Inför matchen mot Ungern och jakten på andraplatsen: Vinna eller försvinna!

Imorgon smäller det. Imorgon är det vinna eller försvinna. Vinst imorgon så har vi en poäng upp till Ungern och Rumänien. Rumänerna som ställs mot Holland på bortaplan imorgon har likt Ungern nio poäng medan vi ligger på sex poäng. Förbundskapten, Abdullah Avci och Selcuk Inan hade idag presskonferens och båda vet att det är bara seger som gäller imorgon.   

Till skillnad inför Andorra så är hela truppen frisk nu och Gökhan Zan har uppkallats till landslaget. 

Efter att ha besegrat Andorra med 2-0 utan att imponera mot mikrostaten så ställs landslaget nu mot Ungern som spelade 2-2 mot Rumänien på hemmaplan efter att Rumänien kvitterade så sent som i 90e minuten. Ungern ligger dock före rumänerna tack vare bättre målskillnad och ska nu gästa Sükrü Saracoglu imorgon medan Rumänien ska gästa Holland och ställas mot bl.a. Gala-spelaren Sneijder som uppges vara redo efter skadan han åkte på mot Estland. Holland leder gruppen med 5 raka vinster och har 15 poäng. Det kommer bli ett tufft race in i det sista om andra platsen, tufft och tätt minst sagt. Inte bara att vi kommer ha en poäng upp till andra platsen om vi nu vinner, Estland ligger på tre poäng och förväntas ta tre poäng mot Andorra och har då sex poäng och vi kan räkna med att de kan vara med och störa det lite för de länderna som tävlar om andra platsen.

Men som sagt i förhand ser det ut som att det blir vi, Ungern och Rumänien som kommer att fighta om andra platsen. Inget av landslagen är amatörer direkt, tvärtom landslag med rutin och som har tillhört toppen och deltagit i de stora tävlingarna. Länder med historia inom fotbollen.

Lite kort om Rumänien, landet är rankad 45 på FIFA-rankingen och har deltagit i 7 världsmästerskap och i fyra europamästerskap. Nådde sin första första stora framgång i EM 1972 där man tog sig till kvartsfinal och åkte ut på bortamålsregel som man hade då mot Ungern. Längre än kvartsfinal har man inte kommit som man gjorde sist man deltog i turneringen år 2000, då slogs man ut av Italien efter att ha gått vidare ur gruppen genom att besegra England 3-2.
I VM 1938 tog man sig till kvartsfinal där man slogs ut av Cuba. Större framgångar blev det inte förrän 90-talet då man i VM 1990 tog sig till åttondelsfinalen och åkte ut på straffar. VM94 tog man sig till kvartsfinal efter att ha slagit ut Argentina i åttondelsfinalen med 3-2 där en välkänd spelare för oss turkar och resten av världen, Georghe Hagi hade varit en nyckelfaktor till framgången. Man åkte ut mot Sverige i straffar. Just denna Hagi är den spelare som har gjort flest mål för landslaget med sina 35 mål och Dorinel Munteanu är spelaren som har representerat flest gånger av alla, 134 matcher. Landets största förlust någonsin är också just mot Ungern som man har i gruppen, 9-0 förlorade man i Budapest år 1948.  Största vinsten är mot Finland, 9-0 blev det 1973 i Bukarest.

Ett land som däremot har haft stora framgångar är motståndet som vi möter imorgon, Ungern(FIFA-ranking:32), häng med nu. Ingen bör bli överraskad om Ungern tar sig vidare och går långt i VM nästa sommar. Ungern är ett land som gör bra ifrån sig i turneringarna. Landet hade sin glansperiod och var ett av de bästa landslagen under 50- och 60-talet samt i början av 70-talet. Man har deltagit i VM hela 9 gånger. 1938 tog landet silver (förlust mot reagerande mästarna Italien med 2-4) och i föregående VM-turnering åkte man ut i kvartsfinal. VM 1954 tog man återigen silver, man förlorade finalen mot Västtyskland i en händelserik 3-2 match. Ungern hade ledning 2-0 efter att Ferenc Puskas som också är den bästa målskytten i landslaget någonsin (84 mål) hade gjort matchens första mål. innan tyskarna vände till vinst 3-2.

Sandor Kosics som var en annan storspelare i landslaget under den tiden var den första att göra två hattricks (3 mål och 4 mål på två matcher i gruppen) i ett världsmästerskap. Ungern hade förvisso slagit Västtyskland med 8-3 i gruppen men hade haft ett reservbetonat lag. Tills finalen hade man varit obesegrad i 32 matcher vilket var rekord då. Efter finalen gick man obesegrad i 18 raka matcher innan man 1956 förlorade mot vårt landslag, Turkiet vann 3-1 på Inönü Stadi.

Trots många världsmästerskap har landet dock enbart deltagit i EM två gånger, 1964 och 1972. Men det var inga dåliga mästerskap. 1964 tog man brons (förlust i semifinal mot Spanien 2-1 och vinst mot Danmark 3-1 i bronsmatchen) och 1972 tog man en fjärdeplats (förlust mot Belgien 3-1 i bronsmatchen)

Men vann Ungern aldrig guld då? Jo det gjorde dem. Ungerns landslag har deltagit i fyra minnesvärda OS-mästerskap(1952, 1960, 1964, 1968 och 1972) och i vartenda mästerskap fick man medalj, 1952, 1964 och 1968 tog man guld medan 1960 hade det blivit brons och 1972 hade det blivit silver. Efter ”Guldtiden på 1950-talet” och Magical Magyars har det inte varit stor succé varken av landslag, klubbar eller spelare. Landet har sedan 80-talet bara varit ”nära” ett antal gånger att kvala sig till de stora turneringarna. Ingen ungersk spelare har kommit upp till en Ferenc Puskas, Sandor Kosics eller Jozsef Boszik nivå i landslaget. Det närmsta man kommer idag är Zoltan Gera  som tillhör WBA i England och Balasz Dzsudszak som spelar i FC Dinamo Moskva och de är inte ens hälften av vad dessa spelarna en gång var. Ungern har tappat markant inom fotbollen men nu finns chansen för dem att ta sig till ett nytt världsmästerskap, något man har väntat i 27 år.

Inför imorgon så ser en förväntad Ungersk startelva följande:

(4-4-2)
1 Kiraly;
17 Meszaros -3 Vanczak-4 Kadar21 Korcsmar;
7 Dzsudzsak-11 Koman-16 Pinter-20 Hajnal;
18 Szabics -9 Szalai

Det ungerska landslaget har på de fem matcherna 2 oavgjorda, 1 förlust och två vinster. Kaptenen Zoltan Gera saknas i laget. Dzsudzak är med från start och en annan att hålla ögonen på är nummer nio Adam Szalai som till vardags spelar i Mainz 05 där han har gjort 12 mål i år i Bundesliga.

Ungern vet också att detta är en viktig match för båda landslagen, det säger bland annat målvakten Gabor Kiraly:

Turkiet har inget att förlora nu. För att fortfarande ha chans och kvalificera sig till play-offen måste de vinna mot oss, det är deras sista chans. Vi måste vara tålmodiga och hänsynslösa med våra chanser. Det var en besvikelse att vi inte kunde hålla ut mot Rumänien, målet är fortfarande att ta andra platsen.

Mittfältaren Tomas Hajnal fyller på med efter att vara det bättre laget mot Rumänien och misslyckas att ta tre poängen så ställer man nu  in siktet på att ta tre poäng i Turkiet:

-Varför skulle vi inte kunna vinna i Turkiet? Om vi fortsätter att som vi har spelat finns det ingen anledning till poängtappet mot Rumänien skulle påverka våra chanser för en vinst mot Turkiet. 

Landslagets förbundskapten Egervari, 62 är angelägen om att han spelare ska nu blicka framåt mot stora bedrifter i VM-kvalet och inte tillbaka på tidigare besvikelser:

Tyvärr kunde vi inte hålla undan mot Rumäniens press i fredags. Vi höll inte i bollen när vi skulle. Men vi ska inte vara sorgsna över det nu, kvalet fortsätter och vi måste vara modiga om vi ska förverkliga våra drömmar(att nå VM).

Hur är läget i vårt eget landslag? På de fem senaste har vi en oavgjord, tre förluster och en vinst vilket är inte acceptabelt.

Den preliminära startelvan:

(4-4-2)

Onur Kivrak;
Gökhan Gönül  – Semih Kaya – Gökhan Zan – Hazan Ali Kaldirim;
Hamit Altintop – Nuri Sahin – Selcuk Inan – Arda Turan;
Umut Bulut – Burak Yilmaz

Landslaget har under kvalet dragits av många skador, bland annat  från matchen mot Rumänien till matchen mot Ungern fick man göra fem ändringar. I truppen saknas idag två stycken till, Mehmet Topal och Emre Belözoglu vilket Selcuk Inan poängterar i presskonferensen:

Mehmet Topal och Emre Belözoglu är två viktiga spelare. Det här är landslaget. Vem som får tröjan ger allt för den. Vem som spelar vet tränaren. Det spelar ingen roll vem som spelar bredvid mig, jag vet att den spelaren kommer ge allt i matchen. Som sagt det spelar ingen roll vem som spelar, alla kan fylla platserna.

Selcuk Inan pratar även om matchen och säger även att det kan vara en av de viktigaste i landslagets historia:

Tillsammans med de andra spelarna snackar vi alltid om matchen som kommer imorgon. Mot Andorra var det bara tre poäng som gällde. Vi vet hur viktig matchen är imorgon, det kan vara den viktigaste matchen i vårat landslags historia vi ska spela. Tränarna och spelarna är redo, vi förväntar oss fansens fulla stöd och att vi vinner imorgon och fortsätter vår väg i kvalet. 

Förbundskapten Abdullah Avci sade att 90 viktiga minuter väntade på landslaget och han förväntar sig samma stöd som man hade när man mötte Estland och Rumänien:

För oss är det viktiga 90 minuter som väntar. Jag behöver inte säga något om hur viktig matchen är och koncentrationen för det vet alla redan om. Spelarna är medvetna om det. Vi anstränger oss extra inför det här mötet. Det är viktigt att vi håller oss till taktiken och utför den imorgon och jag vill att 50 000 fans imorgon visar upp samma stöd som de gjorde när vi mötte Estland och Rumänien.

Abdullah Avci säger även att målet är att vinna alla kvarstående matcher samt pratar lite om truppen:

Vi respekterar våra motståndare. Vi förbereder oss väldigt mycket inför våra motståndare. Jag är nöjd med mina spelares form och både psykiskt och fysiskt. Vi siktar på att vinna alla våra kvarstående matcher och vi hoppas på fansens stöd.

För övrigt är Hamit Altintop tillbaka från avstängning men har haft en liten mindre skada men uppges vara redo inför imorgon.

Matchtid: 19.30
Domare: Milorad Mazis, Serbien
Arena: Sükrü Saracoglu, Istanbul 
TV: Star TV (eventuellt också Euro Star)