Historisk match: Besiktas – Fenerbahce: Det sista derbyt på Inönü

Besiktas tar under söndagskvällen emot Fenerbahce på Inönü stadion i vad som med största sannolikhet kommer att vara den allra sista derbymatchen på arenan som kommer att börjas rivas efter säsongen och ersättas med en ny. Matchen har också oerhört stor betydelse av den bemärkelsen att båda lagen jagar Galatasaray, som tappade poäng under lördagskvällen, i toppen av tabellen. Fenerbahce ligger på andra plats – sju poäng efter och Besiktas ligger på tredje plats – åtta poäng efter. Det är två lag som går för tre poäng som gör entré i den historiska matchen på Inönü!

Historik
Klubbarna mötte varandra för första gången den 28e November 1924 på dåvarande Taksim stadion i Istanbul i en match som Fenerbahce vann med 4-0 och har därefter mött varandra ytterligare 332 gånger med utgången 126 segrar för Fenerbahce, 121 segrar för Besiktas och 86 oavgjorda matcher. Målskillnaden i de 333 tidigare mötena har varit 455-419 till Fenerbahces fördel.

Ser man till de åtta senaste matcherna lagen emellan så har Besiktas lyckats vinna en gång, Fenerbahce fem gånger medan två matcher har slutat oavgjord. Och sett till de 17 senaste ligamatcherna så har utgången varit 11 segrar för Fenerbahce, 2 segrar för Besiktas och 4 oavgjorda matcher.

Lagens form
Det är två lag med relativt bra form som mötts på söndagskvällen. Hemmalaget Besiktas har bara en förlust på de sex tävlingsmatcher (alla i ligan) som laget har spelat efter nyår (2 segrar, 3 oavgjorda och 1 förlust) medan bortalaget Fenerbahce innan förlusten i cupen för ett par dagar sedan (laget var redan klara för avancemang) mot PTT 1.Lig-laget 1461 Trabzon hade spelat fem raka tävlingsmatcher utan förlust (4 segrar och en oavgjord).

Fenerbahce har efter nyår spelat 13 tävlingsmatcher (8 segrar, 2 förluster och 3 oavgjorda) i ligan, cupen och Europa League.

Läget i klubbarna
Tre spelare i Besiktas som har varit borta den senaste tiden pga skador: Veli Kavlak, Oguzhan Özyakup och Necip Uysal har gett klartecken för spel i derbyt medan Hugo Almeida, Dentinho, Ugur Boral, Ismail Köybasi och Mustafa Pektemek kommer alla att missa derbyt pga skador. I Fenerbahce finns det inga skador rapporterade och alla spelare i truppen är tillgänglig inför derbyt.

Fyra spelare riskerar att missa nästkommande match vid gult kort: Filip Holosko i Besiktas och Gökhan Gönül, Cristian Baroni samt Semih Sentürk i Fenerbahce.

En intressant notis inför derbyt är ligans målfarligaste lag Besiktas har gjort mål på alla lagen i turkiska ligan säsongen 2012/2013 förutom på Fenerbahce. När lagen möttes i höstas på Sükrü Saracoglu stadion så vann Fenerbahce med 3-0.

Tre poäng
Efter Galatasarays poängtapp på bortaplan mot Eskisehirspor på lördagskvällen så finns det bara en sak som gäller för båda lagen och det är tre poäng. Besiktas är just nu åtta poäng efter och Fenerbahce är just nu sju poäng efter och vid ett oavgjord resultat så hade poängskillnad mellan klubbarna varit detsamma som inför omgången och det är något som båda klubbarna helst vill undvika.

Ett oavgjord resultat hade inneburit att Galatasaray hade varit de stora derbyvinnarna i Istanbul på söndagskvällen.

Besiktas – Fenerbahce
Spor Toto Süper Lig, 24e omgången
Plats: Inönü stadion (Istanbul)
Avspark: 18.00 (svensk tid)
Domare: Mete Kalkavan
Kanal: Lig TV, Lig TV HD, Lig TV 3D, ESPN Brasil

Preliminära startelvor

Besiktas: Allan McGregor, Robert Hillbert, Tomas Sivok, Ersan Gülüm, Gökhan Süzen, Ibrahim Toraman (K), Veli Kavlak, Manuel Fernandes, Olcay Sahan, Filip Holosko, Mamadou Niang
Tränare: Samet Aybaba

Fenerbahce: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Joseph Yobo, Egemen Korkmaz, Hasan Ali Kaldirim, Cristian Baroni, Emre Belözoglu (K), Raul Meireles, Dirk Kuyt, Moussa Sow, Pierre Webo
Tränare:
Aykut Kocaman