Road to Amsterdam: Benfica står för motståndet i semfinalen

I fredags lottades semifinalerna i Europa League. Jag hoppades på Basel för det är svagaste   laget på pappret men knappast på plan. Det blev istället Benfica, ligaledarna i Portugal. Benfica blir tufft men det kvittar egentligen. För de lag som har kommit så här långt har bevis att de alla är starka lag och de kan gå hur som helst när det bara återstår fyra lag i turneringen. 

FC Basel fick Chelsea. Det gör att det finns ett lag från Schweiz, ett lag från England, ett lag från Turkiet och ett lag från Portugal kvar i turneringen.

Basel slog ut Tottenham på straffar och ställs mot ett nytt engelskt lag, mot ett nytt London-lag. I mina ögon har de en bra chans att ta sig till final. De imponerade stort mot Tottenham och trots att Chelsea är favoriter och det starkare laget på pappret så kan allt hända nere på plan, det har dem bevisat förr när de slog ut Man United förra säsongen och Tottenham den här veckan.

Om våra motståndare då, Benfica:

Det går som tåget för dem. Ligaledare med 67 poäng efter 25 matcher  och är obesegrade. Man har 4 poäng ner till tvåan Porto även dem obesegrade i ligan i år.
Benfica spelade Champions League i höstas, de kom på en tredje plats och kvalificerades på så sätt till Europa League. Det var Barcelona som vann gruppen överlägset och Celtic som tog andra platsen, två poäng före just Benfica.

I Europa League har man dock gått starka. Mot Leverkusen inledde man borta och vann med 1-0 och hemma vann man 2-1. I åttondelsfinalerna slog man ut Bordeaux efter 1-0 hemma och 3-2 vinst på bortaplan. Benfica mötte senare i kvartsfinalen Emres förra lag, Newcastle och vann hemma med 3-1 och spelade 1-1 på Newcastles borg. 4 vinster och 1 oavgjord är inte illa och i CL-gruppen förlorade man två matcher, spelade oavgjort två och vann två stycken.

Så överlag så går det riktigt bra för dem. Detta trots allt man försvagades aningen något i somras när man sålde viktiga spelare. Axel Witsel, talangspelaren från Belgien lämnade för Zenit St.Petersburg och Javi Garcia såldes till engelska mästarna Manchester City. Anfallaren Javier Saviola såldes till Malaga. Man sålde ävn en spelare till turkiska ligan, det  var Emerson som lämnade för Trabzonspor och spelar som vänsterback.

Men man har köpt in spelare också som har satt sin prägel i klubben i år. En av dem är anfallaren Lima som köptes in från SC Braga till 3,5 miljoner euro, en affär som laget kan känna sig stolta över. På 22 ligamatcher har brassen mäktat med 15 mål. I Europa-sammanhang har det inte gått lika bra dock. 5-CL matcher, 1 mål. 5 matcher i Europa League, 1 mål.

Ett annat nyförvärv som de gjorde i somras är en ung mittfältare vid namn Eduardo Salvio. På 24 matcher har det blivit 9 mål för yttermittfältaren. Eduardo som kom från Atletico Madrid får vi se upp med på kanten då det är en väldigt snabb och teknisk spelare.

Trots att man tappade två viktiga spelare har man köpt in bra spelare och laget har ändå behållt viktiga kuggar i laget. Benfica ska jag säga är ett lag med unga och talangfulla spelare men även med lite mer erfarna och rutinerade spelare så som veteranen Luisao, tekniske och stabile Pablo Aimar och inte minst målkungen Oscar Cardozo som gör sin sjätte säsong i klubben. Cardozo har hittills i ligan gjort 16 mål och 6 mål ute i Europa, 4 i EL och 2 i CL.

Tre andra spelare som är oerhört viktiga och har bidragit starkt till lagets bedrifter i ligan såhär långt är Ezequiel Garay, Nicolas Gaitan och Nemanja Matic.

Ezequiel Garay gör sin andra säsong i klubben och kom från Real Madrid där han inte riktigt lyckades men i Benfica har hans karriär tagit ny fart. En mittback som 9/10 tacklar rätt och har med sina prestationer starkt kopplats ihop med en flytt till Manchester United.

En annan spelare som också har kopplats ihop starkt med Man United och som också är argentinare är yttermittfältaren Nicolas Gaitan. En spelare som har imponerat på många och fått lyfta ögonbrynen för för ett år sedan då han slog in sig riktigt i laget. Gaitan är en snabb och en spelare som är bra med boll så de gäller att ha minst ett öga på honom hela tiden om han nu spelar.

Nemanja Matic som gör sin andra säsong i klubben har spelat bra hela säsongen och spelar som en defensiv mittfältare likt Javi Garcia som lämnade klubben. Serben är bara 24 år gammal och har fått spela de flesta matcherna i Europa i år.

På pappret är Benfica ett bättre lag men som sagt, i den här fasen av turneringen är det hur bra du spelar på plan som avgör. Vi har redan skickat hem Lazio som hade ett bättre lag än oss på pappret också. Vi har ett starkt mittfält och ett lag som kan stå upp mot de kvarstående lagen i turneringen. Med Moussa Sow tillbaka kommer det vara viktigt att vi vinner på hemmaplan med minst två mål och helst inte släpper in något. Egemen och Yobo kommer att få fightas med långe Cardozo.

Får vi ett bra utgångsläge från hemmamatchen så kan vi räkna med hur självförtroendet kommer att höjas inför matchen i Portugal, känslan att en final är bara 90 minuter ifrån, att man kan skriva ännu mer historia.

Det blir tufft, men det är långt ifrån omöjligt och chanserna att gå vidare för båda lag är 50/50.