DERBY: Besiktas – Galatasaray

Besiktas och Galatasaray spelar under söndagskvällen säsongens första stora derby i Süper Lig inför ett fullsatt Olympiastadion i Istanbul vilket innebär att över 75 000 åskådare kommer att finnas på plats på arenan, ett nytt publikrekord inom turkisk fotboll. Besiktas går in i derbyt med ett bra självförtroende efter fyra raka inledande segrar i ligaspelet medan Galatasaray har med sig en storförlust mot Real Madrid i Champions League bakom sig.

Historik
Besiktas och Galatasaray har sedan det första mötet mot varandra den 22e augusti 1924 på Taksim stadion i Istanbul då Besiktas vann med 2-0 mött varandra sammanlagt 332 gånger under en 89-årsperiod som har slutat med 116 segrar för Galatasaray, 105 segrar för Besiktas samt 111 oavgjorda matcher. Målskillnaden i dessa matcher har varit 468-441 till Galatasarays fördel.

När det gäller endast ligamatcherna så har klubbarna mött varandra 110 gånger med utgången 39 segrar för Galatasaray, 30 segrar för Besiktas samt 41 oavgjorda matcher med målskillnaden 135-118 till Galatasarays fördel.

Förra säsongens matcher mellan lagen slutade 3-3 på Inönü stadion samt 2-1 till Galatasaray på Türk Telekom arenan.

I de fem senaste matcherna mellan lagen så har 20 mål gjorts varav Galatasaray har gjort 12 och Besiktas 8.

De 10 senaste ligamatcherna
12.09.2009 Galatasaray 3-0 Besiktas
21.02.2010 Besiktas 1-1 Galatasaray
28.11.2010 Galatasaray 1-2 Besiktas
30.04.2011 Besiktas 0-2 Galatasaray
20.11.2011 Besiktas 0-0 Galatasaray
26.02.2012 Galatasaray 3-2 Besiktas
16.04.2012 Besiktas 0-2 Galatasaray (Süper Final)
06.05.2012 Galatasaray 2-2 Besiktas (Süper Final)
26.08.2012 Besiktas 3-3 Galatasaray
27.01.2013 Galatasaray 2-1 Besiktas

Formen
När det gäller lagens form inför derbyt på söndagskvällen så handlar det om helt olika världar.

Medan Besiktas som har vunnit 5 av sina 6 tävlingsmatcher den här säsongen och har inlett ligaspelet med fyra raka (11-2 i målskillnad) så har Galatasaray inte vunnit en tävlingsmatch på fyra matcher och i ligaspelet så har laget en seger samt tre oavgjorda matcher efter fyra omgångar med målskillnaden 4-3.

Besiktas kommer till spel inför derbyt med en klar seger på bortaplan mot Bursaspor med 3-0 medan Galatasaray kommer till spel inför derbyt med en storförlust mot Real Madrid på hemmaplan i Champions League.

Besiktas’ tre senaste
Bursaspor 0-3 Besiktas
Besiktas 2-0 Gaziantepspor
Besiktas 2-0 Tromsö

Galatasarays tre senaste
Galatasaray 1-6 Real Madrid
Galatasaray 1-1 Antalyaspor
Eskisehirspor 0-0 Galatasaray

Lagen
Spelare som saknas i Besiktas pga skador är Ismail Köybasi, Ugur Boral, Oguzhan Özyakup samt Filip Holosko och i Galatasaray saknas Hamit Altintop av samma anledning. Det var osäkert om Galatasarays anfallsstjärna Didier Drogba skulle kunna medverka i derbyt mot Besiktas efter skadan mot Real Madrid i slutet av den första halvleken men enligt de senaste rapporterna så är hans medverkan inte i fara.

Tränaren i Besiktas, Slaven Bilic, kommer inte att göra så mycket förändringar i startelvan jämfört mot den senaste omgången då laget besegrade Bursaspor på bortaplan med 3-0 förutom att Veli Kavlak går in på mittfältet istället för skadade Oguzhan Özyakup medan hans kollega i Galatasaray, Fatih Terim, sa efter storförlusten mot Real Madrid i Champions League tidigare i veckan att ingen spelare är säker på en plats i startelvan och att det kan bli stora förändringar i startelvan inför derbyt mot Besiktas vilket det även ser ut att bli.

Nytt publikrekord
Söndagens derbymatch mellan Besiktas och Galatasaray kommer att innebära ett nytt publikrekord inom turkisk fotboll.

Totalt så har 75 900 biljetter släppts till derbyt. 60 000 biljetter har funnits till försäljning, 1 500 biljetter har gått till sponsorer samt så har de 7 200 personer som har säsongsbiljetter till Besiktas’ matcher blivit lovande två biljetter vardera till derbyt mot Galatasaray.

Det tidigare publikrekordet låg på 70 125 från säsongen 2003-04 då Galatasaray mötte Fenerbahce på Olympiastadion. Läs mer om publikrekord på Olympiastadion här.

Det rapporteras att de 60 000 biljetterna som har funnits till försäljning har gett 4 miljoner TL (runt 16 miljoner svenska kronor) i inkomst till Besiktas.

Besiktas har haft 145 000 åskådare på lagets tre matcher på Olympiastadion tidigare under den här säsongen.

Besiktas kan öka avståndet
Inför matchen så skiljer det sex poäng mellan Besiktas på första plats och Galatasaray som låg på sjunde plats inför den femte omgången och om Besiktas skulle ta tre poäng mot Galatasaray på söndagskvällen så kommer det att skilja nio poäng mellan klubbarna vid fortsättningen men om Galatasaray vinner eller om det blir oavgjord så minskar avståndet ner till tre poäng eller blir detsamma som inför avspark.

Besiktas – Galatasaray
Spor Toto Süper Lig, femte omgången
Plats: Olympiastadion (Istanbul)
Avspark: 18.00 svensk tid
Domare: Firat Aydinus
Kanal: Lig TV (Turkiet)

Preliminära startelvor

Besiktas Tolga Zengin, Serdar Kurtulus, Julien Escude, Tomas Sivok (K), Ramon, Atiba Hutchinson, Veli Kavlak, Manuel Fernandes, Gökhan Töre, Olcay Sahan, Hugo Almeida
Tränare: Slaven Bilic

Galatasaray Fernando Muslera, Sabri Sarioglu (K), Semih Kaya, Gökhan Zan, Albert Riera, Felipe Melo, Selcuk Inan, Bruma, Wesley Sneijder, Umut Bulut, Burak Yilmaz
Tränare: Fatih Terim