Matchrapport: Rumänien 0-2 Turkiet

2 finaler avklarade, 2 finaler kvar. Turkiet kom till Bukarest och körde över sina motståndare och vann matchen rättvist med 2-0. Burak Yilmaz blev historisk och  målskytt samtidigt som landslaget passerade rumänerna i gruppen. Läs mer om matchen, Burak Yilmaz, landslagets insats, landslagets framtid, vad Terim hade att säga, gruppläget, statistik, bilder och videoklipp på målen.

Arena: Bukarest National Arena, Publik: 44 357

Startelvor:

Rumänien: Tataruşanu, Matel, Chiricheş, Goian, Rat, Torje(min. 46 Popa), Pintilii, Hoban, Tanase(min. 78 Bucur), Stancu, Marica(min. 46 Maxim)

Turkiet: Volkan, Gökhan Gönül, Semih, Ömer, Caner, Gökhan Töre(min. 84 Mevlüt), Selçuk, Mehmet Topal, Arda, Burak(min. 73 Olcay), Umut(min. 90 Ersan)

Domare: Svein Oddvar Moen (Norge)

Mål: Min. 22 Burak Yılmaz, Min.90+4 Mevlüt Erdinc – se målen här

Gula kort: Semih (Turkiet), Rat (Rumänien), Volkan (Turkiet), Arda Turan ’(Turkiet)

Skott: 14-7
Skott på mål: 6-5

Hörnor: 8-4

Orsakade frisparkar: 17-12

Offside: 2-0

Bollinnehav: 51-49 %

Matchen började lite halvdarrat då Semih Kaya, mittbacken drog på sig ett gult kort redan efter en minut spelad. I reprisen kunde man se att det var aningen hårt dömt då Semih tappar kontrollen och blir även nerknuffad av Marica, men frispark till Rumänien och ett gult kort till Semih efter en minut var ett faktum. Frisparken styrdes till en hörna som inte gav resultat för rumänerna. Efter sex minuter var Rumänien framme igen. Den här gången var det kommunikationsproblem mellan Caner Erkin och Volkan Demirel ledde till att Pintillii från sidan kunde skjuta in bollen mot mitten men Volkan räddade till en hörna.

Turkiet samlade ihop sig och fick igång sitt spel och satte sin höga press vilket gjorde att man många gånger vann bollen på motståndarnas planhalva och efter 10 minuter blev Burak Yilmaz frispelad av sin kollega Umut men Burak som var helt ensam med målvakten i straffområdet sumpade chansen att ge landslaget en 1-0 ledning i Bukarest.

Turkiet började trycka på framåt ordentligt och man skapade chanser och gjorde det oroligt runt Rumäniens straffområde. I den 15 minuterna kom rumänerna dock med en kontring. Volkan fick springa ut och boxa bort bollen men närmast till en rumänsk spelare, Tanase som utanför straffområdet skickade iväg skott som räddades av Caner Erkin på mållinjen.

Efter en kvart hade mycket hänt och Turkiet fortsatte att avancera framåt och vinna boll på motståndarens planhalva och den här gången fick Burak Yilmaz sin hämnd. Ett inlägg från vänster av vänsterbacken Caner Erkin nådde Burak högst på och nickade bollen i mål efter 22 minuters spel. En rättvis ledning och landslaget fick sitt viktiga mål.

Rumänien fick inte riktigt hål och andrum att spela runt bollen men tog vara på kontringarna man fick i matchen och många gånger slår man inlägg från kanterna som Volkan får boxa ut. I den 39e minuten drog Selcuk Inan på sig en skada och fick plåstras om, han kom igen och spelade hela matchen men efteråt sågs han lämna arenan med kryckor. Ovisst än så länge hur länge han blir borta.

Mycket mer var det i första halvlek och Turkiet ledde rättvist.

 

Den andra halvleken började som den slutade. Turkiet fortsatte att styra spelet och kom mot Rumäniens mål men hittade inte riktigt den där farliga målchansen. De gula hemmalaget kontrade via kanter och slog inlägg som fick Volkan att göra lite jobb där inne i mitten och räddningar men inte heller var det farliga målchanser.

I den 54e minuten närmade landslaget sig sitt andra mål i matchen. Efter ett mycket fint samarbete mellan Gökhan Töre som återigen gjorde en fantastisk match och Gökhan Gönül var man påväg att göra 2-0. Gökhan som passade Umut hade bara målvakten framför sig som gjorde en bra räddning och kunde styra iväg bollen från straffområdet.

Rumänien började komma in i matchen och i 57e minuten var det ännu igen ett inlägg, Stancu nickade bollen i nät men flaggan var uppe för offside men det betydde inte att chanserna var över för Rumänien som började komma allt mer framåt. I den 69e minuten blir det turbulens i Turkiets straffområde. Bollen hamnar till sist hos Popa som drar iväg ett skott som träffar målets vänstra stolpe och spelet fortsätter tills Arda kapades av Matel som även fick ett gult kort.

Hemmalaget satsade allt mer offensivt. Chanser dök upp via högerkanten för Turkiet att göra mål men det ville sig inte och inte även för Rumänien heller när de gick till anfall. I matchen 90e minut var det dock nära för Goian att nicka in ett mål för hemmalaget men Volkan hade fullkontroll på bollen tillslut.

I matchens nässista minut gjorde man mål igen. Inbytte Mevlut Erdinc punkterade matchen med sitt 2-0 mål och Turkiet hade inte bara vunnit matchen men även gått om Rumänien i gruppen.

Fatih Terim efter matchen:

Jag gratulerar laget till den här vinsten. Vi har spelat två fantastiska matcher nu och laget gjorde exakt allt de jag vill i första halvlek. Vi spelade mycket bra med bollen och spelade med bra press på motståndarna och skapade även en del chanser. De viktigaste i den här matchen var att ta tre poäng och vi lyckades med det. Det var en svår match då Rumänien på sistone är ett väldigt bra och starkt landslag. De vann oss i Istanbul, vann mot Ungern 3-0 och är ett seriöst lag och berömmer deras tränare som har byggt upp ett väldigt bra landslag.”

***

Gruppen just nu:

Team MP W D L GF GA Pts
Holland 8 7 1 0 24 4 22
Ungern 8 4 2 2 18 12 14
Turkiet 8 4 1 3 14 7 13
Rumänien 8 4 1 3 13 12 13
Estland 8 2 1 5 6 16 7
Andorra 8 0 0 8 0 24 0

Det ser onekligen tätt ut och detta kommer avgöras i den sista omgången. Holland är redan klara men det är helt öppet om 2a platsen. Ungern ligger bäst till just nu med sina 14 poäng medan Turkiet som har den bästa målskillnaden i gruppen efter Holland ligger trea med 13 poäng. Rumänien tappade sin 2a plats och ligger nu 4a med 13 poäng.

Matcher som återstår för Turkiet: Estland (B), Holland (H)

Matcher som återstår för Ungern: Holland (B), Andorra (H)

Matcher som återstår för Rumänien: Andorra (B), Estland (H)

Som tidigare sagt: Vi behöver vinna alla våra matcher för att ha någon chans. Det gäller för att Kuyt, Sneijder och Holland ska ha motivationen kvar i gruppen och göra oss en tjänst genom att slå Ungern för oss på sin hemmaplan samtidigt som vi i den sista matchen vinner mot Holland. Vi skulle i viss förmån hamna i samma antalet poäng som Ungern men då kommer varken vi eller dem ta sig vidare då de är ganska klart i förväg att Rumänien vinner mot Andorra och Estland.

***

Landslaget är Reborn (född på nytt) det bekräftade man i Bukarest igår när man vann över Rumänien i en så svår match på förhand. Spelarna offrar sig för varandra och sliter på alla positioner, det ska sägas att vi även vann rumänerna på varje position och lätt dem aldrig riktigt få igång sitt spel förrän mot slutet då de började trycka på ordentligt medan vi ville försvara vår ledning och satsa på kontringar. Man brukar säga kvalité för kvantitet och det var just de denna matchen var. Vi hade inte fler skott än Rumänerna men vi var mycket farligare i våra anfall än hemmalaget var.

***

Sen så vill jag lyfta fram Burak Yilmaz som blev historisk med sitt mål ikväll. Den första spelaren i landslaget att göra mål i fyra raka matcher. Burak har tillsammans med Umut Bulut gjort flest mål för landslaget i VM-kvalet, 4 mål vardera. Totalt har Burak Yilmaz gjort 11 mål på 29 matcher för landslaget. Han gör mål i ligan, gör mål för landslaget, gör mål i Champions League – vad mer kan man begära av honom? Nåja de finns en sak man kan begära och det är att bli effektivare och ta vara på målchanserna. Burak gör många mål men får otroligt många lägen också, målchanserna som Burak ibland får och missar hade en Division 1-spelare i Sverige gjort mål på.

En annan glädjande grej är att våra anfallare gör mål nu, för några år sedan hade vi anfallskris. Umut Bulut gör mål, Burak Yilmaz gör mål, Mevlut Erdinc kommer in och även han gör mål.

För att vara ett starkt lag och vinna matcher så ska man förutom att vinna positionerna på planen, ha ett väldigt bra mittfält. Det tycker jag att vi har och vi har börjat få igång det! Det är ett mittfält med styrka, kreativitet med hög teknik och ett mittfält som ger stabilitet. Det känns som man har överflöd och en bra mix av mittfältare i landslaget nu. Stjärnan och den viktige spelaren Arda Turan som gör både mål och assist, Gökhan Töre som under sin tid i Bundesliga hade ett tag bäst dribblingsprocent blir bättre och bättre. I mitten har man mittfältsgeneralerna Mehmet Topal och Selcuk Inan. Lägg därmed till Nuri Sahin som är en viktig spelare för landslaget och man vet inte riktigt hur man ska ställa upp därinne. Det blir ju inte sämre för att Nuri petar antigen Selcuk eller Mehmet i mitten. Sen tror jag med tiden kommer vi få se mer av Oguzhan Özyakup, Salih Ucan, Alper Potuk och Kerim Frei som har visat upp sin potential förr.

Det lovar och ser fint ut inför framtiden med Fatih Terim och det är en stor fröjd att se vårt landslag spela så bra! Det kan bara bli bättre och laget kommer att vara redo i oktober när man tar an Estland och Holland.