Matchrapport: Turkiet 1-1 Ungern

I 70 minuter så fick vi se en prestation av vårt landslaget som vi har saknat under hela kvalet. Ett enda misstag som resulterade mål till gästerna räckte för att vårt landslag skulle rasa igen och tappa allt självförtroende man hade innan målet kom. Nu missade man tåget igen och nu missade man att ta igen i gruppen. 

Vilken insats i första halvlek av landslaget! Ett nytt självförtroende hos spelarna, ett nytt hopp med inget att förlora, det kändes som det skulle gå vägen.

Landslaget startade med ett högt tempo men fick inte de riktiga bra lägena innan 17 minuter hade spelats när Ardas inlägg hittade Umut Bulut men inte kunde få till träffen han ville.

I 24e minuten höll landslaget andan när Ungern av ingenting skapade stora oroligheter. En fri Vanczak kunde nicka bollen men endast för att Onur skulle göra en jätteräddning som dock släppte retur som samma Vanczak skulle skjuta, Onur Kivrak skulle även den här gången rädda bollen som styrdes upp i ribban för att senare rensas utav försvaret.

Efter det läget skulle det bara vara det turkiska landslaget som skulle attackera. Burak hade ett jätteläge som han sätter 9 av 10 gånger i vanliga fall men fick inte ens bollen på mål. Alper Potuk var även han nära att göra mål men fick se bollen passera högra stolpen.

Alper Potuk stod för en full godkänd insats
Alper Potuk stod för en full godkänd insats

Alper skulle få ett nytt läge fem minuter innan första halvlekens slut. Efter att ha passerat två av Ungerns spelare på vänsterkanten blev det ett tamt avslut som passerade både målvakten, Burak Yilmaz och stolpen – igen…

En minut före slutet testade Umut Bulut den ungerska målvakten men Kiraly räddade skottet. Det var dock inte det sista som hände, på tillägstid för första halvlek skulle även Burak prova ett skott från distans, Kiraly räddade återigen.

Efter insatsen i första halvlek och ett bollinnehav med mer än 60% så var 0-0 ett halvtidsresultat som man inte var nöjd med.

Andra halvlek började som den första, landslaget höjde tempot direkt men chanserna uteblev till en början. Ett högt dominerande Turkiet hade svårt att skapa lägen…

…tills den 63:e minuten! Arda Turan stod för en finfin assist när hans crossboll hittade Burak Yilmaz panna som nickade in 1-0 för hemmalaget. Ett mycket fint mål när Turkiet äntligen lyckades besegra Kiraly i mål. 1-0 var ett välförtjänt resultat. 

Landslaget såg aningen mer avslappnat och spelade med mindre press. Man kom framåt men ett mål kom inte.

Plattmatch av Semih
Plattmatch av Semih

Istället kom det som inte fick komma, 1-1… Kadar kastade ett lång inkast från vänster som landade framför Semihs fötter i straffområdet där han misslyckat att kontrollera bollen vilket serverade för Böde att kvittera på en chanslös Onur Kivrak. Ett tungt bakslag på ett enkelt misstag. Ungern som hade lågt på egen planhalv större delar av matchen gjorde av ingenting 1-1.

Efter det här kom inga riktiga chanser som skulle hota Ungern från landslagets sida. Arda slog ett inlägg i 76e minuten som Kiraly räddade från att nå Burak Yilmaz. Minuter senare försökte Gökhan Gönül hitta samma Burak som inte fick tag på bollen som istället studsade ut  till Gökhan som inte fick träff på bollen då Ungern lyckades rensa ut till hörna.

Under 77e minuten hade Ungern gyllene läge att ta ledningen. En helt fri Guzmics nickade bollen precis utanför stolpen på en hörna från höger.

Efter 90 minuter hade passerat så lade den serbiske domaren till 4 minuter att spela. Förutom att Ungerns målvakt, Kiraly maskade bort en minut som han också blev varnad för så blåste domaren av matchen när klockan stod på 93:15.

Matchen slutade 1-1 efter en stor dominans av landslaget som hade det mesta men saknaden effektiviteten i avsluten. Ett enkelt misstag i eget straffområde såg till att Ungern gick med sig en poäng hem och ligger nu kvar på andra platsen på 11 poäng medan Turkiet blir kvar på fjärdeplatsen med 7 poäng.

Slutresultat: 1-1 
Halvtid: 0-0 
Arena: Sükrü Saracoglu, Istanbul
Domare: Milorad Mazic
Målskyttar: Burak Yilmaz ”63, Böde ”71 

Startelvor: Turkiet: Onur, Gökhan, Bekir, Semih, Hasan Ali, Nuri, Selçuk, Alper (Dk. 70 Hamit), Arda, Umut, Burak

Ungern: Kiraly, Vanczak, Kadar, Dzsudszak, Varga, Szalai, Koman, Pinter, Meszaros, Hajnal, Korcsmar