Matchrapport: Turkiet 5-0 Andorra

Turkiet vann måstematchen, matchen där det bara skulle bli vinst och inget annat. Det var landslagets första match sedan Fatih Terim tog över igen och han satte prägel direkt. Drömmen om VM lever aningen något igen efter storvinsten trots att man fortfarande ligger fyra i gruppen.

Läs mer i matchrapporten för statistik, sammandrag, bilder, videoklipp, resultat från övriga matcher i gruppen samt ställningen i gruppen, vad Fatih Terim hade att säga om matchen, tankar om matchen  och videoklipp på matchens alla mål.

Startelvor:

Turkiet:  Volkan, Gökhan, Semih, Ömer, Caner, Mehmet Topal, Nuri Şahin (min. 64 Olcay), Gökhan Töre(min. 82 Hakan), Arda, Umut, Burak(min. 78 Alper)

Andorra: Ferran, Martinez, Vales, Josep, Lima, Pujol, Nicolas, Ayala(min. 79 Peppe), Lorenzo(min. 62 Vieira), Gomes(min. 69 Riera), Garcia

Mål: Min. 35 & 39, Min. 68  Umut Bulut, Min. 63 Burak, Min.90 Arda

Gula kort Vales, Nicolas, Lima, Ferran

Bollinnehav %: 73 – 27

Skott på mål: 13 – 0

Skott utanför mål: 12 – 3

Hörnor: 6 – 1

Offside: 3 – 2

Frisparkar: 17 – 6

Tidigare möten i gruppen: Andorra 0-2 Turkiet

Turkiet startade matchen och var laget som förde spelet från minut 1 till minut 90+3. Man satte tempot och styrde spelet. Mittfältet var strålande då båda kantspelarna, Arda och Gökhan Töre utmanade och dribblade sina motståndare medan Nuri Sahin och Mehmet Topal styrde och gav stabilitet i mitten.

Försvaret sattes inte på något vidare prov men fick saker att hantera med fåtal gånger. Ytterbackarna Gökhan Gönül och Caner Erkin avancerade framåt väldigt ofta på sina kanter.

I anfallet spelade Galatasaray-spelarna, Umut Bulut och Burak Yilmaz. Umut som var strålande stod för ett hattrick och Burak som hade många chanser fick nöja sig med ett mål. Matchens sista mål gjorde av Arda Turan. En annan som utmärkte sig var Gökhan Töre som flertals gånger stod för fina dribblingar och gjorde tre assist.

Turkiet pressade och pressade och det blev en fråga om när målet skulle komma. 20 minuter spelade får Turkiet sin första heta målchans och det är Burak Yilmaz som innanför straffområdet försöker chippa bollen över målvakten men har inte turen med sig då det inte blev något mål för Burak som förra året gjort åtta  mål i Champions League. Några minuter senare får han ett läge igen, denna gången ett inlägg utifrån kanten men det ställer inte Andorras målvakt i några större problem.

Målet skulle komma ändå. Efter mycket bra spel från mittfältet så slog Gökhan Töre ett väldigt vackert inlägg som Umut Bulut kunde nicka in efter 35 minuters spel. De fina spelet och pressen gav till slut utdelning men det skulle komma mer av Umut och Gökhan.

Fyra minuter fick vi se ett mycket fint samarbete mellan Umut och Gökhan då den förstnämnde hoppar över bollen och får sedan en pass tillbaka direkt och drar till med ett magnifikt skott från 25 meter och otagbart för Ferran i Andorras mål.

Mehmet Topal var centimeter ifrån att även han göra mål när han skickade iväg ett skott som tog i ribban men fler mål blev det inte i första halvlek utan landslaget gick i halvtid med 2-0 övertag och Fatih Terim hade satt sin prägel i laget direkt då landslaget äntligen spelade fotboll, kämpade för tröjan och flaggan de bär på sina tröjor och visade spelglädje.

Andra halvlek började vart man avslutade den. Stort bollinnehav hög passningsprocent som ofta ledde fram till rätt adress. Chanserna dök upp och var det något man visste skulle komma så vart det mål.

I den 63e matchminuten så var det återigen dags för att jubla. Gökhan Gönül slog ett inlägg längst marken  mot första stolpen där Burak Yilmaz dök upp framför målvakten och placerade in 3-0 för landslaget.

Minut 68 var det dags för mål igen. Firma Gökhan Töre och Umut Bulut skulle få göra sin tredje assist respektive sitt tredje mål. En fin kombination då Gökhan driver in bollen mot mitten och sedan hittar Umut som löper i staffområdet och chippar över målvakten för att ge landslaget en ledning med 4 mål mot 0.

Landslaget fortsatte att pressa på och leta chanser och visst skulle de ha blivit flera mål men det blev det inte förrän i matchens sista sekunder. Det var Arda som lobbnickade över målvakten efter att han hade räddat Umuts försök att göra sitt 4e mål i matchen.

Matchen slutade till slut 5-0 och Fatih Terim var nöjd med lagets insats:

Det blev en fin vinst. Spelet var bra. Även om Andorra inte är bland de starkaste landslagen så var det 11 spelare som försvarade sig och då blir det svårt att spela sig igenom dem. Så var det för den första halvtimmen. Annars så var det bra nivå på passningarna, bra nivå i vårt presspel, vi gjorde en del mål och det här är glädjande. En vinst var väldigt bra och viktigt samt moralhöjande. Jag tackar mina spelare dem spelade med vilja och glädje. De gjorde de jag sa på bästa sätt.

Landslagstränaren hyllade även fansen:

Landslagsmatcherna måste vara såhär. De måste vara fullsatt på arenorna. Det spelar ingen roll hur landslaget spelar, fansens stöd behövs alltid. Ska man klara av något så klarar man alltid av det tillsammans. Till matcherna lämnar vi färgerna som våra klubbar bär och istället är vi alla vita och röda. När laget och supportrarna kombineras så blir det bra saker på plan.”

Terim snackade även om hur han såg inför nästa match:

Vad vi har gjort de senaste 2-3 dagarna finns det inte så mycket att säga om och laget gjorde det jag krävde av dem idag. Mot Rumänien kommer det bli en helt annorlunda match. Vinner de oss kommer de ha bra utgångsläge. Vi har inget att förlora och vi är inte rädda heller. Vi har redan förlorat så mycket som vi ska förlora. Vårt läge i gruppen är glasklart.  Vi har inte råd att förlora eller spela oavgjort. Vi måste vinna alla våra matcher och ändå så kommer det inte hända något. Lagen före oss måste tappa poäng. Det kommer bli en svår och annorlunda match i Rumänien. Vi måste vara försiktiga och även starka. Vi kommer göra allt för att vinna.

Egna tankar och åsikter om matchen:

Det är härligt att se att glädjen och viljan är tillbaka. Även om man möter ett svagt och ett Andorra som man vinner om man har en dålig dag på jobbet så var det ett helt annat landslag nu. Mittfältet var superb och matchens lirare var Umut Bulut som hade en fantastisk dag och gjorde sin bästa landskamp med fina mål dessutom. Andra spelare som var väldigt bra var Töre som påminde en om Robben när han utmanade och dribblade spelarna och vek in i banan för att ta skott eller passa/slå inlägg. Töre hade under en långperiod under sin tid i Hamburg när han fick sitt genombrott, flest antal lyckade dribblingar i Bundesliga. En fantastisk match av Töre som gjorde tre assist, mer sådant! Arda Turan glädjer en alltid med sitt spel, ibland kan det vara felbeslut från hans sida till exempel att han slår inlägg istället för att passa eller skjuta själv istället. Dock ser vi mindre av de misstagen och Arda är väldigt viktig för landslaget. Fina dribblingar, passningar och känslan han har i fötterna är guldvärt för oss. Har utvecklat ytterligare under sin tid i Atletico Madrid.

Det börjar bli överflöd på mittfältet? Nuri Sahin, Mehmet Topal, Arda Turan, Gökhan Töre, Alper Potuk är spelare av hög nivå och som kan bli ännu bättre. Lägg till underbarnet Salih Ucan och Besiktas Oguzhan Özyakup och mittfältsgeneralen Selcuk Inan från Galatasaray. Mot Rumänien blir det en helt annan match och matchen där kommer inte bara avgöras på chanserna vi får men även på mittfältet som de ofta görs. Jag skulle vilja offra Burak Yilmaz som missar på tok för många chanser. Borde haft ett hattrick före halvtid idag för att inte säga att han borde haft mer än ett mål idag. Skulle vilja kasta in Alper Potuk som kommer att ge mer stabilitet och förstärka de fina spelet ytterligare med sina kvalitéer.

Matchen mot Rumänien kommer vara vinna eller försvinna, det kommer i princip varenda en match vara nu men vinner Rumänien denna som även vann Ungern med 3-0 idag så är det rumänerna och holländarna som går vidare. Hjärtat säger att vi vinner 2-1 men hjärnan säger till mig att det som bäst blir ett X. Visst en nytändning men det blir svårt på bortaplan, vi har förlorat matcher vi inte ska såsom mot Ungern borta och Rumänien hemma samt spelat kryss hemma mot Ungern. Det straffar sig ordentligt och det känns nu och kommer kännas ännu mer om man inte vinner på tisdag.

Andra resultat i från gruppen: 

Estland 2-2 Holland
Smakstart för holländarna efter att Robben gjort mål redan i den andra minuten. Konstantin Vassiljev gjorde dock två mål, en i vardera halvlek och Holland blev räddade av Van Persie som satte en straff  i matchens absolut sista minut.

Rumänien 3-0 Ungern
Ungern fick det tufft direkt mot Rumänien. Rumänerna tog ledningen även dem efter två minuters spel av Marica och efter en halvtimme spelad hade Pintili gjort hemmalagets andra mål. Med två minuter kvar av ordinarie tid fastställdes resultatet av Tanase.

Gruppen i nuläget: 

GRUPP D
Team MP W D L GF GA Pts
Holland 7 6 1 0 22 4 19
Rumänien 7 4 1 2 13 10 13
Ungern 7 3 2 2 13 11 11
Turkiet 7 3 1 3 12 7 10
Estland 7 2 1 4 5 11 7
Andorra 7 0 0 7 0 22 0

 Målen i storsegern mot Andorra: