Europa League: Fenerbahce – Benfica

Det har blivit dags för semifinaler i Europa League. På torsdagskvällen tar Fenerbahce emot Benfica på Sükrü Saracoglu stadion i det första mötet lagen emellan. Returen spelas nästa vecka på Estadio de Luz i Lissabon. 

Fenerbahce tog sig till semifinal efter att ha slagit ut Lazio med sammanlagt 3-1 och Benfica tog sig till semifinal efter att att ha slagit ut Newcastle United med sammanlagt 4-2.

Yttermittfältaren Caner Erkin som gjorde det viktiga målet på bortaplan mot Lazio som innebar ett stort kliv mot semifinalen saknas i Fenerbahce medan Benfica saknas Luisao, Andre Almeida och Enzo Perez. Spelare i Fenerbahce som riskerar att missa returen i Portugal vid ett gult kort är Volkan Demirel, Egemen Korkmaz, Reto Ziegler, Raul Meireles, Mehmet Topal samt Pierre Webo och spelare i Benfica är Carlos Martins, Ola John, Rodrigo och Lorenzo Melgarejo.

Fenerbahce som förlorade i den sista ligamatchen mot Genclerbirligi på bortaplan med 0-2 hade dessförinnan spelat 10 raka tävlingsmatcher utan förlust (7 segrar och 3 oavgjorda) medan Benfica som vann senast i ligaspelet mot Sporting Lissabon med 2-0 inte har förlorat en match under ordinarie matchtid sedan 23e Oktober förra året då det blev förlust mot Spartak Moskva på bortaplan med 2-1. Under den här perioden så har laget spelat 38 matcher, vunnit 31 av dessa och spelat oavgjord 7 gånger.

Benfica förlorade mot Sporting Lissabon i portugisiska ligacupens semifinal i slutet av februari men den förlusten kom efter straffsparkar sedan ordinarie matchtid slutat 1-1.

Fenerbahces tränare Aykut Kocaman sa på presskonferens under onsdagen om att matchen mot Benfica kommer att vara den största matchen i klubbens historia och för att lyckas ta sig till finalen så måste spelarna spela aggressivt men samtidigt behålla lugnet och ha tålamod vilket även supportrarna på läktarna måste ha.

Aykut Kocaman betonade också viktigheten med att inte släppa in något mål i hemmamatchen samtidigt som Benficas tränare Jorge Jesus sa att hans lag har kommit till Istanbul för att göra mål och där lagets vapen kommer vara att fortsätta med det offensiva spelet som laget är vana vid och inte backa hem utan spela som man alltid gjort tidigare.

Fenerbahce – Benfica
Europa Leagues semifinal, första matchen
Plats: Sükrü Saracoglu stadion
Avspark: 21.05 (svensk tid)
Domare: Milorad Mazic (Serbien)
Kanal: Star TV och NTVSpor.net (Turkiet), TV 4 Sport Xtra (Sverige)

Preliminära startelvor

Fenerbahce
Volkan – Gökhan, Yobo, Egemen, Ziegler – Meireles, Mehmet Topal – Kuyt, Cristian, Sow – Webo

Benfica
Arthur – Pereira, Jardel, Garay, Melgarejo – Matic, Gomes, Gaitan – Salvio, Lima, Ola John