Champions League: Real Madrid – Galatasaray

2013-04-02-real-madrid---galatasaray-maci-icin-ilginc-tesadufDet har blivit dags för kvartsfinalspel i Champions League: Real Madrid tar under onsdagskvällen emot Galatasaray på Santiago Bernabeu stadion i Madrid.

Historik
Galatasaray spelar på onsdagskvällen sin 246:e match i historien i Europa-spelet. Laget har vunnit 94 gånger, förlorat 87 gånger och spelat oavgjord 67 gånger med målskillnaden 345-346. Galatasaray har under sina år i Europa vunnit två titlar, UEFA-cupen 2000 följdes upp av supercupen (just mot Real Madrid) senare under samma år.

Real Madrid i sin tur har tidigare spelat 453 matcher ute i Europa med utgången: 256 segrar, 82 oavgjorda och 116 förluster. Och i klubbens troféskåp finns bland annat 9 Europacupen/Champions Leaguetitlar samt 3 UEFA-cuptitlar.

Galatasaray och Real Madrid har tidigare mötts tre gånger. Första gången var i UEFA’s supercup-final 2000 då Galatasaray gick segrande ur matchen med 2-1 sedan Mario Jardel gjort bägge målen. Det andra mötet skedde senare under samma säsong när klubbarna stötte på varandra i Champions Leagues kvartsfinal. Galatasaray, då med Mircea Lucescu som tränare vann det första mötet hemma på Ali Sami Yen med 3-2 efter att ha legat under med 0-2 i paus men Real Madrid gick senare vidare till semifinal tack vare 3-0 i hemmareturen.

Klubbarna mötts också i en träningsmatch i Madrid inför säsongen 2011/12 som Real Madrid vann med 2-1.

Vägen till kvartsfinal
Real Madrid tog sig till kvartsfinal efter att ha slagit ut Manchester United i åttondelsfinalen med sammanlagt 3-2 och Galatasaray tog sig till kvartsfinal efter att ha slagit ut Schalke 04 med sammanlagt 4-3.

I gruppspelet så slutade Real Madrid på andraplats i Grupp D, tre poäng bakom Borussia Dortmund och sju poäng före Ajax medan Galatasaray slutade på andraplats i Grupp H, två poäng bakom Manchester United och på samma poäng som Cluj men Galatasaray gick vidare tack vare bättre resultatet i inbördes möten.

Cristiano Ronaldo vs. Burak Yilmaz
Två spelare som har haft en stor del i klubbarnas framfart i Champions League den här säsongen är Cristiano Ronaldo i Real Madrid och Burak Yilmaz i Galatasaray som toppar skytteligan i turneringen med åtta mål vardera. Båda spelarna har deltagit i alla matcherna så här långt med en skillnad: Ronaldo har spelat i 720 minuter medan Burak har spelat i 677 minuter.

Kan även läggas till att Ronaldo har gjort 8 av Real Madrids 18 mål i turneringen så här långt medan Burak har gjort 8 av Galatasarays 11 mål. Båda spelarna gör även många mål i de inhemska ligorna där det har blivit 28 mål på 28 matcher för Ronaldo i La Liga medan Burak har gjort 18 mål på 26 matcher i Süper Lig.

Jose Mourinho vs. Fatih Teirm
En stor match i matchen kommer att äga rum vid sidan om planen mellan de bägge tränarna, Jose Mourinho i Real Madrid mot Fatih Terim i Galatasaray. De båda karismatiske tränarna som har en bra relation med varandra utanför planen är två levande legender i sina hemländer och kommer naturligtvis göra allt i sina makt för att få med sig ett bra resultat från den första matchen.

Lagens form
Real Madrid har efter nyår spelat 19 tävlingsmatcher (12 i ligaspelet, 5 i cupen och 2 i Champions League) och förlorat endast en gång på dessa matcher (på bortaplan mot Granada i början av februari då Cristiano Ronaldo!? gjorde självmål). 5 matcher har slutat oavgjord medan laget har vunnit 13 gånger.

Ser man till de fem senaste tävlingsmatcherna så har Real Madrid vunnit fyra gånger och spelat oavgjord en gång.

Galatasaray har efter nyår spelat 12 tävlingsmatcher (10 i ligaspelet och 2 i Champions League). Laget har vunnit 7 av matcherna, spelat oavgjord 3 gånger och förlorat 2 gånger.

På de fem senaste matcherna så har laget vunnit 3 segrar (de tre senaste matcherna), spelat oavgjord en gång och förlorat en gång.

Galatasarays uppställning: Nyckeln till framgång
Galatasaray har i Wesley Sneijder och Didier Drogba fått två stjärnor som mer och mer börjar anpassa sig till fotbollen i Turkiet och bägge två har gått från klarhet till klarhet i de senaste matcherna något som har även påverkat Galatasarays uppställning positivt i de senaste matcherna där Fatih Terim har övergett den framgångsrika 442 från förra säsongen som grundformation och istället börjat anpassa sig till ett spel efter lagets två stjärnvärvningar i vintras.

När Sneijder anlände till klubben så testade Fatih Terim att spela med honom som vänstermittfältare men Sneijder trivdes inte alls i den positionen och fick inte ut det bästa av sitt spel men under den senaste tiden så har Terim börjat använda 4312 som grundformation, något som har gett resultat, båda i matcherna och spelet.

Och 4312 som grundformation är något som Fatih Terim och Galatasaray kommer att fortsätta med i det första mötet mot Real Madrid:

Fernando Muslera
Emmanuel Eboue – Semih Kaya – Dany – Albert Riera
Hamit Altintop – Felipe Melo – Selcuk Inan
Wesley Sneijder
Burak Yilmaz – Didier Drogba

Wesley Sneijder och Didier Drogba har tillsammans spelat sammanlagt 132 matcher i Champions League och noterats för 47 mål samt 27 assist under dessa matcher.

Real Madrid – Galatasaray
Champions League, kvartsfinal, första mötet
Avspark: 20.45 (svensk tid)
Plats: Santiago Bernabeu (Madrid)
Domare: Svein Oddvar Moen (Norge)
Kanal: TV 6 (Sverige), D-Smart (Turkiet)

Preliminära startelvor

Real Madrid Diego Lopez, Alvaro Arbeloa, Raphael Varane, Sergio Ramos, Fabio Coentrao, Sami Khedira, Xabi Alonso, Angel Di Maria, Mesut Özil, Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuain
Tränare: Jose Mourinho

Galatasaray Fernando Muslera, Emmanuel Eboue, Dany, Semih Kaya, Albert Riera, Hamit Altintop, Felipe Melo, Selcuk Inan, Wesley Sneijder, Didier Drogba, Burak Yilmaz
Tränare: Fatih Terim