Road to Amsterdam: Avgörande match väntar i Rom!

Ikväll brakar Lazio och Fenerbahce samman i Olympiastadion i Rom. 2-0 till vår favör från första mötet men långt ifrån avgjort. 90 långa minuter väntar lagen och fansen. Ska Fenerbahce slå ut det sista italienska laget ur Europa-turneringarna för i år eller kommer det bli Fener som får lämna Europa League?

21.05 sparkar domaren igång matchen (läs inför-rapporten här) och det är två lag som representerar sina länder ikväll. Lazio är det enda italienska laget kvar i Europa och Fenerbahce är det enda turkiska laget kvar.

Kort om motståndarna: Hemmaplan, underläge, två avstängningar: Onazi som fick rött kort i Istanbul samt Mauri som drog på sig ett gult till i Europa-matcher vilket gör att två viktiga pjäser i laget saknas. Däremot gör den store målskytten Klose comeback som Fener  måste ha punktmarkering på. Laget kommer från en oavgjord derbymatch mot AS Roma som spelades måndag kväll.

För vårt eget lag går det bra. Se truppen till Italien här. Fener tävlar fortfarande om ligan och den direktkvalificerande platsen till CL. Ett spel som fungerar numera och där vi vinner matcher. Laget kommer från en 2-0 vinst mot Orduspor och har haft en bra tid att ladda upp sig inför returmötet mot Lazio. Tyvärr saknas en av våra bästa om inte den bästa, Moussa Sow som fortfarande är skadad och inte kan spela mot Lazio. Hela 6 SPELARE riskerar avstängning i Fenerbahce, dessa är: Volkan Demirel, Egemen Korkmaz, Mehmet Topal, Caner Erkin,  Raul Meireles och Pierre Webo. Är det något som gäller idag så är det att man inte är övermodiga och alldeles vårdslösa som kommer leda till en massa gula kort.

En som jag hoppas vi får se idag är Salih Ucan (läs Ilproffesores hyllningsartikel) Ung spelare som kan avgöra en match på egen hand.

Med tanke på resultatet (2-0) får man vara lite mer lugnare än vad man hade kunnat vara om vi inte fick in de två målen i Istanbul. Lazio är de laget som behöver gå fram och som också kommer göra det. Taktiken från Aykut Kocaman tror jag kommer lyda: Spela defensivt, speciellt de inledande tjugo minuterna. Vara starka på mittfältet och stå upp mot Lazio, 90% i fotbollen vinns av de lagen som vinner mittfältet och det är inte viktigt att tappa det i en match som den här. Fener kommer gå på kontringar, något som Lazio kan bli straffad hårt för när man måste spela så mycket som möjligt offensivt. En pånyttfödd Caner Erkin på vänsterkanten och Pierre Webo som har fortsatt målskyttet i Fener sedan flytten ifrån IBB kan orsaka problem för Lazios försvar.

Efter 90 tuffa minuter så tror jag Fenerbahce går vidare till sitt första semifinal-slutspel i Europa League. Ett resultat som slutar 1-1 efter att båda målen kommer i andra halvlek. Målskytt för Fener: Salih Ucan!

Övriga Europa League-matcher idag:

18.00 Rubin Kazan – Chelsea (1-3 till Chelsea från första matchen)
21.05 FC Basel – Tottenham (2-2 från första matchen)
21.05 Newcastle – Benfica (1-3 till Benfica från första matchen)