UEFA’s straff: Fenerbahce och Besiktas stängs av

UEFA’s disciplinnämnd delade under tisdagskvällen ut straff till både Besiktas och Fenerbahce som en följd av den utredning som disciplinnämnden drog igång efter klubbarnas inblandning i den turkiska mutskandalen, Şike Operasyonu, som drog igång sommaren 2011.

  • Fenerbahce stängs av från spel i UEFA’s turneringar under två säsonger de gånger de kvalificerar sig för Europa-spel via turkiska ligan eller turkiska cupen. Klubben fick även ytterligare en säsong som villkorlig straff under en femårsperiod, dvs om klubben under den här femårstiden blir inblandade i liknande fall kommer man att stängas av ytterligare en säsong.

  • Besiktas stängs av från Europa-spel under en säsong vilket innebär att klubben inte får delta i Europa League under den kommande säsongen.

Båda klubbarna har inom tre dagar rätt att överklaga UEFA’s disciplinnämnd beslut till UEFA’s överklagandenämnd och det är något som båda klubbarna har meddelat att man tänker göra. Ett beslut från överklagandenämnd förväntas komma inom 10-14 dagar.

Vad gäller de individer (Aziz Yildirim, Ali Yildirim, Sekip Mosturoglu, Ilhan Eksioglu och Cemil Turan i Fenerbahce samt Serdal Adali och Tayfur Havutcu i Besiktas) som fortfarande representerar-  eller representerade klubbarna under mutskandalens tidpunkt och som riskerar straff från UEFA’s disciplinnämnd så har utredarna bett om ytterligare tid- och information innan man tar ett beslut.