül (Fenerbahce), Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahce), Veysel Sari (Eskisehirspor), Serdar Dursun (Kayserispor), Bekir Irtegün (Fenerbahce)

Kommentar: Semih och Serdar är för mig tillsammans med Ömer Toprak framtidsmittbackarna i landslaget. Toprak är skadad just nu och missar troligen matchen. Och på kanterna vill jag se GG och Hasan Ali. Veysel, Serdar och Bekir har alla gjort bra ifrån sig den här säsongen och är bra som backup.

Mittfältare Selcuk Inan (Galatasaray), Arda Turan (Atletico Madrid), Gökdeniz Karadeniz (Rubin Kazan), Sefa Yilmaz (Kayserispor), Emre Belözoglu (Fenerbahce), Mehmet Topal (Fenerbahce), Olcay Sahan (Besiktas), Alper Potuk (Eskisehirspor), Sercan Sararer (Greuther Fürth), Nuri Sahin (Borussia Dortmund), Hamit Altintop (Galatasaray)

Kommentar: Selcuk eller Nuri som bollfördelare på mittfältet är den stora frågan och jag hade idag utan tvekan valt Selcuk före Nuri alla dagar i veckan. Selcuk är i matchform och har spelat upp sig på senare tid och förtjänar en ärlig chans att visa upp sig i landslaget medan det är svårt att veta vart Nuri står idag. Bredvid Selcuk på det centrala mittfältet vill jag se Topal som en defensiv ankare och Emre som en box-till-box mittfältare. Jag har tidigare kritiserat Emre och tyckt att han har gjort sitt i landslaget mestadels pga sin ålder och att han ska lämna över platsen till någon annan men ännu en gång har jag fått bevisat för mig att ålder är ingenting i fotboll och Emre har varit mycket duktig i Fenerbahce den senaste tiden.

Jag tog med Arda som en viktig fråga och det är för att Avci har envisats med att spela honom i en fri roll bakom anfallet trots att det inte har fungerat. Arda ska spela ute till vänster så enkelt är det. På den andra kanten vill jag se Sefa från Kayserispor som har gjort en mycket bra säsong hittills eller varför inte Gökdeniz? Gökdeniz får spela hela tiden i Rubin Kazan där han presterar både i ligan och Europa men blir ändå bojkottad i landslaget. Varför? Lägg ner gamla problem och blicka framåt istället!

Alper och Olcay har varit bland de bättre i ligan den här säsongen och förtjänar en plats i landslagstruppen. Och att spela Alper istället för Topal på mitten är ett alternativ. Hamit har varit mycket upp och ner, Sercan får speltid i Bundesliga men hans lag går inte bra och Nuri får spela då och då. Dessa tre ska finnas med i landslaget för framtidens skull.

Anfallare Burak Yilmaz (Galatasaray), Mevlüt Erdinc (Rennes), Necati Ates (Eskisehirspor)

Kommentar: Burak och Erdinc är givna samtidigt som jag tycker att Necati har varit bra den här säsongen vilket borde räcka till en landslagsplats. Och här har återigen åldern ingen betydelse i fotboll. De bästa ska få spela och Necati har kanske varit den bästa turkiska anfallaren i ligaspelet den här säsongen om man bortser från Buraks insats i Champions League.

Så här vill jag att startelvan mot Andorra ser ut den tjugoandra mars: Onur i målet, GG, Semih, Serdar och Hasan Ali i backlinjen, Emre, Selcuk och Topal eller Alper som centrala mittfältare, Arda och Sefa som yttrar och Burak på topp.

Onur
Gökhan – Semih – Serdar – Hasan Ali
Topal/Alper – Selcuk – Emre
Sefa ————————– Arda
Burak

Vad tycker ni?